LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 4 October 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - SEPTEMBER (Question Paper-6)

2018 - September (Question Paper-6)
KERALA PSC- ASSISTANT PROFESSOR IN SANITARY CHEMISTRY - TECHNICAL EDUCATION
Question Code: 101/2018
Date of Test : 27/09/2018 Thursday

1. In which Indian city selected by UNESCO as World Heritage Gities? 
(A) Ahmadabad (B) Mumbai 
(C) Kolkata (D) Lyderabad
Answer: (A)

2. The largest river in India : 
(A) Yamuna (B) Brahmaputra
(C) Ganga (D) Sindhu
Answer: (C)

3. The first Bullet Train Project of India connects: 
(A) Mumbai - Pune  (B) Ahmadabad - Mumbai 
(C) Delhi - Patna  (D) Delhi - Amritsar
Answer: (B)

4. Kerala State Law Reform Commission Chairman :
(A) Dr. N.K. Jayakumar (B) Sasidharan Nair 
(C) Adv MK Damodaran (D) Tustice. KT. Thomas
Answer: (D)

5. Azad Hind Fauj was founded by: 
(A) Ras Behari Bose (C) Liaqat Ali
(B) Subash Chandra Bose (D) Maulana Azad
Answer: (X)

6. Who was regarded as the father of Indian unrest ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Subash Chandra Bose 
(C) Bal Gangadhar Tilak (D) Mohammed Ali Jinna
Answer: (C)

7. Who is the newly elected Chief Minister of Goa ? 
(A) Manohar Pareekar (B) Beeran Singh 
(C) Amareendar Singhi (D) Trivendra Singh Ravath
Answer: (A)

8. Who is the author of the Book 'A Brief History of Time' ? 
(A) Roger Penrose (B) Jawaharlal Nehru 
(C) Alan H Guth (D) Stephen Ilawking
Answer: (D)

9. Which country gives itizenship to "Sofia Humanoid Robot ? 
(A) Japan (B) Saudi Arabia 
(C) Israel (D) Qatar
Answer: (B)
10. The heroin of Quit India Movement 
(A) Sarojini Naidu (C) Aruna Asasali
(B) Beegam Hazrath Mahal (D) Sujetha Kripalani
Answer: (C)

11. Who is the second vice-chairman of NITI Aayog ?
(A) Dr. Rajiv Kumar  (B) Aravind Panagaria 
(C) Dr. Bibek Debroy (D) Dr. Bimal Jalan
Answer: (A)

12. Who was the leader of Paik Kebellion of 1817 ? 
(A) Rani Laksmibai (B) Bakshi Jagabandhu 
(c) Asadulla Khan (D) Tantia Tope
Answer: (B)

13. "Katora Kudara" a notable work of:
(A) Vaikom Muhammad Basheer (C) Makthi Thangal
(B) Dr. CK Kareem (D) Ali Musliar
Answer: (C)

14. The leader of Ezhava Memorial of 1896 :
(A) Ayyankali (B) Dr. Vasudev 
(C) K. Kelappan (D) Dr. Palpu
Answer: (D)

15. The King who proclaimed Temple entry ? 
(A) Ayillyam Thirunnal (B) Swathi Thirunnal 
(C) Sremulam Thirunnal (D) Sree Chithira Thirunnal
Answer: (D)

16. The Sunch Bharath Ablyan announced the cleanest city in India in 2017 is. 
(A) Indore (B) Mysore 
(C) Mumbai (D) Chandigarh
Answer: (A)

17. Who bagged the Ezhuthachan award of the year 2017
(A) Sukathakumari (B) K. Sachidanandan 
(c) T.D. Ramakrishnan (D) KR. Meera
Answer: (B)

18. The Founder of "Sadhu Jana Paripalana Yogow": 
(A) Sree Narayana Guru (B) Vakkom Abdul Khader Moulavi 
(c) Ayyankali (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (C)

19. The first Governor of Reserve Bank of India : 
(A) James Braid Taylor (B) Dr. Marunohan Singh 
(C) Bimal Jalan (D) Osborne Smith
Answer: (D)

20. Who is the Minister for Sports in Kerala ?
(A) A.C. Moideen (B) KT. Taleel 
(C) A.K. Balan (D) TP Ramakrishnan
Answer: (A)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><0102030405, 06>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to August Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment