LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 12 January 2019

Governors General and Viceroys of British India - 05

Governors-General and Viceroys of British India - 05

101. Widow Remarriage Act (1856) was introduced during the period of:
(a) Warren Hastings(b) Cornwallis (c)
Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (d)

102. Who was Viceroy during the Pune Pact?
(a) Wellington (b) Wavell
(c) Linlithgo (d) Mountbatten
Answer: (a)

103. Appointment of an Educational Commission under Sir William Hunter in 1882 was during the period of:
(a) Lytton (b) Ripon 
(c) Mayo (d) Dufferin
Answer: (b)

104.The Governor-General when the Treaty of Seringapatam was signed in 1792 between Tipu and the British:
(a) Warren Hastings(b) Cornwallis 
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (b)

105. Division of the Civil Services into Imperial, Provincial and Subordinate were done during the period of:
(a) Lord Lansdowne(b) Minto 
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (a)

106. Who was the Viceroy during the establishment of the High Courts at Calcutta, Bombay and Madras in 1865?
(a) Lord John Lawrence (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (a)

107. Who was the Viceroy when the communal reservation was introduced for Muslims?
(a) Minto II (b) Hardinge II
(c)Chelmsford (d) Reading
Answer: (a)

108. Who was appointed as the Governor-General after the Regulating Act of 1773?
(a) Cornwallis (b) Wellesley
(c) Dalhousie (d) Warren Hastings
Answer: (d)

109.The Governor-General who inaugurated New Delhi on 18th January 1927:
(a) Reading (b) Irwin
(c) Linlithgo (d) Wellington
Answer: (b)

110. Who was the Governor-General when the Supreme Court was established at Kolkata?
(a) Wellesley (b) Cornwallis
(c) Warren Hastings (d) William Bentick
Answer: (c)

111. Department of Agriculture and Commerce was during the period of:
(a) John Lawrence (b) Minto
(c) Mayo (d) Ripon
Answer: (c)

112.The Viceroy who resigned in 1876 over the Afghan question:
(a) Northbrook (b) Mayo 
(c) Dufferin (d) Curzon
Answer: (a)

113.The Viceroy during the Second Afghan War of (1878-80):
(a) Lytton (b) Ripon 
(c) Mayo (d) Dufferin
Answer: (a)

114. Second Factory Act of 1891 was introduced during the period of:
(a) Lord Lansdowne(b) Mayo 
(c) Dufferin (d) Ripon
Answer: (a)

115.The Viceroy who repealed the Rowlatt Act:
(a) Chelmsford (b) Reading
(c) Irwin (d) Wellington
Answer: (b)

116.The Viceroy who made the ‘Deepavali Declaration’:
(a) Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo (d) Irwin
Answer: (d)

117. Santhal uprising (1855-56) held during the period of:
(a) Dalhousie (b) Canning
(c) William Bentick (d) Lord Amherst
Answer: (a)

118.The Governor-General when ‘Wood’s Despatch’ was proposed:
(a) Canning (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Wellesley
Answer: (b)

119. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:
(a) Dufferin (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

120. Who was the Viceroy when the Ancient Monument Protection Act was passed?
(a) Curzon (b) Mayo 
(c) Minto II (d) Hardinge II
Answer: (a)

121. Who was the Viceroy when the Archaeological Survey of India was established?
(a) Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Ripon
Answer: (c)

122. Who was the Viceroy when the grand coronation of George V was held at Delhi?
(a) Hardinge I (b) Hardinge II
(c) Minto II (d) Chelmsford
Answer: (b)

123. Government of India Act of 1935 was introduced when .... was the Viceroy:
(a) Chelmsford (b) Reading
(c) Irwin (d) Wellington
Answer: (d)

124. Simla Conference (1945) was held during the period of:
(a) Linlithgo (b) Wavell
(c) Mountbatten (d) Irwin
Answer: (b)

125. Who was the Viceroy when the Naval Mutiny (1946) was held?
(a) Wavell (b) Mountbatten
(c) Irwin (d) Linlithgo
Answer: (a)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment