LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 17 January 2019

Information Technology (Questions & Answers ) - 19


Information Technology (Questions & Answers ) - 19
301. Which is the exact opposite of ‘space’ key?
(a) Delete (b) Insert
(c) Shift (d) Backspace
Answer: (d)

302. The father of computer:
(a) Blaze Pascal (b) Charles Babbage
(c) Jack Kilby (d) James T.Russel
Answer: (b)

303. Father of e-mail:
(a) Ray Tomlinson (b) Glen Recort
(c) Sabir Bhatia (d) Pascal
Answer: (a)

304. The invention related to Jack Kilby:
(a) Integrated Circuit (b) Floppy Disc
(c) Compact Disc (d) Calculator
Answer: (a)

305. Which device is used to display graphics and information on video screen?
(a) CPU (b) Modem
(c) Scanner (d) Monitor
Answer: (d)

306. WWW stands for:
(a) Web Wide World (b) World Wide Web
(c) Wide Web World (d) World Web Wide
Answer: (b)

307. The brain of computer:
(a) Floppy disc (b) C.P.U.
(c) Monitor (d) Keyboard
Answer: (b)

308. The first computer game:
(a) Spacecraft (b) Space bar
(c) Space War (d) Space Shuttle
Answer: (c)

309. Who discovered Calculator?
(a) Christopher Sholes (b) Jack Kilby
(c) James T.Russel (d) Blaise Pascal
Answer: (d)


310. The programs or instructions that tells  the computer what to do:
(a) Software (b) Hardware
(c) Virus (d) mailmerge
Answer: (a)

311. The first electronic computer:
(a) ENIAC (b) UNIVAC
(c) Abacus (d) Param
Answer: (a)

312. ROM stands for:
(a) Readability of Memory (b) Read Only Memory
(c) Ready Online Memory (d) None of these
Answer: (b)

313. The home page of a website is:
(a) the largest page (b) the last page
(c) The first page (d) most colourful page
Answer: (c)

314. ‘DOS’ means:
(a) Data Operating System
(b) Device Operating System
(c) Disc Operating System
(d) Direct Operating System
Answer: (c)

315. The first personal computer:
(a) The Altair (b) ENIAC
(c) UNIVAC (d) Lenovo
Answer: (a)

316. In the abbreviation ‘HTML’, the letter ‘m’ stands for:
(a) Markup (b) Method
(c) Meta (d) Machine
Answer: (a)

317. ‘Google’ is a:
(a) Word processor (b) Search engine
(c) Operating system (d) Presentation Software
Answer: (b)

318. Which one of the following is not a hardware?
(a) Motherboard (b) Keyboard
(c) Computer Mouse (d) e-mail
Answer: (d)

319. Floppy Disc is usually located in—— drive.
(a) A (b) B
(c) C (d) D
Answer: (a)

320. RAM stands for:
(a) Random Approach Memory
(b) Random Access Memory
(c) Read Access Memory
(d) Rapid Access Memory
Answer: (b)

321. Compact Disc was invented by:
(a) James T.Russel (b) Sabir Bhatia
(c) Ray Tomlinson (d) Marcony
Answer: (a)

322. In the abbreviation ‘KBPS’, the letter ‘S’ stands for:
(a) System (b) Seconds
(c) Software (d) Security
Answer: (b)

323. A device for converting digital data into sound signals
which can be transmitted over telephone wires.
(a) scanner (b) modem
(c) printer (d) monitor
Answer: (b)

324. URL stands for:
(a) Uniform Resource Locator
(b) Universal Reference Locator
(c) Universal Resource Language
(d) None of these
Answer: (a)

325. The width of an A4 sheet paper:
(a) 210 mm (b) 297mm
(c) 250 mm (d) none of these
Answer: (a)
<Next Page>01, ...1718, 19, 202122,......., 4344454647>
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here


14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment