LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-4)

2018 - November (Question Paper-4)
* KERALA PSC- JUNIOR INSTRUCTOR- OPERATOR ADVANCED MACHINE TOOLS-INDUSTRIAL TRAINING- OMR TEST
Question Code: 112/2018
Date of Test : 22/11/2018 Thursday
81. The highest peak in the Eastern Ghats : 
(A) Anamudi (B) Mahendragiri 
(C)  Doda Betta (D) Dhaulagiri 
Answer: (B)

82. Which is the largest coastal salt water lake in India?
(A) Gobind Sagar (B) Loletak 
(C)  Chilka (D) Wular Lake 
Answer: (C)

83. The largest inhabited riverine island in the world is :
(A) Majuli (B) Umananda  
(C)  Kampala (D) Marajo 
Answer: (A)

84. The only large river in the Indian Desert region :
(A) Ravi (B) Beas 
(C)  Jhelum (D) Luni 
Answer: (D)

85. The meeting place of the rivers Ganga and Yamuna :
(A) Lucknow (B) Ahmedabad 
(C)  Faridabad (D) Allahabad 
Answer: (D)

86. Which state is known as the ‘Jewel of India’?
(A) Jammu and Kashmir (B) Manipur 
(C)  Punjab (D) Orissa 
Answer: (B)

87. ‘Anushilam’ was an organisation during British rule in India, based on :
(A) Extremist ideas (B) Radical ideas 
(C)  Revolutionary terrorism (D) Moderate principles  
Answer: (C)

88. The Chauri Chaura incident happened during the Non-cooperation Movement was held on :
(A) 5 February, 1922 (B) 28 January, 1922 
(C)  8 March, 1922 (D) 8 February, 1922 
Answer: (A)

89. In the following tourist attractions, which place is not in Idukki District?
(A) Blossom Park (B) Cheeyappara Water Falls 
(C)  Pothamedu View Point (D) Padinjarathara Dam 
Answer: (D)

90. In the following rivers, which river falls in the Paravoor Lake :
(A) Kallada (B) Karuvannoor 
(C)  Ithikkara (D) Kaariyamkoda 
Answer: (C)

91. “Vedadikara Niroopanam” is a book written by :
(A) Sree Narayana Guru (B) Chattambi Swamikal 
(C)  Bodheswaram (D) A.R. Rajaraja Varma 
Answer: (B)

92. Nakalapuram is the birth place of :
(A) Thycand Ayya (B) Ayya Vaikundar 
(C)  Brahmananda Sivayogi (D) Vagbhatananda
Answer: (A)

93. Sahodaran Ayyappan launched ‘Mishrabhojanam’ programme at Cherai in the year :
(A) 1915 (B) 1916
(C)  1917 (D) 1918 
Answer: (C)

94. Who led the first organized strike of agricultural labourers in Travancore?
(A) P. Krishna Pillai (B) Ayyankali 
(C)  E.M.S. Namboothiripad (D) Poikayil Yohannan 
Answer: (B)

95. Kumaranasan National Institute of culture at Thonnakkal was founded in the year :
(A) 1957 (B) 1962 
(C)  1965 (D) 1958 
Answer: (D)

96. Who is the author of the book ‘Pakishtan : Beyond the Crisis States’?
(A) Amir Mir (B) M.J. Akbar 
(C)  Khuram Iqbal (D) Anupam Kher 
Answer: (X)

97. The winner of the Australian Open 2018, Men’s Singles :
(A) Rafael Nadal (B) Roger Federer  
(C)  Marin Cilic (D) Oliver Marach  
Answer: (B)

98. Who won the Ezhuthachan Award 2017?
(A) K. Satchidanandan (B) Vaisakhan 
(C)  C. Radhakrishnan (D) Prabha Varma
Answer: (A)

99. The Malayalam novel, “Daivathinte Pusthakam” is written by : 
(A) T.D. Ramakrishnan (B) C. Radhakrishnan 
(C) K.P. Raman Unni (D) Perumbadavan Sreedharan 
Answer: (C)

100. Malayalam actor Indrans won the Best Actor Award for the film :
(A) Ottamuri Velicham (B) Kinar 
(C)  Bhayanakam (D) Aalorukkam 
Answer: (D)
('X denotes deletion)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><010203, 04, 05060708>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment