LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-8)

2018 - November (Question Paper-8)
* KERALA PSC- LECTURER IN PHYSICS NCA - COLLEGIATE EDUCATION- ONLINE TEST
Question Code: 58/2018/OL
Date of Test : 27/11/2018 Tuesday
1:-Who was the  K.P.C.C.  President at the time of Indian Independents ?
        A:-K. Kelappan
        B:-Panampilly Govindamenon
        C:-C. Kesavan
        D:-Pattom. A. Thanupillai
        Correct Answer:- Option-A

2:-First annual session of SNDP was help at which of the following places ?
        A:-Aluva
        B:-Aruvipuram
        C:-Varkala
        D:-Sivagiri
        Correct Answer:- Option-B

3:-Who was the author of 'Jathikummi' ?
        A:-Pandit Karuppan
        B:-Kumaranassan
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Thycaud Ayya Vaikundar
        Correct Answer:- Option-A

4:-Among the following organisations which one is the oldest ?
        A:-Araya Samajam
        B:-Samathwa Samajam
        C:-Yogakshema Sabha
        D:-Ananda Mahasabha
        Correct Answer:- Option-B

5:-Among the following reforms who is not belongs to the upliftment of Namboothiri Women?
        A:-Lalithambika Antharjanam
        B:-Parvathi Nenmenimangalam
        C:-Arya Pallam
        D:-Devaki Antharjanam
        Correct Answer:- Option-D

6:-Name the first unmanned Tank developed by DRDO in India recently
        A:-Arjun
        B:-Arihant
        C:-Sivalik
        D:-Muntra
        Correct Answer:- Option-D

7:-Who was FIFA under 17 World Cup football ?
        A:-England
        B:-Spain
        C:-Brazil
        D:-India
        Correct Answer:- Option-A

8:-Who is the winner of Vayalar Award 2017 ?
        A:-U.k. Kumaran
        B:-K.R. Meera
        C:-Subashchandran
        D:-T.D. Ramakrishnan
        Correct Answer:- Option-D

9:-Who is appointed as the `15^(th)` Finance Commission Chairman of India ?
        A:-Y.V. Reddy
        B:-C.Rangarajan
        C:-N.K. Singh
        D:-Dr. Vijay kelkar
        Correct Answer:- Option-C

10:-What is the ordinal status of Antonio Gutters among the secretary Generals of UNO ?
        A:-Tenth
        B:-Seventh
        C:-Ninth
        D:-Eighth
        Correct Answer:- Option-C

91:-Who said the Constituent Assembly that the Directive Principles of State Policy are like a cheque on a bank payable at the convenience of the bank ?
        A:-B.R. Ambedkar
        B:-Jawaharlal Nehru
        C:-K.T. Shah
        D:-N. Madhava Rao
        Correct Answer:- Option-C

92:-'Contempt of court' place restriction on :
        A:-Right to equality
        B:-Right to freedom
        C:-Right to cultural and educational Rights
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-B

93:-Which commission recommended the abolition of the IAS and IPS ?
        A:-Shah Commission
        B:-Sarkaria Commission
        C:-Venkata Chalaiah Commission
        D:-Rajamannar Commission
        Correct Answer:- Option-D

94:-The scheme Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched by the government on :
        A:-26 January 1999
        B:-25 December 2000
        C:-31 May 2000
        D:-24 October 2005
        Correct Answer:- Option-B

95:-The authorization for withdraw of funds from the consolidated fund of India must come from
        A:-The Parliament of India
        B:-The President of India
        C:-The Prime Minister of India
        D:-The Union Minister
        Correct Answer:- Option-A

96:-The system of 'Privacy Purses' in respect of former rules of Indian states before independence was abolished by the constitution through :
        A:-`1^(st)` Amendment Act, 1951
        B:-`26^(th)` Amendment Act, 1971
        C:-`38^(th)` Amendment Act, 1975
        D:-`52^(nd)` Amendment Act, 1985
        Correct Answer:- Option-B

97:-The Environmental (Protection) Act was enacted in the year
        A:-1972
        B:-1984
        C:-1986
        D:-1992
        Correct Answer:- Option-C

98:-The Emergency Powers of President was taken from which Constitution ?
        A:-Constitution of South Africa
        B:-Constitution of Germany
        C:-Constitution of Australia
        D:-Constitution of Canada
        Correct Answer:- Option-B

99:-What is the time limit to get the information concerning life and liberty of a person under RTI Act ?
        A:-30 days
        B:-3 days
        C:-24 hours
        D:-48 hours
        Correct Answer:- Option-D

100:-Members of the Rajya Sabha are not associated with
        A:-Public Account Committee
        B:-Committee on Public Undertakings
        C:-Estimate Committee
        D:-All the above
        Correct Answer:- Option-C
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01020304050607, 08>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
5. SSC ORIENTED
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment