LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 2 January 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - DECEMBER (Question Paper-1)

2018 - December (Question Paper-1)
* KERALA PSC- HSST -HISTORY -JUNIOR -KHSE  - OMR TEST
Question Code: 116/2018
Date of Test: 03/12/2018 Monday
Exam Details: Click here
81. Who proposed the preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
A) Dr. B. R. Ambedkar 
B) Sir Alladi Krishnaswami Ayyer
C) Jawaharlal Nehru
D) M. K. Gandhi
Answer: (C)

82. Consider the following :
 1. Rajya Sabha is dissolved in every 6 years.
 2. Legislative Council is dissolved in every 6 years.
 Which among the above statement/s is/are correct ?
A) Only 1  
B) Only 2
C) Neither 1 nor 2  
D) Both 1 and 2
Answer: (C)

83. Maximum number of States/Union Territories in India comes under the Jurisdiction of which of the following High Courts ?
A) Bombay High Court   
B) High Court of Delhi
C) Guwahati High Court 
D) Kolkata High Court
Answer: (C)

84. Which  among the following Article was inserted in the Indian Constitution by 42nd Amendment 1976, in purview of India being a signatory of Stockholm Conference of 1972 ?
A) Article 47  
B) Article 46 
C) Article 44 
D) Article 48A
Answer: (D)

85. What is the minimum stay essential before a person can apply for Indian Citizenship?
A) 2 years   B) 5 years
C) 7 years   D) 10 years
Answer: (B)

86. The legislation called the Transplantation of Human Organ Act (THO) was passed in India in __________to streamline organ donation and transplantation activities.
 A) 1994 B) 1991 C) 1997 D) 1995
Answer: (A)

87. Sexual molestation is not the only crime against women. Anything that harms the dignity of a woman should be checked. This team will even ensure that women get their reserved seats in buses and  public places. It is the general belief that blue is for 
boys, so Kerala Police named the initiative as
 A) Red Alert  
 B) Community Police
 C) Pink Police  
 D) Black Panther
Answer: (C)

88. Identify the three-tier structure of Kerala Kudumbashrees women community network in hierarchical order.
 A) Neighbourhood Groups – Block Development Societies – Area Development Societies
 B) Gram Sabha – Panchayath Samithi – Zilla Parishath
 C) Gram Panchayath – Panchayath Samithi – Zilla Parishath
 D) Neighbourhood Groups – Area Development Societies – Community Development Societies
Answer: (D)

89. Under Right to Information Act, which among the following is not come under the exception from disclosure of information ?
 A) Affect the sovereignty and integrity of India
 B) Would cause a breach of privilege of Parliament
 C) Cabinet papers
 D) Af!davits submitted by candidates for general election 
Answer: (D)

90. Parliament passed National Food Security Act (NFSA), in ___________ , with the objective to provide for food and nutritional security in human life cycle approach, by ensuring access to adequate quantity of quality food at affordable prices to people.
 A) 2013   B) 2012
 C) 2016   D) 2000
Answer: (A)

91. Rajyasamacharam, the !rst Malayalam journal was published from
 A) Anchuthengu B) Illikkunnu 
 C) Nagarcovil D) Mattancheri
Answer: (B)

92. The founder of Bhashaposhini Sabha was
 A) Kumaranasan   B) Kandathil Varghese Mappila
 C) Ulloor   D) Vengayil Kunhiraman Nayanar
Answer: (B)

93. Tagore visited Sree Narayana Guru in the year
 A) 1921 B) 1932 C) 1924 D) 1922
Answer: (D)

94. Among the following social reformers whose birth place was Cherayi ?
 A) Sahodharan Ayyappan B) Ayyankali
 C) Chattampi Swamikal  D) Poykayil Yohannan
Answer: (A)

95. Rohingyas are the refugees from which country ?
 A) Bangladesh    B) Myanmar
 C) Indonesia   D) China
Answer: (B)

96. The Ministry of the Utmost Happiness is the novel written by
 A) Anita Desai B) Sasi Tharoor 
 C) Arundathi Roy D) Kiran Desai
Answer: (C)

97. Sardar Sarovar Dam is built across the river
 A) Krishna B) Godavari C) Narmada D) Kaveri
Answer: (C)

98. Mumbai FC is the team associated with
 A) ISL B) IPL C) I-League D) Santhosh Trophy
Answer: (A)

99. Who is the brand ambassador of Harithakeralam mission ?
 A) Mammootty B) K. J. Yesudas 
 C) Manju Varior D) Mohan Lal
Answer: (B)

100. Savarnajatha was the event associated with
 A) Guruvayoor Satyagraham B) Paliyam Satyagraham
 C) Channar Agitation   D) Vaikkom Satyagraham
Answer: (D)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01, 02030405>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to November Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment