LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-5)

2018 - November (Question Paper-5)
* KERALA PSC- REHABILITATION TECHNICIAN GR II - HEALTH SERVICES- ONLINE TEST
Question Code: 55/2018/OL
Date of Test : 03/11/2018 Saturday
1:-The Chief Minister who inaugurated the Hindon Elevated Road, the longest elevated road of India was
        A:-Pinarayi Vijayan
        B:-Mamtha Banerji
        C:-Yogi Adityanath
        D:-Aravind Kejrival
        Correct Answer:- Option-C

2:-Write the abbreviated form of SAI.
        A:-Sports Affairs of India
        B:-Sports Authority of India
        C:-Sports Advisory of India
        D:-Sports Affinity of India
        Correct Answer:- Option-B

3:-Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau ?
        A:-Aravalli
        B:-Satpura
        C:-Western Ghats
        D:-Vindhyas
        Correct Answer:- Option-B

4:-The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river
        A:-Godavari
        B:-Ganga
        C:-Cauvery
        D:-Narmada
        Correct Answer:- Option-A

5:-How many agreements are signed between India and Uganda ?
        A:-7
        B:-6
        C:-5
        D:-4
        Correct Answer:- Option-D

6:-Who is known as the father of Kerala Renaissance ?
        A:-Chattampi Swamikal
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Sivananda Yogi
        D:-Kumaran Asan
        Correct Answer:- Option-B

7:-Who introduced PIDIYARI SYSTEM in Kerala ?
        A:-Kuriakose Elias Chavara
        B:-Sister Alphonsa
        C:-Mother Therasa
        D:-St. Thomas
        Correct Answer:- Option-A

8:-Which Indian personality has won the 2018 International Contributions Award given by the Association for Educational Communications and Technology (AECT), USA ?
        A:-K Anvar Sadath
        B:-Kapil Bansal
        C:-Harish Bhatt
        D:-P S Mohan
        Correct Answer:- Option-A

9:-Which of the following is the official mascot for the 2020 Tokyo Paralympic Games ?
        A:-Keito
        B:-Someit
        C:-Zabivaka
        D:-Miraitowa
        Correct Answer:- Option-B

10:-Which social reformer of Kerala is credited with linking caste and religious reformation with that of nationalist movement ?
        A:-Ayyankali
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Vagbhatananda
        D:-Vakkom Maulavi
        Correct Answer:- Option-C

11:-Which movie has been chosen for the best film award "Palme d'Or" at the 2018 Cannes Film Festival ?
        A:-Anone
        B:-Warotenka
        C:-Half Blue
        D:-Shoplifters
        Correct Answer:- Option-D

12:-Which is the largest river basin in India ?
        A:-Godavari
        B:-Krishna
        C:-Ganga
        D:-Indus
        Correct Answer:- Option-C

13:-Which is the highest mountain peak in India ?
        A:-Nanda Devi
        B:-Kamet
        C:-Trisul
        D:-Kangchenjunga
        Correct Answer:- Option-D

14:-First Malayalam dictionary was compiled by
        A:-Mahakavi Vallathol Narayana Menon
        B:-Sreekandeswaram Padmanabha Pillai
        C:-Herman Gundert
        D:-Mahakavi Ullor
        Correct Answer:- Option-C

15:-Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan ?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-Thycaud Ayya
        D:-Kumaranasan
        Correct Answer:- Option-D

16:-The First Chief Justice of Kerala High Court
        A:-M S Menon
        B:-P Govindan Nair
        C:-K T Koshy
        D:-K Sankaran
        Correct Answer:- Option-C

17:-The Jallian Wala Bhagh Massacre took place in the year
        A:-1919
        B:-1819
        C:-1918
        D:-1719
        Correct Answer:- Option-A

18:-Who among the following was the first non-congress Chief Minister of India ?
        A:-Shanker Dayal Sharma
        B:-E  M S Namboothiripad
        C:-N G Ranga
        D:-Indulal Yagnik
        Correct Answer:- Option-B

19:-The Maharaja of Travancore who invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple
        A:-Swati Tirunal
        B:-Chithira Thirunal
        C:-Marthanda Varma
        D:-Dharma Raja
        Correct Answer:- Option-A

20:-Which of the following Monsoons account for most of the rainfall in India ?
        A:-North East Monsoon
        B:-South East Monsoon
        C:-East Asia Monsoon
        D:-South West Monsoon
        Correct Answer:- Option-D
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01020304, 05, 060708>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment