LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 4 October 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - SEPTEMBER (Question Paper-5)

2018 - September (Question Paper-5)
KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR - MECHANIC DIESEL - INDUSTRIAL TRAINING
Question Code: 100/2018
Date of Test : 26/09/2018 Wednesday

1. Garo Hills is located in :
(A) Orissa (B) Assam 
(C) Meghalaya (D) Tamil Nadu
Answer: (C)

2. Of the following personalities who prepared a Report on Estimation of Poverty ?
(A) Abhijit Banerjee (B) Aravind Panagarye
(C) Amiya Kumar Bagchi (D) Suresh Tendulkar
Answer: (D)

3. Identify the Central Government Scheme which is not related with Child Development :
(A) NMBS (B) JSY 
(C) PMMVY (D) NOAPS
Answer: (D)

4. Silent Valley National Park was formally inaugurated by :
(A) Indira Gandhi (B) V.P. Singh
(C) P.V. Narasimha Rao (D) Rajiv Gandhi
Answer: (D)

5. Asia’s first Butterfly Safari Park is at :
(A) Thenmala (B) Bennarghatta
(C) Thumboormuzhy (D) Gurugram
Answer: (A)

6. The draft of Fifth Five Year Plan was prepared and launched by :
(A) D.T. Lakdawala (B) D.P. Dhar
(C) P.C. Mahalanobis (D) T.N. Sanker
Answer: (B)

7. The painting ‘Relief of Lucknow’ is related with :
(A) Lucknow Pact (B) 1857 Revolt
(C) Partition of India (D) Chouri - Choura
Answer: (B)

8. Who was the Viceroy at the time of Salt March ?
(A) Lord Linlithgow (B) Lord Chelmsford
(C) Lord Irwin (D) Lord Wavell
Answer: (C)

9. Who was the elected president of the Gaya session of Indian National Congress ?
(A) C.R. Das (B) Motilal Nehru
(C) Hakim Ajmal Khan (D) Lala Lajpath Rai
Answer: (A)
10. The Arya Samaj was founded in the year :
(A) 1883 (B) 1893 
(C) 1873 (D) 1875
Answer: (D)

11. Christu Mada Chedanam was written by :
(A) Sree Narayanaguru (B) Chattambi Swamikal
(C) Poikayil Yohannan (D) Blessed Kuriakose Elias Chavara
Answer: (B)

12. The first Malayalam poet who appeared in postal stamps :
(A) Kumaranasan (B) Lalithambika Antharjanam
(C) Ulloor S. Parameswara Iyer (D) Vallathol Narayana Menon
Answer: (A)

13. The quarterly literary journal Vivekodayam was established in :
(A) 1888 (B) 1904 
(C) 1903 (D) 1886
Answer: (B)

14. Ananda Sutram was written by :
(A) Thycaud Ayya (B) V.T. Bhattathirippad
(C) Brahmananda Swami Sivayogi (D) Ayya Vaikundar
Answer: (C)

15. Ritty Lukose describes whom as the “Political Father” of Ezhavas ?
(A) Sree Narayanaguru (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Dr. Palpu (D) C. Kesavan
Answer: (C)

16. Christmas Island in Indian ocean belongs to which country ?
(A) New Zealand (B) China 
(C) Australia (D) North Korea
Answer: (C)

17. Who is the present Chairman of Kerala Lalithakala Academy ?
(A) Nemom Pushparaj (B) Sathyapal
(C) Vaisakhan (D) K.J. Kuttappan
Answer: (A)

18. Which is the Merriam-Webster dictionary’s word of the year for 2017 ?
(A) Socialism (B) Surreal 
(C) Terrorism (D) Feminism
Answer: (D)

19. The 15th Trilateral Meeting of foreign ministers of Russia-India-China (RIC) took place in:
(A) Moscow (B) New Delhi 
(C) Beijing (D) Hong Kong
Answer: (B)

20. Operation launched by India to provide assistance for Rohiangya refugees in Bangladesh is named as :
(A) Operation Insaniyat (B) Operation Manavatha
(C) Operation Brotherhood (D) Operation Humane
Answer: (A)
<Next Question Paper><01020304, 05, 06>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to August Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment