LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-6)

2018 - November (Question Paper-6)
* KERALA PSC- SERGEANT - VARIOUS- ONLINE TEST
Question Code: 56/2018/OL
Date of Test : 08/11/2018 Thursday
41:-Which is the first cellphone in the  world ?
        A:-Motorola
        B:-Dyna talk
        C:-Nokia
        D:-Samsung
        Correct Answer:- Option-B

42:-Who is known as the father of Modern Travancore ?
        A:-Chithira Thirunnal
        B:-Swathi Thirunal
        C:-Parvathi Bai
        D:-Marthanda Varma
        Correct Answer:- Option-D

43:-Who won the silver medal in Rio-Olympics for Badminton ?
        A:-Saina Nehwal
        B:-Karnam Malleswary
        C:-P. V. Sindhu
        D:-Sania Mirza
        Correct Answer:- Option-C

44:-First woman writer who got Njanapeedam award in 1976 ?
        A:-Asha Poorna Devi
        B:-Sarojininaidu
        C:-Balamani Amma
        D:-Kedarnath Agarwal
        Correct Answer:- Option-A

45:-"Onnekal Kodi Malayalikal" was written by
        A:-E. M. S. Namboothiripad
        B:-A. K. Gopalan
        C:-R. Sankar
        D:-C. Keshavan
        Correct Answer:- Option-A

46:-Which company made human Robot Sofia ?
        A:-Universal Robots
        B:-Apex Automation and Robotics
        C:-Daihen Corp
        D:-Hansan Robotics
        Correct Answer:- Option-D

47:-The first Malayalam Newspaper
        A:-Deepika
        B:-Rajya Samacharam
        C:-Chandrika
        D:-Kesari
        Correct Answer:- Option-B

48:-'Rupia' is the word derived from
        A:-Arabic
        B:-Urudu
        C:-Sanskrit
        D:-Greek
        Correct Answer:- Option-C

49:-Which is the political party formed by actor Kamalahasan ?
        A:-Pattali Makkal Kashi
        B:-Tamil Mandrm
        C:-Makkal Neethimayyam
        D:-Dravida Munnetra Kazhagam
        Correct Answer:- Option-C

50:-In which country Black Forest mountain situated ?
        A:-France
        B:-Italy
        C:-Russia
        D:-Germany
        Correct Answer:- Option-D

51:-Who is the first President of 'Travancore State Congress" ?
        A:-Pattam Thanupilla
        B:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
        C:-Vakkam Moulavi
        D:-C. Sankaran Nair
        Correct Answer:- Option-A

52:-Who is the Brand Ambassador of Haritha Keralam Project in Kerala ?
        A:-Manju Warrior
        B:-Steffi Graf
        C:-K. J. Yesudas
        D:-Suresh Gopi
        Correct Answer:- Option-C

53:-Which state is the largest area of forest ?
        A:-Utter Pradesh
        B:-Karnadaka
        C:-Meghalaya
        D:-Madhya Pradesh
        Correct Answer:- Option-D

54:-American model Arabikadalil is the slogan related by
        A:-Malabar Rebellian
        B:-Punnapra Vayalar
        C:-Salt Sathyagraha
        D:-Vaikkam Satyagraha
        Correct Answer:- Option-B

55:-Our President Ramnath Kovind was a governer before he became a President
        A:-Bihar
        B:-Orissa
        C:-Bengal
        D:-Sikkim
        Correct Answer:- Option-A

56:-Who wrote a famous book "The God of Small Things" ?
        A:-K. R. Meera
        B:-Arundhathi Roy
        C:-Madhavikutty
        D:-K. R. Meera
        Correct Answer:- Option-B

57:-Who founded Sadhu Jana Paripalana Sangam ?
        A:-B. R. Ambedkar
        B:-Chattambi Swamikal
        C:-Ayyankali
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-C

58:-Who is the present U. N. Secretary General ?
        A:-Antonguttere
        B:-Kofi Annan
        C:-Ban-Ki-Moon
        D:-Boutrosghali
        Correct Answer:- Option-A

59:-Which is the economic capital of India ?
        A:-Delhi
        B:-Chandighar
        C:-Mumbai
        D:-Calcutta
        Correct Answer:- Option-C

60:-Which is the latest state in India ?
        A:-Chhattisgarh
        B:-Uttarakhand
        C:-Jharkhand
        D:-Telangana
        Correct Answer:- Option-D

61:-Which proclamation is known as Magna Carta of Travancore ?
        A:-Pandaram Pattam Proclamation
        B:-Kundra Proclamation
        C:-Temple entry Proclamation
        D:-Guru's Proclamation
        Correct Answer:- Option-A

62:-The Great Wall of China was builted by
        A:-Shi Huang Ti
        B:-Kubla i Khan
        C:-Gao Zu
        D:-Lin Bang
        Correct Answer:- Option-A

63:-Who is the Present Forest Minister of Kerala ?
        A:-Sunil Kumar
        B:-P. V. Raju
        C:-M. M. Mani
        D:-Sasindran
        Correct Answer:- Option-B

64:-The first major struggle social reforms in Kerala ?
        A:-Vaikkam Sathyagraha
        B:-Guruvayoor Sathyagraha
        C:-Salt Sathya Graha
        D:-Attingal Rebellion
        Correct Answer:- Option-A

65:-Former Prime Minister Who received both Bharatha Ratna and Nishan-E-Pakistan
        A:-Jawaharlal Nehru
        B:-Lal Bahadur Sasthri
        C:-Morarji Desai
        D:-Charan Sing
        Correct Answer:- Option-C

66:-The first Indian woman who reached space
        A:-Sunitha Williams
        B:-Reshmi Goyal
        C:-Kalpana Chawla
        D:-Navy
        Correct Answer:- Option-C

67:-Who made compulsory and elementary education in Travancore ?
        A:-Gowri Lakshmi Bayi
        B:-Moolam Thirunnal
        C:-Gowri Parvathi Bayi
        D:-Lekha Thampuratti
        Correct Answer:- Option-C

68:-British Broad casting company started in the year
        A:-1932
        B:-1920
        C:-1921
        D:-1922
        Correct Answer:- Option-D

69:-Who is the founder of facebook ?
        A:-Jefbezos
        B:-Mark Zucker Berg
        C:-Billgates
        D:-Varan Buffet
        Correct Answer:- Option-B

70:-'Admavidhy Sangam' founded by ___________
        A:-Kelappan
        B:-Vinoba Bhave
        C:-K. Kelappan
        D:-Vagfadanantha
        Correct Answer:- Option-D

71:-The last ruler of Travancore
        A:-Swathi Thirunnal
        B:-Ayilliam Thirunnal
        C:-Chithira Thirunnal
        D:-Avittom Thirunnal
        Correct Answer:- Option-C

72:-Maraman convention is held on the banks of river
        A:-Pampa
        B:-Bharathappuzha
        C:-Periyar
        D:-Chaliar
        Correct Answer:- Option-A

73:-Who call the British rule as "White Devil" ?
        A:-K. P. Karupan
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-A. K. Gopalan
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

74:-Which Indian Prime Minister inaugurated Kudumbasree ?
        A:-Narendra Modi
        B:-Atal Bihari Vaj Payee
        C:-Manmohan Singh
        D:-Rajeev Gandhi
        Correct Answer:- Option-B

75:-Who is the Miss World of 2017 ?
        A:-Parvathy Omanakuttan
        B:-Rolene Strauss
        C:-Manushi Chhillar
        D:-Mineia Lalaguna
        Correct Answer:- Option-C

76:-The number of people signed in Malayali memorial
        A:-1891
        B:-10082
        C:-10062
        D:-10028
        Correct Answer:- Option-D

77:-Who was the first Governer of Kerala ?
        A:-V. V. Giri
        B:-Ramakrishna Rao
        C:-Ram Guru Singha
        D:-P. Sivasanger
        Correct Answer:- Option-B

78:-'FIFA' under-17 World Cup winner in 2017
        A:-Brazil
        B:-France
        C:-Germany
        D:-England
        Correct Answer:- Option-D

79:-The famous scientific book "Horthus Malabaricus" published by
        A:-France
        B:-British
        C:-Dutch
        D:-Portugeese
        Correct Answer:- Option-C

80:-The first child friendly state in India
        A:-Kerala
        B:-Bengal
        C:-Tamil Nadu
        D:-Karnadaka
        Correct Answer:- Option-A

81:-Who is the Chairman of Kerala Film Academy ?
        A:-Sibi Malayil
        B:-Lenin Rajendran
        C:-Kamal
        D:-Priya Darshan
        Correct Answer:- Option-C

82:-Which is the foreign country visited by Sree Narayana Guru ?
        A:-Nepal
        B:-China
        C:-Myanmar
        D:-Srilanka
        Correct Answer:- Option-D

83:-Which fruit is known as "Lovers Apple" ?
        A:-Pineapple
        B:-Green apple
        C:-Tomato
        D:-Grapes
        Correct Answer:- Option-C

84:-Name the present Chief Justice of India
        A:-Dipak Misra
        B:-H. J. Kania
        C:-Patrick Spens
        D:-Dalweer Bhandari
        Correct Answer:- Option-A

85:-Who wrote the patriotic song variaka.... varika.... sahajare ?
        A:-Vallathol
        B:-Amshi Narayana Pillai
        C:-Kumaranashan
        D:-V. T. Bhattathiripad
        Correct Answer:- Option-B

86:-Which state is known as "Sugar bowl of India" ?
        A:-Bihar
        B:-Punjab
        C:-Madhya Pradesh
        D:-Uttar Pradesh
        Correct Answer:- Option-D

87:-Which organization got the Nobel Peace Prize 2017 ?
        A:-I Can
        B:-Unicef
        C:-Amnest International
        D:-I. P. B.
        Correct Answer:- Option-A

88:-In which year "Hunger March" started ?
        A:-1953
        B:-1963
        C:-1926
        D:-1936
        Correct Answer:- Option-D

89:-Who is the "Abraham Lincoln of Kerala" ?
        A:-Pandit Karappan
        B:-Dr. Palpu
        C:-Sahodaran Ayyappan
        D:-Mannath Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-A

90:-Rohingya Refugees came to India from ___________
        A:-Nepal
        B:-Bangladesh
        C:-Myanmar
        D:-China
        Correct Answer:- Option-C

91:-Who was the king of Travancore during the time of Kundra Proclamation ?
        A:-Avittom Thirunnal
        B:-Karthika Thirunnal
        C:-Chithira Thirunnal
        D:-Swathi Thirunnal
        Correct Answer:- Option-B

92:-Which is the Malayalam novel that won the most number of awards ?
        A:-Agnisakshi
        B:-Guru
        C:-Mathilukal
        D:-Randamoozham
        Correct Answer:- Option-D

93:-Who is the leader of "Misra Bhojanam"
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-T. K. Madhavan
        C:-K. Kelappan
        D:-A. K. Gopalan
        Correct Answer:- Option-A

94:-The first Indian Prime Minister who visited Palestine ?
        A:-Manmohan Sing
        B:-Narendra Modi
        C:-I. K. Gujral
        D:-Rajeev Gandhi
        Correct Answer:- Option-B

95:-Who is the father of Renaissance in Kerala ?
        A:-P. Krishna Pillai
        B:-Vakkam Abdul Kadarmoulavi
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Mannath Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-C

96:-Who fought the first rebellion against British Revenue System in Kerala ?
        A:-Veluthambi Dalwa
        B:-Pazhassi Raja
        C:-Marthanda Varma
        D:-Paliyathachan
        Correct Answer:- Option-B

97:-The First Adivasi Panchayath in Kerala
        A:-Perumatti
        B:-Sholayoor
        C:-Athichanaloor
        D:-Edamalakkudi
        Correct Answer:- Option-D

98:-Who is the first woman D. G. P. in Kerala ?
        A:-B. Sandhya
        B:-R. Sreelekha
        C:-Merin Joseph
        D:-Kiren Bedi
        Correct Answer:- Option-B

99:-At which place Chattampi Swamikal attained samadi ?
        A:-Kannanmoola
        B:-Panmana
        C:-Sivagiri
        D:-Thirunavaya
        Correct Answer:- Option-B

100:-Which film won the Kerala state best film award in 2017 ?
        A:-Ottamurivelicham
        B:-Bhayanakam
        C:-Aalorukkam
        D:-Take off
        Correct Answer:- Option-A
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><0102030405, 06, 0708>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment