LATEST

Thursday, 1 November 2018

Questions Related to Nobel Prizes

1. Nobel Prizes were given for the first time in:
(a) 1900 (b) 1901
(c) 1896 (d) 1895
Answer: (b)

2. What was the major invention of Alfred Nobel who instituted Nobel Prize:
(a) Atom Bomb (b) Nuclear Fusion
(c) Machine Gun (d) Dynamite
Answer: (d)

3. In how many subjects Alfred Nobel instituted Nobel Prize?
(a) 6 (b) 5
(c) 4 (d) None of these
Answer: (b)

4. At present in how many subjects the Nobel Prizes are given?
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) None of these
Answer: (b)

5. The subjects in which the first Nobel Prizes are given includes Physics, Chemistry, Literature, Peace and .....
(a) Biology (b) Mathematics
(c) Economics(d) Physiology or Medicine
Answer: (d)

6. The subject in which Alfred Nobel did not institute Nobel Prize:
(a) Peace (b) Literature
(c) Medicine (d) Economics
Answer: (d)

7. In which year the Nobel Prize in Economics was instituted?
(a) 1966 (b) 1968
(c) 1970 (d) 1965
Answer: (b)

8. The Nobel Prize for Economics was given for the first time in:
(a) 1968        (b) 1969  (c) 1970    (d) 1971
Answer: (b)

9. Which body instituted the Nobel Prize in Economics?
(a) Karolinka Institute (b) Norwegean Govt.
(c) Sveriges Riksbank (d) Govt of Sweden
Answer: (c)
10. The body that determines laureates in the subjects of Physics, Chemistry and Econimics:
(a) Norwegean Govt (b) Karolinka Institute
(c) Royal Swedish Academy of Sciences
(d) Sveriges Riksbank
Answer: (c)

11. The Nobel laureate in Medicine is determined by:
(a) Karolinka Institute (b) Swedish Academy
(c) Norwegean Govt (d) None of these
Answer: (a)

12. Swedish Academy determines the laureate in:
(a) Peace (b) Literature
(c) Medicine (d) None of these
Answer: (b)

13. The Nobel laureate in Peace is determined by:
(a) Karolinka Institute (b) Swedish Academy
(c) Norwegean Parliament (d) Sveriges Riksbank
Answer: (c)

14. The Nobel Prizes except Peace Prize are distributed at:
(a) Oslo (b) London
(c) Stockholm (d) None of these
Answer: (c)

15. The Nobel Prize in Peace is given at:
(a) London (b) Helsinki
(c) Copen Hagen (d) Oslo
Answer: (d)

16. The Nobel Prizes are declared in the month of:
(a) August (b) September
(c) November (d) October
Answer: (d)

17. The Nobel Prizes are distributed on....... every year:
(a) November 10 (b) October 10
(c) December 10 (d) January 10
Answer: (c)

18. The Nobel Prizes except Peace Prize are given by:
(a) King of Sweden (b) Chairman, Nobel Committee
(c) King of Norway (d) None of these
Answer: (a)

19. The Nobel Peace Prize is given by:
(a) Speaker of Norwegean Parliament
(b) King of Norway
(c) Chairman, Norwegean Nobel Committee
(d) King of Sweden
Answer: (c)

20. The Nobel Prize in ....... is known as Bank of Sweden Prize:
(a)Physics (b) Chemistry
(c) Economics (d) Medicine
Answer: (c)

21. The only subject in which organisations are eligible for
Nobel Prize:
(a)Peace (b) Economics
(c) Literature (d) Chemistry
Answer: (a)

22. Which is known as ‘Alternative Nobel’?
(a)Wolf Prize (b) Lasker Award
(c) Right Livelihood Award (d) Oscar
Answer: (c)

23. Which is known as ‘America’s Nobel’?
(a)Lasker Award (b) Wolf Prize
(c) UNESCO Peace Prize (d) Ig Nobel Prize
Answer: (a)

24. Which is known as ‘Little Nobel’?
(a)Ig Nobel Prize (b) Right Livelihood Award
(c) Wolf Prize (d) UNESCO Peace Prize
Answer: (d)

25. Which is known as ‘Nobel Prize of Environmentalists’?
(a) Goldman Prize (b) Ig Nobel Prize
(c) UNESCO Peace Prize (d) Wolf Prize
Answer: (a)
Next Page >Questions Related to History of United NationsDays related to Human Body and DiseasesQuestions related to QuotationsQuestions Related to Olympics > Important Schemes /Policy/Campaign >

* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...