LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 12 January 2019

Governors General and Viceroys of British India - 04

Governors-General and Viceroys of British India - 04

76.Who was the Viceroy when Burma was separated from India in 1937:
(a)Linlithgo (b) Reading
(c) Irwin (d) Wavell
Answer: (a)

77. Pindari Wars held during the tenure of:
(a)Lord Hastings (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Cornwallis
Answer: (a)

78.The Viceroy who announced the date of transfer of power to Indian hands:
(a)Linlithgo (b) Wellington
(c) Wavell (d) Mountbatten
Answer: (d)

79. Who was the Viceroy when the British Parliament passed the Indian Independence Act?
(a)Mountbatten (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Wavell
Answer: (a)

80.The Viceroy when India got independence:
(a)Wavell (b) Mountbatten
(c) Wellington (d) Linlithgo
Answer: (b)

81.The Viceroy when Ramsay McDonald announced the Communal Award:
(a)Wellington (b) Irwin
(c) Reading (d) Linlithgo
Answer: (a)

82. Who was the Viceroy when INC passed a resolution demanding complete independence?
(a)Irwin (b) Reading
(c) Linlithgo (d) Wellington
Answer: (a)

83. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act, 1919?
(a) Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (d)

84. Introduction of the ryotwari settlement in Madras Presidency by the governor, Thomas Munro (1820) was during the tenure of:
(a)Lord Hastings (b) Dalhousie
(c) William Bentick (d) Cornwallis
Answer: (a)

85. First Burmese War (1824-26) held during the period of:
(a)William Bentick (b) Lord Amherst
(c) Cornwallis (d) Dalhousie
Answer: (b)

86. First Afghan War (1836-42) held during the period of:
(a)Amherst (b) Dalhousie
(c) Lord Auckland (d) William Bentick
Answer: (c)

87.The Viceroy during the Dandi March of Gandhiji:
(a)Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo (d) Irwin
Answer: (d)

88. Conquest and annexation of Sind (1843) were during the period of:
(a)Lord Ellenborough (b) Amherst
(c) Auckland (d) Dufferin
Answer: (a)

89. First Sikh war (1845-46) held during the period of:
(a)Hardinge I (b) Ellenborough
(c) Lord Amherst (d) Auckland
Answer: (a)

90. Second Sikh War (1848-49) and annexation of Punjab were held during the tenure of:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (d)

91.The Governor-General during the ‘Nandakumar Episode’:
(a)Warren Hastings (b) Cornwallis
(c) Wellesley (d) Dalhousie
Answer: (a)

92.The Viceroy when Gandhiji launched the Civil Disobedience Movement in 1930:
(a)Wellington (b) Chelmsford 
(c) Reading (d) Irwin
Answer: (d)

93.The Viceroy who made August Offer:
(a)Wellington (b) Wavell
(c) Linlithgo (d) Mountbatten
Answer: (c)

94. Who was the Viceroy when Durant line was brought into effect?
(a)Landsdowne (b) Curzon
(c) Reading (d) Rippon
Answer: (a)

95. Who was the Governor-General when Sati was prohibited?
(a)William Bentick(b) Charles Metcalfe
(c) Auckland (d) Hardinge I
Answer: (a)

96.The Governor-General when Calcutta medical college was founded:
(a)Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (c)

97. Name the Governor-General who introduced the Doctrine of Lapse:
(a)Dalhousie (b) Canning
(c)  Charles Metcalfe (d) Hardinge I
Answer: (a)

98.The Governor-General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a)Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (d)

99.The Viceroy when the Doctrine of Lapse was officially withdrawn:
(a)Mayo (b) Dufferin
(c) Canning (d) Curzon
Answer: (c)

100.The Viceroy when Provincial Autonomy was introduced in 1937:
(a)Linlithgo (b) Irwin
(c) Wavell (d) Reading
Answer: (a)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment