LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 4 October 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - SEPTEMBER (Question Paper-2)

2018 - September (Question Paper-2)
KERALA PSC- FARM SUPERINTENDENT - AYURVEDA MEDICAL EDUCATION
Question Code: 094/2018
Date of Test : 07/09/2018 Friday

1. Which country will host the first International Solar Alliance Summit ? 
(A) China (B) USA
(C) Russia (D) India
Answer: (D)

2. The idea of Fundamental Duties of the Indian Constitution is derived from: 
(A) Russian Constitution  (B) British Constitution 
(C) American Constitution (D) French Constitution
Answer: (A)

3. When is the Earth Day celebrated ? 
(A) April 21 (B) April 22
(C) May 21 (D) May 22
Answer: (B)

4. Which national cricket team is called by "The Lions" ?
(A) Newzealand (B) Australia 
(C) Sri Lanka (D) Pakistan
Answer: (C)

5. Who is the founder of the socio religious movement Prathyaksha Raksha Daiva Sabha ? 
(A) Poykayil Yohannan (B) Pandit K.P. Karuppan 
(C) Ayya Vaikundar (D) Vagbhatanandan
Answer: (A)

6. Most area in India is covered by : 
(A) Hills (B) Mountains
(C) Plains (D) Plateaus
Answer: (C)

7. The first medical graduate from Ezhava community in Travancore is : 
(A) G.P. Pillai (B) Velayudhan 
(C) Nataraja Guru (D) Dr. Palpu 
Answer: (D)

8. Among the Five Year Plan of India which of the following period is known as Plan holiday ? 
(A) 1969 to 1974 (B) 1966 to 1969 
(C) 1965 to 1968 (D) 1961 to 1966
Answer: (B)

9. Name the committee, will be constituted by the Haryana Govt. to find out solution to polluted water flowing in Yamuna river. 
(A) Ram Bilas Sharma Committee (B) Om Prakash Dhankar Committee 
(C) Krishnalal Panwar Committee (D) Narbeer Singh Committee
Answer: (B)
10. "The whole universe is one mind. Between mind and mind there is no vacuum." Who said this? 
(A) Sree Narayana Guru (B) Ayyankali 
(C) Brahmananda Sivayogi (D) Chattampi Swamikal
Answer: (D)

11. The country which is firstly decided to introduce Baby Olympics for children is: 
(A) Bahrain (B) Greece 
(C) China (D) Japan
Answer: (A)

12. Stephen Hawking, the legendary theoretical physicist was died on:
(A) 12th March, 2018  (B) 13th March, 2018 
(C) 14th March, 2018 (D) 15th March, 2018
Answer: (C)

13. The first Finance Minister of India who presented the Budget is : 
(A) Charan Singh (B) Jawaharlal Nehru 
(C) R.K. Shanmukham Chetty (D) Morarji Desai
Answer: (C)

14. Who among the following was a member of the Simon Commission ?
(A) Clement Atlee (B) Stanley Baldwin 
(C) Neville Chamberlin (D) Strafford Cripps
Answer: (A)

15. The platform has been launched by the India Govt. on 2018 International Women's Day is :
(A) Women Literacy Platform (B) Women Entrepreneurship 
(C) Women Power Platform AS (D) Women Combat Platform
Answer: (B)

16. Asiatic Society of Bengal was founded by :
(A) Raja Rammohan Roy (B) Surendranath Bannerjee 
(C) CF. Andrews (D) William Johns
Answer: (D)

17. Name the country to host the 2021 Champions Trophy and 2023 World Cup Cricket.
(A) Iran (B) South Africa 
(C) Pakistan (D) India
Answer: (D)

18. Who built the Khajuraho temples ?
(A) Chauhans (B) Chandelas
(C) Bundelas (D) Satavahanas
Answer: (B)

19. "Balyakalasakhi", the famous romantic work in Malayalam by Vaikkom Muhamed Basheer is a: 
(A) Drama (B) Poetry
(C) Novel L (D) Short story
Answer: (C)

20. Thirunavaya, famous for Mamamgam is located in the banks of the river: 
(A) Bharathapuzha (B) Periyar 
(C) Pampa (D) Kabani
Answer: (A)
<Next Question Paper><01, 02, 03040506>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to August Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment