LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 3 December 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - NOVEMBER (Question Paper-7)

2018 - November (Question Paper-7)
* KERALA PSC- HSST MATHEMATICS - JUNIOR - NCA - HIGHER SECONDARY EDUCATION- ONLINE TEST
Question Code: 57/2018/OL
Date of Test : 17/11/2018 Saturday
1:-In which year Rabindranath Tagore visited Sivagiri and met Sree Narayana Guru ?
        A:-1925
        B:-1922
        C:-1924
        D:-1920
        Correct Answer:- Option-B

2:-Founder of 'Atmavidyasangam' was;
        A:-Ayyankali
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Vagbhatananda
        D:-Kumara Gurudevan
        Correct Answer:- Option-C

3:-The social reformer who founded 'Nizhalthankals' was;
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-Thycaud Ayya Guru
        C:-Vaikunda Swamikal
        D:-Chattampi Swamikal
        Correct Answer:- Option-C

4:-Venue of 2024 Olympic games;
        A:-Australia
        B:-Paris
        C:-Tokyo
        D:-Quatar
        Correct Answer:- Option-B

5:-Volunter captian of Guruvayur Satyagraha Committe was;
        A:-K. Kelappan
        B:-T.K. Madhavan
        C:-K. Madhavan
        D:-A.K. Gopalan
        Correct Answer:- Option-D

6:-The state from which Alphons Kannanthanam elected as a member of Rajya Sabha;
        A:-Madhya Pradesh
        B:-Gujarat
        C:-Maharashtra
        D:-Rajastan
        Correct Answer:- Option-D

7:-Who was the President of the 'Aikya Kerala Conference' held at Thrissur in 1948 ?
        A:-T.K. Madhavan
        B:-K. Kelappan
        C:-Pattam Thanu Pillai
        D:-C. Abdul Rahman
        Correct Answer:- Option-B

8:-The winner of 2017 'Jananpith Award';
        A:-M.T. Vasudevan Nair
        B:-Ashapurna Devi
        C:-Urvashi Bhutalia
        D:-Krishna Sobti
        Correct Answer:- Option-D

9:-The 'political lab' of Mahatma Gandhi was;
        A:-South Africa
        B:-Kheda
        C:-Sabarmathi Ashram
        D:-Champaran
        Correct Answer:- Option-A

10:-The 2017 FIFA Confederation Cup was won by;
        A:-Brazil
        B:-Arjenteena
        C:-Russia
        D:-Germany
        Correct Answer:- Option-D

11:-Which of the following does not supplement classroom teaching ?
        A:-Handbook
        B:-Logbook
        C:-Reference book
        D:-Source book
        Correct Answer:- Option-B

12:-In a class best on Physics, most of the students failed in the problem session of the test. In such cases, the
teacher should construct and administer
        A:-Achievement test
        B:-Attitude scale
        C:-Diagnostic test
        D:-Inventory
        Correct Answer:- Option-C

13:-Which is the main purpose of research in education ?
        A:-To help in the personal growth of an individual
        B:-To increase social status of an individual
        C:-To help the individual to become an eminent educationalist
        D:-To increase job prospects of an individual
        Correct Answer:- Option-C

14:-Identify the method which combines the best of individual laboratory work and the lecture demonstration method
        A:-Scientific method
        B:-Heuristic method
        C:-Dalton plan
        D:-Assignment method
        Correct Answer:- Option-D

15:-Jigsaw is a method of
        A:-Collaborative learning
        B:-Co-operative learning
        C:-Graphic organiser strategy
        D:-Problem based learning
        Correct Answer:- Option-B

16:-The data of research is
        A:-Qualitative only
        B:-Quantitative only
        C:-Both (A) and (B)
        D:-Neither (A) nor (B)
        Correct Answer:- Option-C

17:-Which of the following research types aims at immediate application ?
        A:-Conceptual
        B:-Empirical
        C:-Action
        D:-Fundamental
        Correct Answer:- Option-C

18:-Which of the following educational objective is measured when a teacher asks students to write the summary of a given story ?
        A:-Knowledge
        B:-Synthesis
        C:-Application
        D:-Comprehension
        Correct Answer:- Option-D

19:-Adopting innovative strategies in classroom ensures
        A:-Active learning
        B:-Direct learning
        C:-Group learning
        D:-Technical learning
        Correct Answer:- Option-A

20:-Giving hints or clues lead the students to correct response is
        A:-Probing
        B:-Prompting
        C:-Redirecting
        D:-Refocusing
        Correct Answer:- Option-B

21:-How many members retire from Rajya Sabha on the expiration of every second year ?
        A:-1/6
        B:-1/2
        C:-1/3
        D:-2/3
        Correct Answer:- Option-C

22:-___________ is a subject included in the Concurrent List.
        A:-Criminal Law and Procedure
        B:-Public Health and Sanitation
        C:-Currency and Coinage
        D:-Inter-State trade and commerce
        Correct Answer:- Option-A

23:-Article 19 (1) (e) of the Indian Constitution is related to
        A:-Right to assemble peaceably and without arms
        B:-Right to freedom of speech and expression
        C:-Right to reside and settle in any part of the territory of India
        D:-Right to form associations or unions
        Correct Answer:- Option-C

24:-A 'proclamation of emergency' issued under Article 352 must be approved by resolutions of both houses of Parliament within
        A:-Six months
        B:-one month
        C:-Three months
        D:-Two months
        Correct Answer:- Option-B

25:-Which of the following Constitution Amendment Act raised the age of retirement of the members of State Public Service Commission from 60 to 62 ?
        A:-The Constitution `42^(nd)` Amendment Act
        B:-The Constitution `41^(st)` Amendment Act
        C:-The Constitution `40^(th)` Amendment Act
        D:-The Constitution `44^(th)` Amendment Act
        Correct Answer:- Option-B

26:-Section 10 of the Right to Information Act, 2005 is related with
        A:-Third Party information
        B:-Constitution of Central Information Commission
        C:-Exemption from the disclosure of information
        D:-Severability
        Correct Answer:- Option-D

27:-Whoever contravenes the provisions of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act shall on conviction be liable to
        A:-A fine which may extend to three thousand rupees
        B:-A fine which may extend to five hundred rupees
        C:-A fine which may extend to one thousand rupees
        D:-A fine which may extend to two thousand rupees
        Correct Answer:- Option-C

28:-Chairperson and every member of the National Commission for Protection of Child Rights shall hold office for a term of
        A:-Five years
        B:-Six years
        C:-Four years
        D:-Three years
        Correct Answer:- Option-D

29:-Central Government launched Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) on
        A:-`18^(th)` October 2014
        B:-`11^(th)` October 2014
        C:-`7^(th)` October 2014
        D:-`24^(th)` October 2014
        Correct Answer:- Option-B

30:-Which of the following authority is entrusted with the power to make rules for carrying out the purposes of the Environment (Protection) Act, 1986 ?
        A:-State Legislative Assembly
        B:-Rajya Sabha
        C:-Central Government
        D:-State Government
        Correct Answer:- Option-C
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><010203040506, 07, 08>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to October Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
4. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
5. SSC ORIENTED
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment