LATEST

Thursday, 1 November 2018

Questions Related to History of United Nations

1. The name “United Nations”, coined by:
(a) Franklin D. Roosevelt (b) Trygve Lie
(c) Winston Churchill (d) Stallin
Answer: (a)

2. The forerunner of the United Nations:
(a) UNEP (b) League of Nations
(c) UPU (d) ILO
Answer: (b)

3. The League of Nations was formed after:
(a) Treaty of Versailles (b) Treaty of Paris
(c) Treaty of Nanking (d) None of these
Answer: (a)

4. In 1945, representatives of 50 countries met in ....... at the United Nations Conference on International Organization to draw up the United Nations Charter.
(a) New York (b) Chicago
(c) Washington DC (d) San Francisco
Answer: (d)

5.  The Charter of United Nations was signed on 26 June 1945 by the representatives of the .... countries.
(a) 50       (b) 51 (c) 45    (d) 40
Answer: (a)

6. ...... which was not represented at the San Francisco Conference, signed the Charter later and became one of the original 51 member states.
(a) Germany (b) Poland
(c) Italy (d) China
Answer: (b)

7. The United Nations officially came into existence on
(a) 26 June 1945 (b) 14 October 1945 (c) 24
October 1945 (d) 30 October 1945
Answer: (c)

8. United Nations Day is celebrated on ...... each year.
(a) October 30 (b) May 24
(c) December 10 (d) October 24
Answer: (d)

9. The declaration of the St.James Palace was signed on 12 June, ......
(a) 1944      (b) 1941 
(c) 1942      (d) 1943
Answer: (b)
10. The US President Roosevelt and British Prime Minister Churchill signed Atlantic Charter on August 14, .....
(a) 1941      (b) 1942 
(c) 1943      (d) 1944
Answer: (a)

11. The United Nations Declaration was signed in:
(a) 1942     (b) 1943 
(c) 1944     (d) 1945
Answer: (a)

12. The Casablanca Conference (codenamed SYMBOL) was held at the Anfa Hotel in Casablanca, Morocco, then a French protectorate, from January 14 to 24, ......., to plan the European strategy of the Allies during World War II. (a)
1945      (b) 1944 
(c) 1943       (d) 1942
Answer: (c)

13. On October 30, the ....... was signed by Vyaches Molotov, Anthony Eden, Cordell Hull and Foo Ping Shen, the Chinese Ambassador to the Soviet Union.
(a) Atlantic Charter
(b) Declaration of the St.James Palace
(c) Moscow Declaration
(d) Charter of United Nations
Answer: (c)

14. The Tehran Conference (codenamed EUREKA) was the meeting of Joseph Stalin, Franklin D. Roosevelt and Winston Churchill between November 28 and December 1, ......., most of which were held at the Soviet Embassy in Tehran, Iran.
(a) 1942     (b) 1943 
(c) 1944    (d) 1945
Answer: (c)

15. The Conference at Dumbarton Oaks was held in:
(a) 1940     (b) 1942 
(c) 1943    (d) 1944
Answer: (d)

16. The important leader who attended the Yalta Conference of 1945:
(a) Churchill (b) Stallin
(c) Roosevelt (d) All of these
Answer: (d)

17. Name the organisation that was replaced by United Nations:
(a) ILO (b) League of Nations
(c) UPU (d) Red Cross
Answer: (b)

18. Which one of the following is a stated aim of UNO?
(a) To facilitate cooperation in international law
(b) To promote economic development
(c) Achieving world peace
(d) All the above
Answer: (d)

19. The total number of members in UNO :
(a) 185     (b) 190       
(c) 192      (d) 191
Answer: (c)

20. The headquarters of UNO:
(a) Geneva (b) New York
(c) London (d) Rome
Answer: (b)

21. The headquarters of League of Nations was:
(a) London (b) Geneva
(c) New York (d) Sanfrancisco
Answer: (b)

22. The main deliberative assembly of United Nations:
(a) Security Council (b) General Assembly
(c) Secretariat (d) ECOSOC
Answer: (b)

23. The first meetings of the General Assembly was held in:
(a) New York (b) Geneva
(c) London (d) Sanfrancisco
Answer: (c)

24. In which year the first meetings of the General Assembly
was held?
(a) 1945     (b) 1946 
(c) 1947       (d) 1948
Answer: (b)

25. The number of countries that attended the first meeting of
the General Assembly:
(a) 26           (b) 25   
(c) 50      (d) 51
Answer: (d)
Next Page >Days related to Human Body and Diseases > Questions related to Quotations > Questions Related to Olympics >  Important Schemes /Policy/Campaign > Questions Related to Nobel Prizes >

* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...