LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 2 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JANUARY (Question Paper-03)

2019 - JANUARY (Question Paper-03)
* KERALA PSC-  JUNIOR INSTRUCTOR(COMPUTER HARDWARE AND NETWORK MAINTENANCE) INDUSTRIAL TRAINING  - OMR TEST
Question Code: 003 /2019  
Date of Test: 29/01/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

1. Who organized the society of ‘Khudai Khidmatgars' ? 
(A) Nawab Salimulla (B) Nawab Muhsinul Mulk 
(C) Khan Abdul Gaffar Khan (D) Motilal Nehru 
Answer: (C)

2. Kanchenjunga mountain peak is situated in the state of : 
(A) Sikkim  (B) Jammu and Kashmir 
(C) Nagaland (D) West Bengal
Answer: (A) 

3. Jog waterfalls is created by in which of the river ? 
(A) Varani (B) Sharavati 
(C) Cauvery (D) Mahanadi 
Answer: (B)

4. The name of first electric train in India : 
(A) Calcutta Express (B) Deccan Queen 
(C) Himasagar Express (D) Fairy Queen 
Answer: (B)

5. Darjeeling the famous hill station is situated in : 
(A) Himachal Pradesh (B) Jammu and Kashmir 
(C) West Bengal (D) Sikkim
Answer: (C)

6. Ellora Caves located at : 
(A) Aurangabad (B) Mumbai 
(C) Bijapur  (D) Allahabad 
Answer: (A)

7. Who is the author of the book "The Great Indian Novel" ? 
(A) Shashi Tharoor (B) Arundhati Roy 
(C) Vikram Seth (D) V.S. Naipaul 
Answer: (A)

8. The present Secretary General of United Nations Organization : 
(A) Peter Thomson (B) Amina J. Muhamed 
(C) Antonio Gutterres (D) Elbio Rosseli
Answer: (C)

9. India's first Sports Museum opened at : 
(A) Mumbai (B) Kolkata 
(C) Ahmedabad (D) Pune 
Answer: (B)

10. FIFA's best footballer of the year 2018 : 
(A) Luka Modric (B) Cristiano Ronaldo 
(C) Lionel Messi (D) Mohamed Salah 
Answer: (A)

11. The social reformer who is known as 'Sarva Vidhyadiraja' ? 
(A) Chattampi Swamikal (B) Sahodaran Ayyappan 
(C) Ananda Theerthan (D) V.T. Battathirippad 
Answer: (A)

12. Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha ? 
(A) Pandit Karuppan (B) Kumaranasan 
(C) Brahmananda Sivayogi (D) Vaikunda Swamikal 
Answer: (A)

13. Headquarters of UNICEF is situated in : 
(A) Norway (B) London 
(C) New York (D) Sweden 
Answer: (C)

14. Who was the first Indian president who visited Siachin Base Camp ? 
(A) K.R. Narayanan (B) Ramnath Kovind 
(C) Fakruddin Ali Ahmad (D) APJ Abdul Kalam 
Answer: (D)

15. Which was the first Insurance Company in India ? 
(A) Oriental Life Insurance Company (B) Life Insurance Corporation of India 
(C) New India Insurance Company (D) General Insurance Company 
Answer: (A)

16. Nobel Peace Prize for the year 2018 has been awarded to: 
(A) Yazid Mugabe and Jiran Manuel Santos (B) Nadia Murad and Denis Mukwege 
(C) Denis Mukwege and Elihu Root (D) Malala Yousafzai and Kailash Satyarthi 
Answer: (B)

17. Who was the first Union Minister of Education in India ? 
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Maulana Abul Kalam Azad 
(C) Sardar Vallabhai Patel (D) Motilal Nehru 
Answer: (B)

18. Where the Headquarters of FIFA is situated ? 
(A) Qatar (B) Brazil 
(C) Sweden (D) Switzerland 
Answer: (D)

19. Mexico country is situated in which of the following continent ? 
(A) South America (B) North America 
(C) Africa (D) Europe 
Answer: (B)

20. Malampuzha Dam situated in the district of : 
(A) Palakkad (B) Wynad 
(C) Edukki  (D) Pathanamthitta 
Answer: (A)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment