LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 2 January 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - DECEMBER (Question Paper-2)

2018 - December (Question Paper-2)
* KERALA PSC- LABORATORY TECHNICIAN -KERALA DAIRY DEVELOPMENT - OMR TEST
Question Code: 117/2018
Date of Test: 10/12/2018 Monday
Exam Details: Click here
1. The first meeting of Indian National Congress was held in Bombay in December 1885 under the leadership of 
A) dadabhai Naoroji   B) Sir C. Sankaran Nair
C) W.C. Banerjee   d) Badaruddin Tyabji
Answer: (C)

2. Who among the following was the author of the book ‘Anand math’ ?
A) Bankim Chandra Chatterjee B) Ravindranath Tagore
C) Rajaram mohan Roy  d) Bal gangadhara Tilak
Answer: (A)

3. Identify the governor general who introduced the Vernacular Press Act.
A) Sir Ashely Eden   B) Warren Hastings
C) Lord Lytton   d) lord Stanely
Answer: (C)

4. Which among the following book was authorised by mahatma gandhi ?
A) my Truth   B) Hindu View of life
C) discovery of India   d) Hindu Swaraj
Answer: (D)

5. On which among the following dates ‘Jallianwala Bagh’ massacre took place ?
A) April 16, 1919   B) April 13, 1919
C) April 3, 1919   d) April 14, 1919
Answer: (B)

6. Which of the following part of India ever-green forest are found ?
A) Assam B) Rajastan C) Odisha d) Uttar Pradesh
Answer: (A)

7. Which is the Southern most hills in India ?
A) Anamudi hills   B) Nilgiri hills
C) Cardomom hills   d) Ponmudi hills
Answer: (X)

8. Where is Thattekkadu Bird Sanctuary is located ?
A) Kerala   B) Andhra Pradesh
C) Tamil Nadu   d) Karnataka
Answer: (A)

9. What is ‘Sex Ratio’ ?
 A) Number of females per thousand males
 B) Number of females  per hundred males
 C) difference between birth rate and death rate
 d) Study of population growth
Answer: (A)


10. Which of the following migration of population does not change the size of the population ?
 A) External migration    B) Internal migration
 C) InterBnational migration d) National migration
Answer: (X)

11. The Southern most part of Peninsular India, that is Kanyakumari is in
 A) North of Tropic of Cancer B) South of Equator
 C) South of Capricon   d) North of Equator
Answer: (D)

12. The first Railway Line was opened from Bombay to Thana in 1853. Identify the governor general who introduced it.
 A) lord Curzon   B) lord dalhousie
 C) lord Ripon   d) lord Wellesley
Answer: (B)

13. Who started “Prathyaksha Raksha daiva Sabha” ?
 A) Kumaranasan   B) Poykayil yohannan
 C) K.P. Kesava menon   d) Vaikunda Swamikal
Answer: (B)

14. Which social reformer of Kerala was honoured with the title of “Bharata Kesari” ?
 A) mannathu Padmanabhan B) Karuppan
 C) V.T. Bhattathirippadu  d) Swami Sivayogi
Answer: (A)

15. Who has been hailed as the “Father of modern Kerala Renaissance” ?
 A) Vakkom Abdul Khadar maulavi B) Ali musaliyar
 C) Sree Narayana guru  d) Ayyankali
Answer: (C)

16. Which maharaja of Travancore issued the Temple Entry Proclamation in 1936 ?
 A) Ayilyam Thirunal   B) Sree moolam Thirunal
 C) Utram Thirunal   d) Sree Chithra Thirunal
Answer: (D)

17. Who submitted “Ezhava memorial” to Travancore maharaja in 1896 ? 
 A) dr. Palpu   
 B) g.P. Pillai
 C) muhammed Abdul Rahiman 
 d) Swadeshabhimani Ramakrishnapilla
Answer: (A)

18. Identify the present Secretary general of U.N.O.
 A) Ban Ki moon   B) Antonio gutteres
 C) Kofi Annan   D) Javier Perez de Cuellar
Answer: (B)

19. The Parliament of Russia is called
 A) diet   B) duma
 C) majlis   d) National Assembly
Answer: (B)

20. Name the present Chief Justice of the Supreme Court of India.
 A) Venkatachellaya   B) Sadasivam
 C) Ranjan gogoi   d) Justice Chelameswar
Answer: (C)
('X denotes deletion)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
<Next Question Paper><01, 02, 030405>
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to November Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
14. IBPS - Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment