LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 September 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - AUGUST (Question Paper-6)

2018 - August (Question Paper-6)
KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR- STENOGRAPHER AND SECRETARIAL ASSISTANT- ENGLISH- INDUSTRIAL TRAINING
Question Code: 90/2018
Date of Test : 13/08/2018 Monday

1. Among the following which river is not a tributary of Indus?
(A) Gomti (B) Jhelum  
(C)  Chenab (D) Sutlej 
Answer: (A)

2. Who was the first victim in the Revolt of 1857?
(A) Tandiya Tope (B) Rani Lakshmi Bai 
(C)  Mangal Pandey (D) Kunwar Singh 
Answer: (C)

3. Who was known as ‘Pulayan Mathai’?
(A) Blessed Kuriakose Elias Chavara 
(B) Poikayil Yohannan
(C)  Vakkom Moulavi 
(D) Abraham Malpan 
Answer: (B)

4. In which year Niti Aayog came into effect in India?
(A) 2014 (B) 2015 
(C) 2016 (D) 2017
Answer: (B)

5. Who won Santhosh Trophy 2018?
(A) Kerala (B) West Bengal 
(C)  Karnataka (D) Mizoram 
Answer: (A)

6. Which day is observed as ‘World Health Day’? 
(A) January 7 (B) February 7 
(C) April 7 (D) December 7 
Answer: (C)

7. Name the present Secretary General of the U.N.O. :
(A) Boutros Boutros Ghali (B) Kofi-Annan 
(C)  Ban Ki-Moon (D) Antonio Guterres
Answer: (D)

8. Who was announced the Best Actress in the National Film Awards 2018?
(A) Sreedevi (B) Divya Dutta 
(C)  Surabhi Lakshmi (D) Kangana Ranaut 
Answer: (A)

9. Which river in Kerala is referred to as ‘Choorni’ in ancient texts?
(A) Bharathapuzha (B) Bhavani 
(C)  Periyar (D) Chaliyar 
Answer: (C)
10. Which is the highest peak in the Western Ghats? 
(A) Agastyakudam (B) Brahmagiri 
(C)  Nilgiri (D) Anamudi 
Answer: (D)

11. Among the following which Indian state has a separate constitution?
(A) Punjab (B) Jammu and Kashmir 
(C)  Andhrapradesh (D) Haryana 
Answer: (B)

12. Kim Jong-un is the president of which country?
(A) Japan (B) China 
(C)  South Korea (D) North Korea 
Answer: (D)

13. Who was called the ‘Lincoln of Kerala’?
(A) Thycaud Ayya  (B) Ayya Vaikundar 
(C)  Ayyankali (D) Pandit Karuppan 
Answer: (D)

14. Name the organization founded by Vaikunta Swami to fight against social evils :
(A) Sadhujanaparipalana Sangham (B) Atma Vidya Sangham
(C)  Samatva Samajam (D) Brahma Samajam 
Answer: (C)

15. Who wrote ‘Atmopadesa Satakam’?
(A) Sree Narayana Guru (B) Kumaranasan  
(C)  Sahodaran Ayyappan (D) Brahmananda Sivayogi 
Answer: (A)

16. Which Five Year Plan ended in 2017?
(A) Tenth (B) Eleventh  
(C) Twelfth (D) Thirteenth  
Answer: (C)

17. Between whom were fought Karanatic Wars in South India?
(A) Britain and Holland (B) Britain and France 
(C)  France and Holland (D) Portugal and Britain  
Answer: (B)

18. Who passed the Vernacular Press Act in 1878?
(A) Lord Lytton (B) Lord Cornwallis 
(C)  Lord Wellesley (D) Lord Minto 
Answer: (A)

19. Which Round Table Conference was attended by Gandhiji?
(A) First (B) Second  
(C)  Third (D) All of them
Answer: (B)

20. Which was the first discovered site of the Indus Valley Civilization? 
(A) Mohenjodaro (B) Kalibangan 
(C)  Lothal (D) Harappa 
Answer: (D)
<Next Question Paper><0102030405, 06>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to July Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a comment