LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 28 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - FEBRUARY (Question Paper-02)

2019 - FEBRUARY (Question Paper-02)
ASSISTANT MANAGER (PRODUCTION )GRADE- II PHARMACEUTICAL CORPORATION (IM) KERALA LIMITED  - OMR TEST
Question Code: 08/2019
Date of Test: 15/02/2019 Friday
Exam Details: Click here

81. The Constitution describes various fundamental duties of citizen in 
(A) Part IV-A (Article 51.A) 
(B) Part III-C (Article 12.B) 
(C) Part V-A (Article-51.B) 
(D) Part IV-B (Article 61.A) 
Answer: (A)

82. Number of Directive Principles of State Policy that are granted in Indian Constitution : 
(A) 21 (B) 20
(C) 24 W (D) 31 
Answer: (B)

83. The person who wrote the first biography of Sree Narayana Guru : 
(A) Dr. Palpu  (B) Moorkoth Ramunni 
(C) Moorkoth Kumaran (D) Mithavadi Krishnan 
Answer: (C)

84. The work poses a social criticism against the rotten customs among the Namboodiris and Nairs and discuss the necessity of acquiring English education in the changing social relations is 
(A) Darmaraja (B) Premamrutham 
(C) Mayura Simhasanam (D) Indulekha 
Answer: (D)

85. The leader started fast unto death at Guruvayoor temple from 21st September, 1932, to open the gates of the temple to all hindus was 
(A) Mannathu Padmanabhan (B) A. K. Gopalan 
(C) P. Krishna Pillai (D) K. Kelappan 
Answer: (D)

86. The owner of the sixty percent of the total cultivable land at Pookkottur in the Eranad Taluk in 1921 was 
(A) British government (B) Ali Musliyar 
(c) The Nilambur Raja (D) Variam Kunnath Kunhahammed Haji 
Answer: (C)

87. The person who founded a press at Anchuthengu in 1904 and published the “swadeshabhimani” newspaper 
(A) Ramakrishna Pillai (B) Vakkom Abdul Khader Moulavi 
(C) Pulayan Ayyappan (D) Vagbhatananda 
Answer: (B)

88. "One caste, One religion and One God for Man" was the massage of Sree Narayana Guru, he initiated a social reform movement through the 
(A) Aruvippuram installation (B) Establishment of Adwita Ashramam 
(C) Sadhu Jana Paripalana Sangham (D) Chempazhanthy installation 
Answer: (A)

89. The Public Service Broad Casting Day is observed every year on 
(A) November 12 (B) October 12 
(C) September 12 (D) December
Answer: (A)

90. Pedogenesis deals with 
(A) the formation of forests (B)the formation of soil  
(C) the formation of river (D) the formation of cloud 
Answer: (B)

91. National Rural Livelihood Mission NRLM (Aajeevika) was launched by the Ministry of Rural Development, Government of India in 
(A) September 2010 (B) June 2010 
(C) June 2011 1 (D) August 2011 
Answer: (C)

92. The National Food Security Bill passed by Lok Sabha on 20th August, 2013 as 
(A) Bill no. 209. of 2013  (B) Bill no. 990 of 2013 
(C) Bill no. 109c of 2013 (D) Bill no. 199 of 2013 
Answer: (C)


93. The person known as the father of the library movement in the Indian state of Kerala 
(A) Sir Hanstoans (C) P. N. Panicker 
(B) Dr. K. C. Chacko (D) Ramen Nair R 
Answer: (C)

94. Indecent Representation of Women (Prohibition)Act passed on 
(A) 1983 (B) 1985 
(C) 1988 (D) 1986 
Answer: (D)

95. A Malayalam poet, who received the third highest civilian award in the Republic of India, Padma Bhushan on 1954 
(A) Kumaran Asan  (B) Vallathol Narayana Menon 
(C) Ulloor S Parameswara Iyer (D) G. Sankara Kurup 
Answer: (B)

96. When the Mappilas attacked British government with inspiration of Alavi Moula Davila, who provided military practice with gun and sophisticated weapons ensuring a new generation capable for war. Alavi Mouladhavila popularly known as 
(A) Mamburam Thangal (B) Makthi Thangal 
(C) Abdul Khader Moulavi (D) Ali Musliyar 
Answer: (A)

97. KIIFB stands for 
(A) Kerala Industrial Investment Fund Board 
(B) Kerala Institute of Investment Financial Banking 
(C) Kerala Infrastructure Investment Fund Board 
(D) Kerala Infrastructure Investment Financial Banking 
Answer: (C)

98. Chattambi Swamikal is well remembered as who initiated the social reforms movement among 
(A) Brahmins (B) Ezhavas 
(C) Dalits (D) Nairs 
Answer: (D)

99. The world's biggest health mission by the government of India, which was inaugurated at Ranchi, Jharkhand 
(A) Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana 
(B) Swatch Bharat Abhiyan 
(C) Pradhan Mantri Swasthy Suraksha Yojana 
(D) Janani Suraksha Yojana 
Answer: (A)

100. Thrissur Pooram was introduced by 
(A) Sakthan Thampuran (C) Marthanda Varma 
(B) Pazhassi Raja (D) Paliath Achan 
Answer: (A)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment