LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-2)

2018 - November (Question Paper-2)
* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR - COMPUTER AIDED EMBROIDERY AND DESIGNING-INDUSTRIAL TRAINING  - OMR TEST
Question Code: 110/2018
Date of Test : 13/11/2018 Tuesday
1. Durgadevi zone is a part of :
(A) Corbet National park (B) Kaziranga National Park
(C) Gir National Park (D) Sundarban National Park
Answer: (A) 

2. Which is a port located in Coromandel Coast?
(A) Cochin (B) Mangalore
(C) Navi Mumbai (D) Chennai 
Answer: (D) 

3. The historical site of Hampi is situated in :
(A) Tamilnadu (B) Telangana
(C) Karnataka (D) Odisha 
Answer: (C) 

4. Who among the following thinkers influenced Gandhiji to evolve his ideologies?
(A) Tolstoy (B) Hegel
(C) Kant (D) Lenin 
Answer: (A) 

5. The establishment of Jamia Millia Islamia in Delhi in 1920 was initiated by :
(A) Badarudheen Tyabji (B) Dr Sakeer Hussain
(C) Firoz Shah Mehta (D) Sir Syed Ahamed Khan 
Answer: (B) 

6. The hundred years war in Kerala held between :
(A) Chera-Pandya (B) Pandya-Chola
(C) Chera-Pallava (D) Chera-Chola 
Answer: (D) 

7. The highest number of scheduled tribe population in Kerala is at :
(A) Idukki (B) Wayanad
(C) Palakkad (D) Kottayam 
Answer: (B) 

8. Sargaalaya, the Kerala Arts and Crafts Village is situated at :
(A) Iringal (B) Chertala
(C) Nilambur (D) Kalpathi  
Answer: (A) 

9. Who is known as ‘Frontier Gandhi’?
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) Acharya Vinobabhave
(C) Khan Abdul Gafar Khan (D) Moulana Azad  
Answer: (C) 

10. Karimbuzha is Tributory of :
(A) Periyar (B) Chaliyar
(C) Bharathapuzha (D) Pamba  
Answer: (B) 

11. Who is the top scorer of FIFA World Cup 2018?
(A)  Antoine Greizmann (B)  Romelu Lukaku
(C)  Cristiano Ronaldo (D) Harry kane 
Answer: (D) 

12. The present chairman of University Grants Commission :
(A)  Arun Nigvekar (B)  Ved Prakash
(C)  D.P. Singh (D)  Yash pal  
Answer: (C) 

13. Which state is not included in the Ganga Vriksharopan Abhiyan of National Mission for Clean Ganga? 
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Odisha (D) West Bengal  
Answer: (C) 

14. Best Malayalm Movie of Kerala State Film Award of 2017 :
(A) Eden (B) Rakshadhikari Baiju
(C) Ottamuri Velicham (D) Alorukkam  
Answer: (C) 

15. Who is the present comptroller and auditor general of India? 
(A) V.N. Kaul (B) Vinod Rai
(C) Sasikant Sharma (D) Rajiv Mehrishi 
Answer: (D) 

16. Malayali Memorial was submitted under the leadership of :
(A) P.K. Shankara Menon (B) C.K. Krishna Pillai
(C) C. Kesavan (D) Dr. Palpu 
Answer: (A) 

17. Ayyankali’s first entry to social struggle through :
(A) Channar Agitation (B) Villuvandi Samaram
(C) Kallumala Samaram (D) Perinadu Lahala 
Answer: (B) 

18. The Kerala Muslim Aikya Sangham was originally founded at :
(A) Calicut (B) Kodungallur
(C) Kollam (D) Thiruvananthapuram  
Answer: (D) 

19. The Magazine started by Ayyankali movement :
(A) Mithavadhi (B) Swadeshabhimani
(C) Nasrani Deepika (D) Sadhujanaparipalini  
Answer: (D) 

20. Poikayil Yohannan nominated to sreemoolamprajasabha in the year :
(A) 1921 (B) 1926
(C) 1929 (D) 1934
Answer: (A)   
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01, 02, 030405060708>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Loading...

No comments:

Post a comment