LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 4 October 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - SEPTEMBER (Question Paper-1)

2018 - September (Question Paper-1)
KERALA PSC- HIGH SCHOOL ASSISTANT -MATHEMATICS-TAMIL MEDIUM - EDUCATION
Question Code: 092/2018
Date of Test : 04/09/2018 Tuesday

1. Who is called “THE PROPHET OF INDIAN NATIONALISM” ?
(A) Rajaram Mohan Roy (B) Swami Vivekananda
(C) Swami Dayananda Saraswathi (D) Dr. S. Radhakrishnan
Answer: (A)

2. What is the name of institution constituted at national level to prevent corruption ?
(A) Lokayukta (B) Lokpal
(C) Administrative Tribunal (D) Ombudsman
Answer: (B)

3. Who presided over the first session of Indian national congress held at Bombay ?
(A) Nehru (B) B.R. Ambedkar
(C) W.C. Banerjee (D) Mahatma Gandhi
Answer: (C)

4. Who is known as “Andra Kesari” ?
(A) B.G. Thilak (B) T. Prakasham
(C) Kamaraj (D) Sardar Vallabai Patel
Answer: (B)

5. What is the full form of GST ?
(A) Govt. Service Tax (B) Goods Service Tax
(C) Goods Sales Tax (D) Goods Subsidy Tax
Answer: (B)

6. Who founded “Araya Samajam” ?
(A) Ayyankali (B) Dr. Palppu
(C) Pandit Karuppan (D) K. Ayyappan
Answer: (C)

7. ‘Breast-Cloth Agitation’ in Kerala is also known as :
(A) Shannar Agitation (B) Nivarthana Agitation
(C) Vaikom Sathyagraha (D) Malayali Memorial
Answer: (A)

8. Who was the Prime Minister of Britain at the time of Indian Independence ?
(A) Clement Atlee (B) Winston Churchil
(C) Queen Elizabeth (D) Lord Mount Baton
Answer: (A)

9. ‘A Long Walk to Freedom’ is the Autobiography of :
(A) Martin Luther King (B) Nelson Mandela
(C) Abraham Lincolon (D) Vinni Mandela
Answer: (B)
10. Who founded Sahodara Sangham ?
(A) Ayyankali (B) K. Ayyappan 
(C) Dr. Palppu (D) Narayana Guru
Answer: (B)

11. Who was the Chairman of State Reorganisation Commission constituted by parliament ?
(A) Justice. Fasalali (B) K.M. Panicker 
(C) V.P. Menon (D) Vallabai Patel
Answer: (A)

12. World Yoga Day observes on :
(A) June - 5 (B) June - 21 
(C) June - 20 (D) June - 7
Answer: (B)

13. Name of the first Indian state conducted election by using VVPAT Electronic Voting Machine.
(A) Goa (B) Kerala 
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Answer: (X)

14. “Father of Indian Unrest” is a book on B.G. Thilak was written by :
(A) Valentine Shirol (B) V.A. Smith 
(C) E.H. Carr (D) Romila Thapper
Answer: (A)

15. The name of Education Commission recommended the 10+2+3 pattern of education system in India :
(A) S. Radhakrishnan Commission
(B) D.S. Kothari Commission
(C) Lakshmana Swami Muthaliyar Commission
(D) U.R. Anandamoorthi Commission
Answer: (B)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><01, 0203040506>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to August Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment