LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 12 January 2019

Governors General and Viceroys of British India - 02

Governors-General and Viceroys of British India - 02

26.The Viceroy during the partition of Bengal:
(a)Hardinge II (b) Minto I
(c) Curzon (d) Reading
Answer: (c)

27.Who was the Governor-General when Pitt’s India Act was passed?
(a)Warren Hastings(b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Minto I
Answer: (a)

28.Who was the first Governor-General of British India?
(a)Wellesley (b) Robert Clive
(c) Warren Hastings (d) Dalhousie
Answer: (c)

29.The Governor-General during the second Mysore War:
(a) Hastings, I (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Wellesley
Answer: (b)

30.Who was the Governor-General when Tipu Sultan was defeated and killed in the Fourth Mysore War?
(a)Cornwallis (b) Hastings I
(c) Warren Hastings (d) Wellesley
Answer: (d)

31.The Governor-General during the Third Mysore War:
(a)Warren Hastings(b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (b)

32.Who was the Governor-General when Treaty of Amritsar was signed between Renjith Singh and the East India Company?
(a)Minto I (b) Lord Hastings
(c) Cornwallis (d) George Barlow
Answer: (a)

33.The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:
(a) Minto, I (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford
Answer: (b)

34.The Viceroy when the Muslim League was formed in 1906:
(a)MintoII (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Chelmsford
Answer: (a)

35.Who was the Viceroy when King George V visited India in 1911:
(a)Curzon (b) Chelmsford
(c) Hardinge II (d) Reading
Answer: (c)

36. Who was the Viceroy when the capital of British India was transferred from Kolkata to Delhi?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Curzon
Answer: (a)

37.The Viceroy when the Rowlatt Act was passed?
(a)Hardinge II (b) Chelmsford
(c) Reading (d) Wellington
Answer: (b)

38.Who was the Governor-General when the administration of British India was transferred from East India Company to the British Crown:
(a)Dalhousie (b) Mayo
(c) Dufferin (d) Canning
Answer: (d)

39.The first Viceroy of India:
(a) Canning (b) Mayo
(c) Ripon (d) Lytton
Answer: (a)

40. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?
(a)Mayo (b) Ripon
(c) Minto (d) Canning
Answer: (d)

41. Who was the Viceroy when Criminal Procedure Code was brought into effect?
(a)Dalhousie (b) William Bentick
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

42. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?
(a)Mayo (b) Curzon
(c) Hardinge II (d) Minto I
Answer: (a)

43.Who was the viceroy when the first regular census was held in 1881:
(a)Ripon (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (a)

44. Who was the Viceroy during the Jallianwalla Bagh Massacre?
(a)Wellington (b) Hardinge II
(c) Reading (d) Chelmsford
Answer: (d)

45. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington
Answer: (c)

46.The Viceroy during the Mopla revolt of 1921:
(a)Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Minto
Answer: (a)

47.The Viceroy during the Chauri Chaura incident:
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (b)

48. Who was the Viceroy when INC launched Quit India Movement?
(a)Wavell (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Irwin
Answer: (c)

49.The last Viceroy of India:
(a)Wavell (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten (d) Wellington
Answer: (c)

50.The Governor-General who was impeached by the British Parliament:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a) 



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment