LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 17 January 2019

Information Technology (Questions & Answers ) - 15


Information Technology (Questions & Answers ) - 15
211. Which language is directly understood by the computer without translation programme?
(a) High Level Language
(b) Assembly Language
(c) Machine language
(d) None of the above
Answer: (c)

212. What does EBCDIC stands for?
(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
(c) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
 (d) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Answer: (a)


213. The octal equivalent of 1110001:
(a) 71                                                                       (b) 161
(c) 113                                                                     (d) 121
Answer: (b)

214. Which of the following is not a peripheral device?
(a) Printer                                                             (b) Key board
(c) Monitor                                                            (d) Hard disk
Answer: (d)

215. A dumb terminal has:
(a) Microprocessor, but no memory
(b) No microprocessor, but huge amount of memory
(c) A keyboard and screen
(d) Processor, memory and I/O devices
Answer: (c)

216. Which of the following are the two maincomponents of the CPU
(a) Control unit and registers
(b) Registers and main memory
(c) Control unit and ALU
 (d) ALU and bus
Answer: (c)

217. The process of starting a computer by loading instructions from a secondary storage device into computer memory is called:
(a) Start up                                                 (b) Loading
(c) Paging                                                    (d) Booting
Answer: (d)


218. Which of the following is human readable version of a program?
(a) System code                                       (b) Compiled code
(c) Machine code                                    (d) Source code
Answer: (d)

219. ....... is a virtual network of libraries of different academic institutions
(a) BRNET                                                   (b) INFLIBNET
(c) NIC NET                                                  (d) UGCNET
Answer: (b)

220. The memory which is programmed at the time it is manufactured:
(a) Floppy disk                                              (b) RAM
(c) EPROM                                                      (d) ROM
Answer: (d)

221. To move the cursor across the screen, _____ key is used.
(a) Control                                                     (b) Tab
(c) Alt                                                               (d)  Delete
Answer: (b)

222. 1 MB Stands for?
(a) 1024 bits                                                    (b) 1024 GB
(c) 1024 KB                                                      (d) 1024 Bytes
Answer: (c)

223. Which statement is valid about the interpreter?
(a) It translates the entire program at a time
(b) Object code is saved for the future use
(c) It translates one instruction at a time
(d) It is used for testing a program
Answer: (c)

224. MP3 is a kind of:
(a) Input device                                              (b) Output device
(c) Sound format                                            (d) Printer
Answer: (c)

225. HTTPS stands for:
(a) Hypertext Transfer Protocol Secure
(b) Hypertext Transport Protocol Security
(c) Hypertext Transfer Per Second
(d) Hypertext Transfer Protocol Security
Answer: (a)
<Next Page>01, ...1314, 15, 161718,......., 4344454647>
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment