LATEST

Thursday, 28 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - FEBRUARY (Question Paper-01)

2019 - FEBRUARY (Question Paper-01)
* KERALA PSC-  STATION OFFICER(SR FOR ST ONLY) FIRE AND RESCUE SERVICES / STATION OFFICER(SR FOR SC/ST ) FIRE AND RESCUE SERVICES  - OMR TEST
Question Code: 06/2019
Date of Test: 07/02/2019 Thursday
Exam Details: Click here

1. Which of the states has the smallest Legislative Council ? 
(A) Jammu Kashmir  (B) Telangana 
(C) Andhra Pradesh (D) Pondicherry 
Answer: (A)

2. Which amendment of Indian Constitution provided for annexation of the state of Sikkim ? 
(A) 33             (B) 34 
(C) 35 & 36    (D) 37 & 38 
Answer: (C)

3. Joint Sitting of Rajya Sabha and Lok Sabha is presided over by : 
(A) President (B) Vice President 
(C) Speaker of Lok Sabha (D) Speaker of Rajya Sabha 
Answer: (C)

4. Constitution Day is celebrated in India to commemorate : 
(A) Formation of Constituent Assembly 
(B) Adoption of Constitution by Constituent Assembly 
(C) Birthday of Dr. Rajendra Prasad 
(D) Birthday of Dr. B.R. Ambedkar 
Answer: (B)

5. Purview of the legislation popularly known as Sarda Act was : 
(A) Practice of Sati (B) Widow Remarriage 
(C) Women's Education (D) Child Marriage 
Answer: (D)

6. Juvenile Justice Boards were established in India in : 
(A) 1976 (B) 1986 
(C) 2000 (D) 2015 
Answer: (C)

7. Sugamya Bharat Abhiyan is intended to develop : 
(A) Rural Roads (B) Rural Communication 
(C) Facilities for Differently Abled persons (D) Facilities for Tribal people 
Answer: (C)

8. State which paid highest wages under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme in 2017? 
(A) Haryana (B) Kerala 
(C) Tamil Nadu (D) Delhi 
Answer: (A)

9. E-Pos is a software application designed for : 
(A) Postal System (C) Public Administration 
(B) Panchayat Raj (D) Public Distribution 
Answer: (D)

10. Who founded the daily Al Ameen ? 
(A) Vakkom Moulavi (C) Vaikom Muhammad Basheer 
(B) Mohammed Abdur Rahiman (D) E Moidu Moulavi 
Answer: (B)

11. Sthree Vidya Poshini the poem advocating women's education was written by 
(A) Brahmananda Sivayogi (B) Ananda Theerthan 
(C) Chattambi Swami (D) Vaikunda Swami 
Answer: (A)

12. Puthiya Manushyan Puthiya Lokam is collection of essays by : 
(A) M. Govindan  (B) Kuttipuzha Krishna Pillai 
(C) Sukumar Azhikode  (D) M. N. Vijayan 
Answer: (A)

13. Who among the following organised womens wing of Atmavidya Sangham at Alappuzha ? 
(A) Arya Pallam  (B) Devaki Narikkatteri 
(C) K. Devayani (D) C. R. Devaki Amma 
Answer: (C)

14. The Chastity-trial of Namboothiri women that prevailed upto the beginning of 20th century: 
(A) Anyonyam  (B) Hiranyagarbha 
(C) Upa Samvada (D) Smarthavicharam 
Answer: (D)

15. Guruvayur Temple thrown open to the depressed sections of Hindus in 
(A) 1932  (B) 1936 
(C) 1946 (D) 1947 
Answer: (D)

16. Rohingyas are mainly the residents of 
(A) West Bengal (C) Bangladesh 
(B) North East India (D) Myanmar 
Answer: (D)

17. Industrial group to construct the Statue of Unity in Gujarat : 
(A) Reliance (B) Larsen & Toubro 
(C) Tata  (D) Adani 
Answer: (B)

18. Dassault Aviation is company based in : 
(A) France (C) U.S.A. 
(B) Germany (D) U.K. 
Answer: (A)

19. By profession Narendra Dabholkar was a 
(A) Journalist (C) Writer 
(B) Physician (D) Actor 
Answer: (B)

20. Who won the P. F. A Players' Player award in 2018? 
(A) NGolo Kante  (B) Mohammed Salah 
(C) Cristiano Ronaldo (D) Harry Kane 
Answer: (B)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment