LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 17 January 2019

Information Technology (Questions & Answers ) - 29


Information Technology (Questions & Answers ) - 29
551. In the abbreviation ‘HTML’, the letter ‘m’ stands for:
(a) Markup (b) Method
(c) Meta (d) Machine
Answer: (a)

552. ‘Google’ is a:
(a) Word processor (b) Search engine
(c) Operating system (d) Presentation Software
Answer: (b)

553. Which one of the following is not a hardware?
(a) Motherboard (b) Keyboard
(c) Computer Mouse (d) e-mail
Answer: (d)

554. Floppy Disc is usually located in—— drive.
(a) A (b) B
(c) C (d) D
Answer: (a)

555. RAM stands for:
(a) Random Approach Memory
(b) Random Access Memory
(c) Read Access Memory
(d) Rapid Access Memory
Answer: (b)

556. Compact Disc was invented by:
(a) James T.Russel (b) Sabir Bhatia
(c) Ray Tomlinson (d) Marcony
Answer: (a)

557. In the abbreviation ‘KBPS’, the letter ‘S’ stands for:
(a) System (b) Seconds
(c) Software (d) Security
Answer: (b)

558. A device for converting digital data into sound signals which can be transmitted over telephone wires.
(a) scanner (b) modem
(c) printer (d) monitor
Answer: (b)

559. URL stands for:
(a) Uniform Resource Locator
(b) Universal Reference Locator
(c) Universal Resource Language
(d) None of these
Answer: (a)


560. The width of an A4 sheet paper:
(a) 210 mm (b) 297mm
(c) 250 mm (d) none of these
Answer: (a)

561. The social network system founded by Mark Zuckenberg:
(a) Orkut (b)Netlog
(c) Twitter (d)  Facebook
Answer: (d)

562. Where was India’s first computer installed?
(a) IIT, Delhi
(b) Indian Institute  of Science, Bangalore
(c) Indian Iron and Steel Company, Burnpur
(d)  Indian Statistical Institute, Calcutta
Answer: (d)

563. Which of the following refers to a small, single site network?
(a) LAN (b) DSL
(c) RAM (d)  USB
Answer: (a)

564. The default font available in MS WORD is:
(a) Arial (b) Verdana
(c) Courier new (d) Times New Roman
Answer: (d)

565. How are data organised in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces (b) Layers and planes
(c) Height and width (d) Rows and columns
Answer: (d)

566. Which is not the basic function of a computer?
(a) Copy text (b) accept input
(c) Process data (d) Store data
Answer: (a)

567. Which of the following groups consists of only input devices?
(a) Mouse, Keyboard,Monitor
(b) Mouse,Keyboard,Printer
(c) Mouse,Keyboard,Plotter
(d)  Mouse, Keyboard,Scanner
Answer: (d)

568. The blinking symbol on the computer screen is called:
(a) Mouse (b) Logo
(c) Hand (d) Cursor
Answer: (d)

569. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
(a) Booting (b) Processing
(c) Saving (d) Editing
Answer: (a)


570. A set of instructions telling the computer what to do is called:
(a) Instructor (b) Mentor
(c) Program (d)  Compiler
Answer: (c)

571. A device that connects to a network without the use of a cable is said to be:
(a) Distributed (b) Centralised
(c) Open source (d) Wireless
Answer: (d)

572. Periferal devices such as printers and monitors are considered to be:
(a) Hardware (b) Software
(c) Data (d)  Information
Answer: (a)

573. An error is known as:
(a) Bug (b) Debug
(c) Cursor (d) Icon
Answer: (a)

574. Data going into the computer is called:
(a) Output (b) Algorithm
(c) Input (d) Calculations
Answer: (c)

575. The main system board of a computer is called:
(a) Integrated circuit (b) Motherboard
(c) Processor (d) Microchip
Answer: (b)
<Next Page>01, ... 25262728, 29, 30,......., 4344454647>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment