LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 12 January 2019

Governors General and Viceroys of British India - 03

Governors-General and Viceroys of British India - 03

51.The first Governor-General of Independent India:
(a)Rajendraprasad (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten (d) Wavell
Answer: (c)

52. Subsidiary Alliance was introduced by:
(a)Wellesley (b) Curzon
(c) Dalhousie (d) William Bentick
Answer: (a)

53.The Viceroy who introduced financial decentralisation?
(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (c)

54.The Viceroy when the First Round Table Conference was held in 1930?
(a)Irwin (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Wellington
Answer: (a)

55.The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference:
(a)Reading (b) Irwin
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (c)

56. Cripp’s Mission visited India during the period of:
(a)Wavell (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (b)

57.The Governor-General who made English as the medium of instruction:
(a)Dalhousie (b) William Bentick
(c) Warren Hastings (d) Canning
Answer: (b)

58.The Viceroy who is known as the father of Local Self Government:
(a)Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Ripon
Answer: (d)

59. Who was the Viceroy when the Cabinet Mission visited India?
(a)Mountbatten (b) Wavell
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (b)

60. Who was the Viceroy when the interim government assumed power on 2nd September 1946?
(a)Irwin (b) Wellington
(c) Linlithgo (d) Wavell
Answer: (d)

61. Name the Viceroy who was called the “Aurangazeb of British India’?
(a)Wellesley (b) Wavell
(c) Curzon (d) Irwin
Answer: (c)

62. The Viceroy during the first sitting of the Constituent Assembly held on 9th December 1946?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wavell (d) Irwin
Answer: (c)

63. Who was the Viceroy when the first Factory Act was introduced?
(a)Mayo (b) Ripon
(c) Lytton (d) Dufferin
Answer: (b)

64.The Viceroy during INA Trial:
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (d)

65. Establishment of a separate Public Works Department in every province was during the period of:
(a)Warren Hastings  (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (d)

66. Who was the Viceroy when Montague- Chelmsford reforms were introduced?
(a)Montague (b) Minto
(c) Chelmsford (d) Reading
Answer: (c)

67. Who was the Viceroy when Minto-Morley reforms were introduced?
(a)Hardinge II (b) Minto
(c) Morley (d) Chelmsford
Answer: (b)

68. Who was the Viceroy when Non-Cooperation the movement was launched?
(a)Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Minto II
Answer: (c)

69.The Governor-General who founded the Royal Asiatic Society:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a)

70. Who was the Viceroy when Non-Cooperation movement was repealed?
(a)Chelmsford (b) Wellington
(c) Irwin (d) Reading
Answer: (d)

71. Name the Governor-General who introduced Permanent Revenue Settlement:
(a)Warren Hastings  (b) William Bentick
(c) Cornwallis  (d) Wellesley
Answer: (c)

72.The Governor-General who suppressed the Thugs:
(a)William Bentick (b) Warren Hastings
(c) Wellesley (d) Cornwallis
Answer: (a)

73.The Governor-General during the Sepoy Mutiny:
(a)Dalhousie (b) Canning
(c) William Bentick (d) Warren Hastings
Answer: (b)

74.The Governor-General during the Vellore Mutiny (1806):
(a) George Barlow (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis (d) Wellesley
Answer: (a)

75.The only Viceroy who was assassinated:
(a) Dufferin (b) Curzon
(c) Mayo (d) Ripon
Answer: (c)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment