LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 1 November 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - OCTOBER (Question Paper-3)

2018 - October (Question Paper-3)
* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR - MACHINIST -INDUSTRIAL TRAINING  
Question Code: 105/2018
Date of Test : 15/10/2018 Monday
1. The borderline between India and China is
 (A) Radcliffe Line (B) McMahon Line
 (C) Durand Line (D) Palk Strait
Answer: (B)

2. The largest Union Territory of India is
 (A) Puducherry (B) The Lakshadweep
 (C) The Andaman & Nicobar Islands (D) Daman & Diu
Answer: (C)

3. The National River of India is
 (A) The Ganga (B) The Sindhu
 (C) The Yamuna (D) The Brahmaputra
Answer: (A)

4. First Chairman of the Planning Board in India is
 (A) Dadabhai Naoroji (B) V.K.R.V.  Rao
 (C) Jawaharlal Nehru (D) M.N. Roy
Answer: (X)

5. Which of the following Indian Prime Minister introduced the Twenty Point Programme ?
 (A) Indira Gandhi (B) Manmohan Sing
 (C) Narasimha Rao (D) Jawaharlal Nehru
Answer: (A)

6. Who introduced the Subsidiary Alliance System in India ?
 (A) Lord Dalhousie (B) Lord Wellesley
 (C) Lord Canning (D) Lord Cornwallis
Answer: (B)

7. First Martyr of the Revolt of 1857 is
 (A) Nana Saheb (B) Jhansi Rani
 (C) Mangal Pandey (D) Tantia Tope
Answer: (C)

8. The first President of Indian National Congress is
 (A) A.O. Hume (B) Dadabhai Naoroji 
 (C) W.C. Bannerjee (D) C. Sankaran Nair
 Answer: (C)

9. Which of the following strike is NOT led by Mahatma Gandhi ?
 (A) Non-Co-operation Movement (B) Civil Disobedience Movement
 (C) Quit India Movement (D) Home Rule Movement
Answer: (D)
10. Who composed the ‘Mushakavamsakavya’ ?
 (A) Banabhatta (B) Atula
 (C) Kautilya (D) Kalhana 
Answer: (B)

11. The social reformer of Kerala, who is known as ‘Vidyadhiraja’
 (A) Vaikunda Swamikal (B) K.P. Kesava Menon
 (C) Chattampi Swamikal (D) Mannath Padmanabhan
Answer: (C)

12. Which of the following person translated the autobiography of Karl Marx into Malayalam ?
 (A) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 (B) E.M.S. Namboodiripad
 (C) A.K. Gopalan
 (D) E.K. Nayanar
Answer: (A)

13. The social reformer who is known as ‘Bharatha Kesari’ is
 (A) T.K. Madhavan (B) Mannath Padmanabhan
 (C) K. Kelappan (D) P. Krishnapillai
Answer: (B)

14. After, which of the following consecration of Lord Shiva, Sree Narayana Guru replied, “I 
consecrated the Ezhava Shiva and not the Brahmin Shiva” ?
 (A) Sivagiri (B) Aruvippuram
 (C) Thalassery (D) Aluva
Answer: (B)

15. The Sadhujana Paripalana Sangham was founded under the leadership of
 (A) Ayyankali (B) Dr. Palpu
 (C) Vagbhadananda Gurukkal (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (A)

16. The present Chief Election Commissioner of India is
 (A) Umesh Sinha (B) Ashok Lavosa
 (C) Om Prakash Rawat (D) Sunil Arora
Answer: (C)

17. The Head Quarters of I.S.R.O. is at
 (A) Bangalore (B) Mumbai
 (C) Delhi (D) Sriharikotta
Answer: (A)

18. The Australian cricketer who lost captaincy due to ball tampering scandal recently 
 (A) David Warner (B) Steve Smith 
 (C) Cameron Bancroft (D) Mitchel Starc
Answer: (B)

19. The first Nigerian actor to play a leading role in an Indian Film is
 (A) Samuel Abiola Robinson (B) Femi Adebayo
 (C) Yemi Ajibade (D) Ken Erics
Answer: (A)

20. The popular Science book on cosmology ‘A Brief History of Time’ is the work of
 (A) Issac Newton (B) Charles Darwin
 (C) Stephen Hawking (D) Albert Einstein 
Answer: (C)
('X denotes deletion)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><0102, 03, 04>

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to September Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment