LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 September 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - AUGUST (Question Paper-4)

2018 - August (Question Paper-4)
KERALA PSC- JUNIOR ASSISTANT / CASHIER / ASSISTANT GRADE II / CLERK GR I - KSFE LTD / KSEB LTD / KSRTC / FOAM MATTINGS ETC
Question Code: 060/2018
Date of Test : 05/08/2018 Sunday

1. Iodine is used to detect which of the following constituents of food ?
(A) Starch (B) Glucose
(C) Fats (D) Protein
Answer: (A)

2. Who discovered Penicillin in 1928 ?
(A) Edward Jenner (B) Alexander Fleming
(C) Gregor Mendel (D) Louis Pasteur
Answer: (B)

3. Which is the lightest metal ?
(A) Calcium (B) Barium
(C) Lithium (D) Sodium
Answer: (C)

4. The instrument which converts sound to electric signal is ______
(A) Loud speaker (B) Stethoscope
(C) Megaphone (D) Microphone
Answer: (D)

5. The non-metal which is in liquid state at atmospheric temperature.
(A) Bromine (B) Mercury
(C) Galium (D) Cesium
Answer: (A)

6. Which of the following instruments is used for measuring atmospheric pressure ?
(A) Thermometer (B) Barometer
(C) Sonometer (D) Spectrometer
Answer: (B)

7. The nitrogen base which is not present in DNA is ______
(A) Adenine (B) Thymine
(C) Guanine (D) Uracil
Answer: (D)

8. Which of the following diseases is not a bacterial disease ?
(A) Tuberculosis (B) Tetanus
(C) Chicken-pox (D) Anthrax 
Answer: (C)

9. The part of brain which help the body balance.
(A) Cerebrum (B) Cerebellum
(C) Thalamus (D) Medulla oblongata
Answer: (B)
10. “Calcium hydroxide” is the chemical name of ______ .
(A) Caustic soda (B) Caustic potash
(C) Milk of lime (D) Milk of Magnesia 
Answer: (C)

11. The new Asia Cup Women Hockey Champion ?
(A) China (B) Japan
(C) India (D) Pakistan
Answer: (C)

12. Who among the following is recently appointed as the goodwill ambassador of UNICEF?
(A) Christian Davis (B) Lilly Singh
(C) Seema Varma (D) Musun-Al-Mellahan
Answer: (D)

13. The winner of the Dada Saheb Phalke Award 2016 ?
(A) Raj Kumar (B) K. Vishwanath
(C) Kamal Hassan (D) Amitabh Bachchan
Answer: (B)

14. Who is the Miss Universe of 2017 ?
(A) Karen Ebasca (B) Manushi Chillar
(C) Demi Le Nel Peters (D) Priyanka Chopra
Answer: (C)

15. The first underwater rail tunnel in India is constructed under which river ?
(A) Hugli (B) Mahanadi
(C) Narmada (D) Yamuna
Answer: (A)

16. Who is the author of the book, ‘The Quest For A World Without Hunger’ ?
(A) Amartya Sen (B) Dr. M.S. Swaminathan
(C) Salman Rushdie (D) Arundhati Roy
Answer: (B)

17. The winner of Nobel Prize for Economics in 2017 
(A) Bari Barish (B) Kasuvo Ishiguro
(C) Jokim Frank (D) Richard Thailor
Answer: (D)

18. Which of the following harbour in Indian Ocean has recently been transferred to China by Sri Lanka ?
(A) HumbenThotta (B) Trincomalee 
(C) Galle (D) Beruvala
Answer: (A)

19. Who is the new Chairman of National Scheduled Tribes Commission ?
(A) Vikas Swaroop (B) Nandakumar Sai
(C) Sandeep Jajodiya (D) Vikram Lilmaye
Answer: (B)

20. Who is the new President of Liberia ?
(A) Nana Akufo Ado (B) Sheik Rafeeque Muhammed
(C) Susan Keefal (D) George Weah 
Answer: (D)

21. First Digital State of India
(A) Madhya Pradesh (B) Gujarat
(C) Bengal (D) Kerala
Answer: (D)

22. Uri Dam is constructed across the river
(A) Jhelum (B) Chenab
(C) Ravi (D) Beas
Answer: (A)

23. Government of India decided to demonetize ` 500 and ` 1000 Currency notes with effect from
(A) 5th November, 2016 (B) 8th November, 2016
(C) 5th December, 2016 (D) 8th December, 2016
Answer: (B)

24. Who is regarded as the official historian of Indian National Congress ?
(A) J.B. Kripalani (B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Pattabhi Sitharamayya (D) Gopala Krishna Gokhale
Answer: (C)

25. Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857 ?
(A) Lord Canning (B) Lord Rippon
(C) Lord Dalhousie (D) Lord Curzon
Answer: (A)

26. The Indian Struggle is the autobiography of
(A) C.R. Das (B) Chandrasekhar Azad
(C) Bipin Chandra Pal (D) Subhash Chandra Bose
Answer: (D)

27. The President of India who announced the Emergency of 1975
(A) V.V. Giri (B) Dr. Zakir Hussain
(C) Fakhruddin Ali Ahmed (D) Neelam Sanjeeva Reddy
Answer: (C)

28. The Supreme Court of India was started functioning from
(A) 1950 January 26 (B) 1950 January 28
(C) 1951 January 26 (D) 1951 January 28 
Answer: (B)

29. Who founded the East India Association ?
(A) Gopala Krishna Gokhale (B) Aurobindo Ghosh
(C) Surendranath Bannerjee (D) Dadabhai Naoroji
Answer: (D)

30. Founder of Arya Samaj
(A) Raja Rammohan Roy (B) Swami Vivekananda
(C) Swami Dayananda Saraswati (D) Kesab Chandra Sen 
Answer: (C)

31. Pathiramanal Island is situated in
(A) Ashtamudi Lake (B) Vembanad Lake
(C) Kodungalloour Lake (D) Sasthamkotta Lake
Answer: (B)

32. The district Malappuram was formed in
(A) 1956 (B) 1957
(C) 1969 (D) 1972
Answer: (C)

33. Veenapoovu of Kumaranasan was first published in the Newspaper
(A) Malayali (B) Mithavadi
(C) Vivekodayam (D) Swadesabhimani
Answer: (B)

34. Who among the following Malayalees got Padmavibhooshan in 2017 ?
(A) Parassala B. Ponnammal
(B) K.J. Yesudas
(C) Akkitham Achyuthan Nambudiri
(D) Chemancheri Kuniraman Nair
Answer: (B)

35. Who among the following was the first Chief Justice of the High Court of Kerala ?
(A) Justice P. Govinda Menon (B) Justice Anna Chandi
(C) Justice K. Sankaran (D) Justice K.T. Koshi
Answer: (D)

36. Who is the founder of Atmavidya Sangham ?
(A) Vagbhadanandan (B) Brahmananda Siva Yogi
(C) Dharma Dheeran (D) Sree Narayana Guru
Answer: (A)

37. The women activist who is popularly known as the Jhansi Rani of Travancore
(A) A.V. Kuttimalu Amma (B) Akkamma Cheriyan
(C) Rosamma Punnus (D) Anna Chandi
Answer: (B)

38. Who among the following is known as Kerala Vyasan ?
(A) Vallathol Narayana Menon
(B) Kerala Varma Valiakoyi Thampuran
(C) Vennikkulam Gopala Kurupu
(D) Kodungallur KunhikkuttanThampuran 
Answer: (D)

39. Who among the following was the volunteer Captain of Guruvayoor Satyagraha ?
(A) Mannathu Padmanabhan (B) A.K. Gopalan
(C) K. Kelappan (D) T.K. Madhavan
Answer: (B)

40. Who started the newspaper the Al-Ameen in 1924 ?
(A) Vakkom Abdul Khadar Maulavi
(B) Thangal Kunju Musliyr
(C) Yakkub Hazan
(D) Muhammad Abdul Rahman Sahib 
Answer: (D)

41. In which year the Prevention of Terrorism Act (POTA) was enacted in India ?
(A) 1967 (B) 1985
(C) 1995 (D) 2002 
Answer: (D)

42. The Vice-President
(A) can be a member of either House of Parliament or a member of any State Legislature.
(B) cannot be a member of either House of Parliament or a member of any State Legislature.
(C) can be a member of House of Parliament but cannot be a member of any State Legislature.
(D) cannot be a member of House of Parliament but can be a member of any State Legislature. 
Answer: (B)

43. The Ninety-Ninth Constitutional Amendment Act
(A) provides for the formation of a National Judicial Appointments Commission.
(B) provides Right to Education until the age of fourteen.
(C) implements Goods and Services Tax Act.
(D) enable the Parliament to dilute Fundamental Rights. 
Answer: (A)

44. The Election Commission of India was formed on
(A) 15th August, 1948 (B) 26th November, 1949
(C) 25th January, 1950 (D) 26thJanuary, 1951
Answer: (C)

45. The Prime Minister who led the first minority government in India
(A) Indira Gandhi (B) A.B. Vajpayee
(C) Deva Gowda (D) V.P. Singh 
Answer: (D) 

46. The landmark case in which the Supreme Court upholds Right to Privacy as a Fundamental Right
(A) K.S. Puttaswamy Vs Union of India
(B) Kesavananda Bharathi Vs State of Kerala
(C) Maneka Gandhi Vs Union of India
(D) Prashant Bhushan Vs Union of India 
Answer: (A) 

47. The Sachar Committee is related to which of the following ?
(A) Equal opportunities (B) Centre-State relations
(C) Freedom of Press (D) Electoral reforms 
Answer: (A)

48. The Chairman of the Parliamentary Consultative Committee which recommended that panchayats be conferred a constitutional status 
(A) Balwant Rai Mehta (B) Ashok Mehta
(C) Dr. L.M. Singhvi (D) P.K. Thungan 
Answer: (D)

49. Which amendment added the Ninth Schedule to the Constitution ?
(A) The First Amendment (B) The Third Amendment
(C) The Seventh Amendment (D) The Ninth Amendment 
Answer: (A)

50. Instant Triple Talaq is now unconstitutional due to
(A) the Supreme Court Judgment in Shah Bano Case
(B) the Supreme Court Judgment in Shayara Bano Case
(C) the passing of the Muslim Women Bill in Lok Sabha
(D) All of the above 
Answer: (B)
<Next Question Paper><010203, 04, 0506>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to July Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a comment