LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 1 November 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - OCTOBER (Question Paper-2)

2018 - October (Question Paper-2)
* KERALA PSC- Assistant/Auditor-Govt Secretariat/KPSC/KSAD etc  
Question Code: 104/2018
Date of Test : 13/10/2018 Saturday
1. The gas in a balloon of volume 2 L is released into an empty vessel of volume 7 L. What
will be the volume of the gas ? 
 (A) 2 L (B) 7 L
 (C) 9 L (D) 5 L
Answer: (B)

2. Identify the element which shows variable valency.
 (A) Helium (B) Magnesium
 (C) Sodium (D) Iron 
 Answer: (D)

3. The speed of chemical reaction between gases increases with increase in pressure due to an increase in   
 (A) Number of molecules (B) Volume
 (C) Concentration (D) Distance between molecules
Answer: (C)

4. The scientific principle behind the working of a transformer is  
 (A) Mutual induction (B) Transmission
 (C) Rectification (D) Amplification
 Answer: (A)

5. The outermost shell configuration of an element is 4s2 4p3. The period to which the element belongs is  
 (A) 5 (B) 8
 (C) 3 (D) 4 
 Answer: (D)

6. Nucleus is discovered by  
 (A) Robert Brown (B) Golgi
 (C) Bowman (D) Fountain
Answer: (A)

7. Relationship between sea anemone and hermit crab is  
 (A) Symbiosis (B) Mutualism
 (C) Commensalism (D) None of these
Answer: (x)

8. Acid rain is due to  
 (A) O₃ and dust (B) SO₂ NO₂
 (C) SO₃ and CO (D) CO₂ and CO
Answer: (B)

9. Green house effect is mainly due to
 (A) CH₄ (B) SO₂
 (C) CFC (D) CO₂
Answer: (D)
10. Which of the following is a water soluble Vitamin ? 
 (A) Calciferol (B) Tocoferol
 (C) Ascorbic acid (D) Phyloquinone 
Answer: (C)

11. Dada Saheb Phalke Award of 2017 was given to  
 (A) Vinod Khanna (B) Rajesh Khanna
 (C) Rishi Kapoor (D) None of these
Answer: (A)

12. Which Article of the Indian Constitution empowers the President of India to declare 
financial emergency ?
 (A) Article 358 (B) Article 359
 (C) Article 360 (D) Article 363
Answer: (C)

13. Kerala Government’s Kamala Surayya Award of 2017 for literary work was given to  
 (A) Lalitha Sadasivam (B) K.P. Sudheera
 (C) P. Valsala (D) K.R. Meera
Answer: (B)

14. ‘The Grand Design’ is a work of
 (A) Stephen Hawking (B) John Gribbin
 (C) Marika Taylor (D) Dennis W. Sciama
Answer: (A)

15. Among the following who is not the recipient of Nobel prize in Chemistry in 2017 ?  
 (A) Jacques Dubochet (B) Joachim Frank
 (C) Richard Henderson (D) Barry C. Barish
Answer: (D)

16. In 2018, the Oscar Award for best actor was given to Gary Oldman for his performance 
in  
 (A) The Shape of Water (B) The Post
 (C) Darkest Hour (D) Dunkirk
Answer: (C)

17. In 2019, FIFA under-20 World Cup will be held in 
 (A) England (B) Poland
 (C) South Africa (D) Germany
Answer: (B)

18. E. Harikumar got Sahitya Akademi (India’s National Academy of Letters) Award for his 
work 
 (A) Kama Surabhi (B) Thiranjedutha Prabandhomgal
 (C) Karutha Thampratti (D) Dinosarinte Kutti
 Answer: (Kerala Sahitya Akademi Award for the year 1988 for anthology of short stories titled Dinosarinte Kutty)

19. The Chairman of the Public Accounts Committee is being appointed by 
 (A) The President (B) The Vice President
 (C) Prime Minister (D) The Speaker of the Lok Sabha
Answer: (D)

20. Choolannur Bird Sanctuary is located at  
 (A) Palakkad (B) Idukki
 (C) Thrissur (D) Pathanamthitta 
Answer: (A)

21. Who was the First Woman President of the Indian National Congress ?
 (A) Sarojini Naidu (B) Bikaji Kama
 (C) Kamla Nehru (D) Annie Besant
Answer: (D)

22. In which state of India Subansiri Hydropower Project is located ?
 (A) Madhya Pradesh (B) Assam
 (C) Karnataka (D) Rajasthan
Answer: (B)

23. In which of the following sessions of INC, was national Anthem sung for the first time ?
 (A) 1911 (B) 1930
 (C) 1947 (D) 1956
Answer: (A)

24. Which is the longest National Highway in India ?
 (A) NH 56 (B) NH 46
 (C) NH 44 (D) NH 45
Answer: (C)

25. Which is the oldest oil field of India ?
 (A) Digboi (B) Ankleshwar
 (C) Bombay High (D) Masimpur
Answer: (A)

26. Kerala Highway Research Institute is located in
 (A) Kottayam (B) Kozhikode
 (C) Ernakulam (D) Thiruvananthapuram
Answer: (D)

27. The Urdu poet who was the representative of second and third Round Table Conferences ?
 (A) Khan Abdul Gaffar Khan (B) Muhammed Iqbal
 (C) Mirza Galib (D) Sardar Jafri
Answer: (B)

28. Which dam is located in Karamanathodu, an offspring of the Kabini River ?
 (A) Cheruthoni Dam (B) Malankara Dam
 (C) Banasurasagar Dam (D) Pazhassi Dam
Answer: (C)

29. Who authored the book Sidhanubhoothi ? 
 (A) V.T. Bhattathirippad (B) Chattampi Swamikal
 (C) Ayyankali (D) Brahmananda Sivayogi
Answer: (D)

30. Which one of the following passes connects Arunachal Pradesh with Tibet ?
 (A) Zoji La Pass (B) Debsa Pass
 (C) Bomdi La Pass (D) Shipki La Pass 
Answer: (C)

31. Constitution of India was adopted by constituent assembly on 
 (A) 1948 January 26 (B) 1949 November 26 
 (C) 1950 January 26 (D) 1950 November 26
Answer: (B)

32. Which of the following temple is not in Karnataka ?
 (A) Brahmeswar (B) Kollur Mookambika
 (C) Sravanabelgola (D) Chamundeswary
Answer: (A)

33. Teesta river is the tributary of
 (A) Ganga (B) Yamuna
 (C) Brahmaputra (D) Narmada
Answer: (C)

34. In which year a major earthquake occurred in Latur region ?
 (A) 1993 (B) 1997
 (C) 1998 (D) 2001
Answer: (A)
35. Which Indian state has declared Jackfruit as official fruit of state ?
 (A) Karnataka (B) Kerala
 (C) Tamil Nadu (D) Orissa
Answer: (B)

36. Which of the following Article of the Indian Constitution guarantees complete equality 
of men and women ?
 (A) Article 25 (B) Article 21
 (C) Article 18 (D) Article 15
Answer: (D)

37. The wild life sanctuary which is a part of Nilagiri Biosphere Reserve ?
 (A) Chinnar (B) Prambikkulam
 (C) Muthanga (D) Chulannur
Answer: (C)

38. Original name of Vagbhatananda ?
 (A) Kunjan Pillai (B) Nanu Asan
 (C) Kumara Guru (D) Kunjikannan
 Answer: (D)

39. Surya Sen was associated with which of the event during Indian Freedom Struggle ?
 (A) Chittagong Armoury Raid (B) Khilafat Movement
 (C) Kheda Sathyagraha (D) Kakori Conspiracy
Answer: (A)

40. Who is known as the mother of Indian Revolution ?
 (A) Aruna Asaf Ali (B) Madam Bhikaji Cama
 (C) Sarojini Naidu (D) Pritilata Vadekar 
Answer: (B)

41. The concept of single citizenship has been adopted from which country ?  
 (A) USA (B) France
 (C) Italy (D) UK
Answer: (D)

42. Who presides over the joint sitting of the two houses of the Parliament ?   
 (A) President (B) Vice President
 (C) Speaker (D) Chief Justice
Answer: (C)

43. Name the President of the Constituent Assembly of India.  
 (A) Rajendra Prasad (B) B.R. Ambedkar
 (C) Sachidananda Sinha (D) B.N. Rau
Answer: (A)

44. By which Constitutional Amendment Act was the voting age lowered from 21 years to 
18 years ?   
 (A) 42nd Amendment 1976 (B) 44th Amendment 1978
 (C) 52nd Amendment 1985 (D) 61st Amendment 1988
Answer: (D)

45. The ministers of the state government are administered the oath of office by   
 (A) President (B) Governor
 (C) Attorney General (D) Chief Justice
Answer: (B)

46. The President of India can be impeached for violation of the Constitution vide which 
article ?   
 (A) Article 52 (B) Article 61
 (C) Article 74 (D) Article 78
Answer: (B)

47. Which of the following is appointed by the Governor of a state ?   
 (A) Finance Commission (B) UPSC
 (C) State Election Commission (D) Inter State Council
Answer: (C)

48. The jurisdiction of which of the following high courts extends to the Union Territory of 
Lakshadweep ?   
 (A) Kerala (B) Tamil Nadu
 (C) Bombay (D) Delhi
 Answer: (A)

49. Which of the following subjects is included in the Concurrent List ?   
 (A) Agriculture (B) Public Health & Sanitation
 (C) Local Government (D) Forests
Answer: (D)

50. National Voters Day is observed on which date ?   
 (A) 15th August (B) 2nd October
 (C) 25th January (D) 26th January
Answer: (C)
('X denotes deletion)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01, 02, 0304>

* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to September Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment