LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 2 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JANUARY (Question Paper-05)

2019 - JANUARY (Question Paper-05)
* KERALA PSC-  ASSISTANT RESEARCH OFFICER (CHEMISTRY) AYURVEDA MEDICAL EDUCATION (DRUGS STANDARDISATION UNIT) - ONLINE TEST
Question Code: 68/2018/OL
Date of Test: 23/01/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question1:-The Socio-religious organisation 'The Prarthana Samaj' was founded by
        A:-M.G. Ranade
        B:-Keshab Chandra Sen
        C:-Raja Ram Mohan Roy
        D:-Swami Dayananda Saraswati
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Swami Vivekananda attended the Parliament of religious held at Chicago in _________.
        A:-1880
        B:-1815
        C:-1890
        D:-1893
        Correct Answer:- Option-D

Question3:-Indian National Congress Annual Session in 1905 held at Benares was presided by
        A:-Mrs. Annie Besant
        B:-Pandit B.N. Dhar
        C:-Gopala Krishna Gokhale
        D:-R.C. Dutt
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-The Newspapers, Mahratta and Keseri were published by
        A:-Tilak
        B:-S. Subramanian Iyer
        C:-Annie Besant
        D:-Birendra Ghosh
        Correct Answer:- Option-A

Question5:-Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was founded under the leadership of _____________
        A:-Shyamji Krishna Varma
        B:-Khudiram Bose
        C:-V.D. Savar
        D:-Chandra Shekhar Azad
        Correct Answer:- Option-D

Question6:-The Asiatic Society of Bengal was founded by
        A:-David Hare
        B:-Sir. William Jones
        C:-Macaulay
        D:-Sir. Charles Wood
        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Jalian Wala Bagh tragedy occurred in
        A:-1922
        B:-1918
        C:-1925
        D:-1919
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-The Karakoram Mountain range is situated in the state of
        A:-Rajasthan
        B:-Gujarat
        C:-Jammu and Kashmir
        D:-Orissa
        Correct Answer:- Option-C

Question9:-Which of the following countries share the largest border length with India?
        A:-China
        B:-Bangladesh
        C:-Nepal
        D:-Sreelanka
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-The famous hill station 'Kodai Kanal' lies in ____________.
        A:-Western Ghats
        B:-Palani hills
        C:-Nilgiri hills
        D:-Cardamom hills
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-The film "Ayya Vazhi" is based on the life of
        A:-Ayyankali
        B:-Kumara Guru
        C:-Ayya Vaikundar
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-C

Question12:-The book Jathi Kummi was written by
        A:-Dr. Palpu
        B:-Mannathu Padmanabhan
        C:-Pandit Kuruppan
        D:-Ayya Vaikundar
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-SNDP Yogam was founded in
        A:-1903
        B:-1905
        C:-1915
        D:-1935
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-The Social reformer Kunjan Pillai is known as
        A:-Mannathu Padmanabhan
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-V.T. Bhattathirippad
        D:-Ayya Vaikundar
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who is known as 'The father of Muslim renaissance?'
        A:-Chalilkathu Kunjahammad Haji
        B:-Vaikom Abdul Khadar Moulavi
        C:-Abdulla Musaliyar
        D:-Hamadani Tangal
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Who is appointed as the new chairman of ISRO?
        A:-K. Radhakrishnan
        B:-G. Madhavan Nair
        C:-A.S. Kiran Kumar
        D:-Dr. K. Sivan
        Correct Answer:- Option-D

Question17:-The film that received the Oscar Academy Award for the best film in 2018?
        A:-The Shape of Water
        B:-Get out
        C:-Call me by your name
        D:-Darkest hour
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which country won Sultan Azlan Shah Cup 2018?
        A:-England
        B:-South Korea
        C:-Argentina
        D:-Australia
        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Who was awarded the Saraswati Samman of 2017?
        A:-Harivansh Rai Bachan
        B:-Ramakanta Rath
        C:-Sitanshu Yashas Chandra
        D:-Vijay Tendulkar
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-India-France joined navel exercise is called
        A:-Varuna Exercise
        B:-Malabar Exercise
        C:-Indra
        D:-Sinbex
        Correct Answer:- Option-A
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment