LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 17 January 2019

Information Technology (Questions & Answers ) - 27


Information Technology (Questions & Answers ) - 27
501. The brain of a Computer System is 
(A) Arithmetic and Logic Unit (B) Central Processing Unit 
(C) Peripheral Devices (D) Control Unit 
Answer: (B)

502. An input device that interprets pencil/pen marks on paper media is 
(A) Optical Mark Reader (B) Punch Card Reader 
(C) Optical Scanners (D) Plotters 
Answer: (A)

503. The term phishing is 
(A) An attempt for unauthorized access to a user’s system by pretending to be the user. 
(B) An attempt to obtain sensitive information from the computer system. 
(C) The process of sending same message to large number of internet users. 
(D) None of the above. 
Answer: (B)

504. IT Act in India was amended in 
(A) 2004 (B) 2006 
(C) 2011 (D) 2008 
Answer: (D)

505. “url” stands for 
(A) Uniform Resource Locator (B) Universe Reform Locator 
(C) Uniform Reform Locator (D) Universe Resource Locator 
Answer: (A)

506. Which of the following programming language is classified as low level language ? 
(A) COBOL (B) FORTRAN 
(C) JAVA (D) MASM 
Answer: (D)

507. DES stands for 
(A) Digital Evaluation System (B) Digital Encryption System 
(C) Digital Encryption Standard (D) Digital Evaluation Standard 
Answer: (C)

508. The program that monitors users activity on internet and transmit that information in background to somewhere else is termed as 
(A) Spyware (B) Adware 
(C) Malware (D) Firmware 
Answer: (A)

509. The process of recovering deleted and damaged files from criminal’s computers comes under : 
(A) Computer Animation (B) Computer Graphics 
(C) Computer Forensics (D) Computer Organisation 
Answer: (C)
510. HTML is an acronym for 
(A) Hyper Text Machine Language 
(B) Hyper Transfer Machine Language 
(C) Hyper Text Markup Language 
(D) Hyper Transfer Markup Language
Answer: (C)


511. The full form of ‘PDF”:

(a) Printable Document Formatting

(b) Portable Document Format

(c) Page Document Format 

(d) Printable Document Format

Answer: (b)



512. The full form of IBM:

(a) Indian Business Machines

(b) International Business Machines

(c) International Business Management
(d) None of these
Answer: (b)

513. Which one of the following is not an input device?
(a) Mouse (b) Keyboard
(c) Barcode reader (d) Monitor
Answer: (d)

514. The first key on the left hand side of the first row of keyboard:
(a) Escape (b) Shift
(c) Control (d) Alt
Answer: (a)

515. The key which is used to move the cursor to the beginning part of the matter:
(a) Page up (b) Home
(c) Alt (d) Enter
Answer: (b)

516. Which company developed ‘WINDOWS’?
(a) Microsoft (b) Apple
(c) LG (d) HCL
Answer: (a)

517. The domain name for ‘industries’:
(a) firm (b) int
(c) org (d) net
Answer: (a)

518. Determining whether an Internet site is a commercial
(.com) or governmental (.gov) site helps determine its...
(a) Accuracy (b) Purpose
(c) Objectivity (d) Expertise
Answer: (b)

519. One Kilo byte= ..... bytes
(a) 1204 (b) 1024
(c) 1440 (d) 512
Answer: (b)
520. The first modem was invented by:
(a) Bell Company (b) Microsoft
(c) Apple (d) Lenova
Answer: (a)

521. The full form of C.D.
(a) Computer Disc (b) Compact Disc
(c) Compact Device (d) Compact Document
Answer: (b)

522. The oldest devise for calculation:
(a) Calculator (b) Modem
(c) Mouse (d) Abacus
Answer: (d)

523. The domain name for government institutions:
(a) org (b) gov
(c) com (d) firm
Answer: (b)

524. The domain name for India:
(a) ind (b) in
(c) id (d) hin
Answer: (b)

525. The full form of U.P.S.
(a) Uniform Power Supply
(b) Uninterrupted Power Supply
(c) Universal Power Supply
(d) Unidirectional Power Supply
Answer: (b)

<Next Page>01, ... 2526, 27, 282930,......., 4344454647>
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here



PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment