LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 1 November 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - OCTOBER (Question Paper-4)

2018 - October (Question Paper-4)
* KERALA PSC- Junior Chemist - Mining AND Geology 
Question Code: 107/2018
Date of Test : 31/10/2018 Wednesday
1. Who wrote the book "Jeevithapada'?
(A) K.K. Pillai (B)N. Krishna Pillai
(C) Cherukad Govinda Pisharadi (D)  C. Kesavan
Answer: (C)

2. Which among the social reformer had conducted the real Patio
(A) Vaikunda Swamikal (B) Thycaud Aiya 
(C) Chattambi Swamikal (D) Ayyankali
Answer: (A)

3. Which fort was known as "Matcotai
(A) Palakkad Fort (B) Bekkal Fort 
(C) St. Angela Fort (D) Udayagiri Fort
Answer: (D)

4. Who was known as Urupillai'.
(A) Ayyankali (B) Vagbhadananadan
(C) C.V. Kunjuraman (D) Mannath Padmanabhan
Answer: (A)

5. Who wrote the poem Jarhinirvaram in 19142
(A) Changapuzha Krishna Pillai (B) Kumaranasan 
(C) Chattambi Swamikal (D) Sree Narayan Guru
Answer: (D)

6. Who started the Malayalam newspaper "Kesari
(A) Chengulathu Kunjiraman Menon (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) A. Balakrishna Pillai (D) E.M.S. Namboodirippad
Answer: (C)

7. The famous freedom fighter Moulana Abul Kalam Azad was born at
(A) Mecca  (B) Morocco 
(C) Lahore (D) Midnapore
Answer: (A)

8. Who wrote the first Bengali drama. "Kulin Kulasarvarna"
(A) Damodar Dutta Banerjee  (B) Bankim Chandra Chatterjee 
(C) Pandit Ramanarayan (D) Asuthosh Mukharjee
Answer: (C)

9. Who said Gopala Krishna Gokhale as the practical, strenuous worker and the mystic dreamer of dreams
(A) Dr. BR Ambedkar (B) Sarojini Naidu 
(C) Jawaharlal Nehru (D) Dr. Rajendra Prasad
Answer: (B)
10. Which nationalist was known as "the Uncrowned King of India'!
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Lala Lajpat Rai
(C) Aurobindo Ghosh (D) Bipin Chandra Pal
Answer: (A)

11. It can already be forecast with some confidence that Gandhiji's effect on human history is going to be greater and more lasting than Stalin of Russia and Adolf Hitler of Germany." Who said:
(A) Albert Einstein (B) Sir Stafford Cripps 
(C) Arnold Toynbee (D) Bernard Shaw
Answer: (C)

12. The Commonwealth Games - 2018 was held at
(A) Glasgow (B) Gold Cost
(C) Brunei  (D) Sydney 
Answer: (B)

13. Which South Indian State unveiled the proposed official state flag"
(A) Telangana (B) Tamil Nadu
(C) Karnataka  (D) Kerala 
Answer: (C)

14. Win Mynt became the new president of
(A) Vietnam (B) Laos 
(C) The Philippines  (D) Myanmar 
Answer: (D)

15. Who said Books thinks for me
(A) Alexander Pushkin (B) Leo Tolstoy
(C) Charles Dickens  (D) Charles Lamb 
Answer: (D)

16. Where is Oduchutapadoka Mama Jathika marshy land situates?
(A) Mangalavanam (B) Ramakalmedu 
(C) Palode  (D) Madayı 
Answer: (C)

17. Which is the oldest surviving Newspaper in Malayalam ?
(A) Malayala Manorama (B) Nazrani Deepika
(C) Mathrubhumi (D) Kerala Koumudi 
Answer: (B)

18. Who wrote the book "Andaman Dian?
(A) E.M.S. Namboodiripad (B) C. Achutha Menon 
(C) A.K. Antony  (D) E.K. Nayanar
Answer: (D)

19. What was the real name of Jhansi Rani Lakshmi Bai ?
(A) Manikamika (B) Devapriya
(C) Kanakamabha (D) Devayani
Answer: (A)

20. Oluku records in Kerala history means
(A) Temple Records  (B) Land Records
(C) Military Records 107/2018 (D) English Records
Answer: (B)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01020304>

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to September Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment