LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 12 January 2019

Governors General and Viceroys of British India - 06

Governors-General and Viceroys of British India - 06

126.The Viceroy who introduced the Budget system in India:
(a) Canning (b) Dufferin
(c) Mayo (d) Curzon
Answer: (a)

127.The Viceroy who ruled for the longest period:
(a) Wellington (b) Irwin (c)
Linlithgo (d) Mayo
Answer: (c)

128.The Viceroy who resigned after the Ilbert Bill controversy:
(a) Dufferin (b) Lytton
(c) Ripon (d) Canning
Answer: (c)

129.The Viceroy who formed the ‘Safety Valve Theory
(a) Canning (b) Mayo 
(c) Curzon (d) Dufferin
Answer: (d)

130.Postal System was introduced in 1853 by:
(a) Canning (b) Dalhousie
(c) Dufferin (d) Wellesley
Answer: (b)

131. Who was the Viceroy when the First World War was ended?
(a) Reading (b) Hardinge II
(c) Chelmsford (d) Minto II
Answer: (c)

132.The only jew to become the Viceroy of India:
(a) Minto II (b) Hardinge II 
(c) Chelmsford (d) Reading
Answer: (d)

133. Who was Popularly known as the ‘Christian Viceroy’?
(a) Wellington (b) Irwin
(c) Wavell (d) Linlithgo
Answer: (b)

134. Who was the first to rule India with the designation of ‘Governor-General of India’, which was introduced in 1833 as complete authority all over India was granted?
(a) William Bentick (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Hardinge I
Answer: (a)

135.The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes:
(a) Dufferin (b) Mayo 
(c) Minto (d) Curzon
Answer: (b)

136. Simon Commission was appointed during the reign of:
(a) Hardinge II (b) Chelmsford
(c) Reading (d) Irwin
Answer: (d)

137.The Viceroy when Sharda Act, which raised the marriageable age, was passed?
(a) Irwin (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Linlithgo
Answer: (a)

138. Who was the Viceroy when Reserve Bank of India was formed in 1935?
(a) Reading (b) Irwin
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (c)

139.The Governor-General who laid the foundation of the Police force in India:
(a) Cornwallis (b) William Bentick
(c) Dalhousie (d) Wellesley
Answer: (a)

140.The Governor-General who ruled for the longest period:
(a) Wellesley (b) Cornwallis
(c) Warren Hastings (d) William Bentick
Answer: (c)

141.The Viceroy who followed ‘Forward Policy’:
(a) Dufferin (b) Ripon
(c) Mayo (d) Lytton
Answer: (d)

142. The Federal Court of India was brought into existence in 1937 during the reign of:
(a) Wavell (b) Reading
(c) Linlithgo (d) Mountbatten
Answer: (c)

143.The Viceroy when the Second World War was started:
(a) Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Reading
Answer: (b)

144.The Viceroy when the Second World War was ended:
(a) Mountbatten (b) Wavell
(c) Reading (d) Linlithgo
Answer: (b)

145.The Viceroy who faced the Famine of 1943?
(a) Wavell (b) Irwin
(c) Chelmsford (d) Mountbatten
Answer: (a)

146. Name the Viceroy who was the supreme commander of the Allied Forces in South East Asia during the Second World War:
(a) Irwin (b) Wavell
(c) Mountbatten (d) Linlithgo
Answer: (c)

147.The Viceroy who headed the interim government assumed office on 2nd September 1946:
(a) Wavell (b) Linlithgo
(c) Irwin (d) Mountbatten
Answer: (a)

148.The first and last Indian to become the Governor-General of independent India:
(a) Mountbatten (b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari (d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

149.The first occupant of ‘Viceregal Palace’:
(a) Reading (b) Irwin 
(c) Chelmsford (d) Wellington
Answer: (b)

150.The last Viceroy of British India:
(a) Wavell (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (d)

151. What was the name of the British Viceroy responsible for involving Indians in the Second World War?
A. Canning            B. Dalhousie
C. Linlithgow         D. Litton
Answer: (C)

152. The Governor-General who followed a spirited " Forward" policy towards Afghanistan was 
A) Lord Curzon B) Lytton
C) Lord Dalhousie D) Lord Linlithgow
Answer: (B)

153. The British Governor-General and Viceroy who served for the longest period in India was
A) Lord Curzon B) Lord Irwin
C) Lord Dalhousie D) Lord Linlithgow
Answer: (D)

154. Lord Curzon announced the partition of Bengal on :
A. 16 October 1911     B. 16 October 1896
C. 16 October 1907     D. 16 October 1905
Answer: (D)

155. 10. Who was the only Governor-General/Viceroy to be assassinated in India
A). Lord Minto, I            B). Lord Mountbatten
C). Lord Mayo              D). Lord Cornwallis
Answer: (C)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment