LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 1 November 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - OCTOBER (Question Paper-1)

2018 - October (Question Paper-1)
* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR - TURNER 
Question Code: 103/2018
Date of Test : 05/10/2018 Friday
1. What is the name of the political party founded by former Pakistan Cricket team captain Imran Khan ? 
 (A) Pakistan Muslim League (B) Tehrik-i-Insaf
 (C) Pakistan Awami League (D) Pakistan People’s Party 
 Answer: (B)

2. The city which is known as the Cultural Capital of Kerala
 (A) Thiruvananthapuram (B) Kannur
 (C) Thrissur (D) Kollam 
 Answer: (C)

3. Headquarters of Asian Development Bank is in
 (A) Manila (B) Kuala Lumpur
 (C) Jakarta (D) Hanoi 
 Answer: (A)

4. World Press Freedom Day is on
 (A) 14th April (B) 3rd May
 (C) 15th August (D) 21st October 
Answer: (B)

5. The newspaper “Dawn” is published in
 (A) China (B) Sri Lanka
 (C) Pakistan (D) Bangladesh 
 Answer: (C)

6. The national leader who described the Non-Co-operation Movement as a Himalayan Blunder
 (A) C.R. Das (B) Jawaharlal Nehru
 (C) Dr. Ambedkar (D) Mahatma Gandhi 
 Answer: (D)

7. The police officer from Kerala, who served as the Director of Research and Analysis Wing
(RAW) 
 (A) Jacob Thomas (B) Rishiraj Singh
 (C) Hormiz Tharakan (D) T.P. Senkumar 
 Answer: (C)

8. The Taluk in Kerala which has the longest coastline
 (A) Thalassery (B) Ponnani
 (C) Ambalapuzha (D) Cherthala 
 Answer: (D)

9. Which is the smallest neighbouring country of India ?
 (A) Burma (B) Bhutan
 (C) Nepal (D) Sri Lanka 
 Answer: (B)
10. Gold coast is the old name of 
 (A) Kenya (B) Zambia
 (C) Ghana (D) Nauru 
Answer: (C)

11. The first foreigner to become the President of Indian National Congress
 (A) William Wedderburn (B) George Yule
 (C) William Dighby (D) C.F. Andrews
 Answer: (B)

12. Who coined the slogan “India For Indians” ?
 (A) Raja Rammohan Roy (B) Swami Vivekananda
 (C) Swami Dayananda Saraswathi (D) Jyotiba Phule
Answer: (C)

13. “Tsunami” is a word in which language ?
 (A) Arabic (B) Japanese
 (C) Korean (D) Chinese
Answer: (B)

14. The state which is known as the “Grannary of India”
 (A) Telangana (B) Uttar Pradesh
 (C) Punjab (D) Rajasthan
Answer: (C)

15. National Book Trust was founded in the year
 (A) 1952 (B) 1957
 (C) 1961 (D) 1968
Answer: (B)

16. Who is known as the Father of Internet ?
 (A) Glen Raikort (B) Charles Babbage
 (C) John Biard (D) Remington
Answer: (A)

17. The planet which remains very close to the Earth
 (A) Mercury (B) Mars
 (C) Venus (D) Neptune
Answer: (C)

18. The British Governor-General who prepared the first census of India
 (A) Lord Curzon (B) Lord Mayo
 (C) Lord Hardinge (D) Lord Ripon
Answer: (B)

19. Panama Canal acts as a link between which of the following oceans ?
 (A) Atlantic and Pacific (B) Mediterranean and Pacific 
 (C) Arctic and Pacific (D) Red Sea and Pacific
 Answer: (A)

20. The freedom fighter who was a close associate of Mahatma Gandhi during the Bardoli Satyagraha of 1928 
 (A) Lal Bahadur Shastri (B) Rajendra Prasad
 (C) Vallabhbhai Patel (D) Jawaharlal Nehru 
Answer: (C)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01, 020304>

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to September Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment