LATEST

Thursday, 28 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - FEBRUARY (Question Paper-03)

2019 - FEBRUARY (Question Paper-03)
JUNIOR INSTRUCTOR (FOOD BEVERAGES) INDUSTRIAL TRAINING - OMR TEST
Question Code: 10/2019
Date of Test: 27/02/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

1. Kallumala agitation was organized by 
(A) Vaghbhatananda (C) Ayyankali 
(B) Vaikunda Swamikal (D) Chattampi Swamikal 
Answer: (C)

2. Who abolished the Devadasi system in the temples of South Kerala? 
(A) Rani Sethu Lakshmi Bai (B) Sri Chitra Thirunal Balarama Varma 
(C) Ummini Thambi  (D) Srimoolans Thirunal 
Answer: (A)

3. Slavery was abolished in Travancore by 
(A) Rani Gouri Parvathi Bai (B) Rani Gouri Lakshmi Bai 
(C) Swathi Thirunal 
(D) Sri Chitra Thirunal 
Answer: (B)

4. The name of Travancore ruler who abolished Suchindram Kaimukku: 
(A) Uthradam Thirunal  (B) Sri Chitra Thirunal 
(C) Marthanda Varma (D) Swathi Thirunal 
Answer: (D)

5. Who was known as the father of political movement in Modem Travancore?
(A) Sri Chitra Thirunal Balarama Varma (B) G. Parameswaran Pillai 
(C) Dr. Palpu (D) Col. Munro 
Answer: (B)

6. The leader of "Civic Rights League" which formed in 1919: 
(A) E.J. John (B) N.V. Joseph 
(C) Mar Kuryakosc Eliyas Chavara 
(D) T.M. Varghese 
Answer: (A)

7. Breast Cloth agitation is also known as 
(A) Nivarthana agitation (B) Abstention agitation 
(C) Channar agitation (D) Students agitations 
Answer: (C)

8. The Temple entry proclamation was issued at Travancore by Sri Chitra Thirunal in 
(A) 1032 (B) 1924 
(C) 1936 (D) 1935 
Answer: (C)

9. The publication of Malabar Mannual" by William Logan in 
(A) 1010 (B) 1885 
(C) 1901 (D) 1887 
Answer: (D)

10. The author of the "Angala Samrajya" is 
(A) A.R. Raja Raja Varma  (B) Swathi Thirunal 
(C)Aswathi Thirunal Rama Varma (D) Kunlikkuttan Thampuran 
Answer: (A)

11. The author of the novel "Thottiyude Makan": 
(A) Ponkunnam Varkey (B) S.K. Pottekkatu 
(C) Thakazhi Sivasankara Pillai (D) Kesav Dev 
Answer: (C)

12. Samatwa Samajam was established by 
(A) Chattampi Swamikal (B) Vaikunda Swamikal
(C) Vaghbhatananda  (D) Ayyankali 
Answer: (B)

13. Who was the permanent President of the Constituent Assembly of India? 
(A) Dr. B.R. Ambedkar  (B) Dr. Sachidananda Sinha 
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) BÀN Rao 
Answer: (C)

14. Which Article of Indian Constitution contains Right to Freedom of Speech? 
(A) Article 19 (B) Article 21 
(C) Article 27 (D) Article 16 
Answer: (A)

15. Drafting Committee Chairman of Indian Constitution: 
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Dr. B.R. Ambedkar 
(C) Sachidanada Sinha (D) S.R. Rao 
Answer: (B)

16. World Food Day is observed globally on 
(A) 17th January (B) 15th December
(C) 27'h November  (D) 16 October 
Answer: (D)

17. National Commission for Women (NCW) was established in 
(A) 1992 (B) 1985 
(C) 1997 (D) 1990 
Answer: (A)

18. "Make Namboothiri a human beings was the slogan of 
(A) Samatwa Samajam (B) Yogakshema Sabha 
(C) Atma Vidya Sangham (D) Sadhu Jana Paripalana Yogam 
Answer: (B)

19. Present Supreme Court Chief Justice of India 
(A) NA Ranjan Gogoi (B) Dipak Misra 
(C) Jagdish Singh Khehar (D) T.S. Thakur 
Answer: (A)

20. UN Secretary General Antonio Gutteres belongs to the country 
(A) South Korea (B) Ghana 
(C) France (D) Portugal 
Answer: (D)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment