LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 4 October 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - SEPTEMBER (Question Paper-4)

2018 - September (Question Paper-4)
KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR- FITTER- INDUSTRIAL TRAINING
Question Code: 99/2018
Date of Test : 24/09/2018 Monday

1. The Harappan site known as ‘Mound of the Dead’ :
(A) Rupar (B) Lothal 
(C) Kalibangan (D) Mohenjodaro
Answer: (D)

2. Haldighati Pass is situated in which of the Mountain Ranges ?
(A) Himalayas (B) Aravally Ranges 
(C) Eastern Ghats (D) Western Ghats
Answer: (B)

3. The Constitutional Amendment which incorporated fundamental duties in the Indian Constitution :
(A) 86 (B) 73 (C) 44 (D) 42
Answer: (D)

4. Which among the following firm does not have ‘Maharatna’ Status ?
(A) GAL (B) BHEL (C) ONGC (D) IOC
Answer: (X)

5. The first Indian State which passed the GST Bill :
(A) Assam (B) Gujarat 
(C) Kerala (D) Bihar
Answer: (A)

6. Which among the following is the programme introduced by Indian Govt. to improve banking service in rural areas ?
(A) E. Kranthi (B) Swabhiman 
(C) Digital India (D) Start-up India
Answer: (B)

7. The famous aircraft carrier ship de-commissioned in 1917 by the Indian Navy :
(A) INS Chakra (B) INS Vikramaditya
(C) INS Viraat (D) INS Arihant
Answer: (X)

8. The Indian State which shares borders with largest number of countries :
(A) Assam (B) Arunachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir (D) Punjab
Answer: (X)

9. Which of the following won the Best Film Award in the Kerala State Film Awards, 2017 ?
(A) Manhole (B) Anuraga Karikkin Vellam
(C) Minnaminungu (D) Kammattipadam
Answer: (A)
10. The Indian National Congress passed ‘Poorna Swaraj’ resolution in it’s session held at :
(A) Calcutta (B) Madras 
(C) Bombay (D) Lahore
Answer: (D)

11. ‘Jeevitham Oru Samaram’ is the autobiography of which of the following Renaissance leader in Kerala ?
(A) K.P. Kesava Menon (B) A.V. Kuttimalu Amma
(C) Akkamma Cheriyan (D) C. Kesavan
Answer: (C)

12. Lucknow is situated on the bank of which of the following rivers ?
(A) Gomti (B) Ganga 
(C) Sarayu (D) Yamuna
Answer: (A)

13. The first Vice Chairman of NITI Aayog in India :
(A) Raghuram Rajan (B) Rajiv Kumar
(C) Arun Jaitly (D) Narendra Modi
Answer: (X)

14. The biggest Gravity Dam in Kerala :
(A) Pallivasal (B) Neryamangalam
(C) Banasura Sagar (D) Cheruthoni
Answer: (D)

15. Sardar Singh, winner of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for 2017 is associated with :
(A) Hockey (B) Billiards 
(C) Basketball (D) Football
Answer: (A)

16. The Renaissance leader of Kerala who established Uralumkal Labour Contract Society ?
(A) Bodheswaran (B) Ayyankali
(C) Vagbhatanandan (D) K.P. Karuppan
Answer: (C)

17. The famous drama ‘Adukkalayil Ninnu Arangathekku’ is written by :
(A) Thoppil Bhasi (B) V.T. Bhatathirippadu
(C) K. Dhamodaran (D) Arattupuzha Velayudhapanicker
Answer: (B)

18. The winner of Nobel Prize for literature in 2017 :
(A) Kazuo Ishiguro (B) Patrick Modiano
(C) Bob Dylan (D) Alice Munro
Answer: (A)

19. The author of the first novel in Malayalam language :
(A) O. Chandumenon (B) J.C. Daniel
(C) Appu Nedungadi (D) C.V. Kunhiraman
Answer: (C)

20. The famous ‘Swadeshabhimani’ newspaper was started by :
(A) K. Ramakrishna Pillai (B) C. Krishnan
(C) K.P. Kesava Menon (D) Vakkom Abdul Khadar Moulavi
Answer: (D)
(X' denotes deletion)
<Next Question Paper><010203, 04, 0506>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to August Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment