LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 28 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - FEBRUARY (Question Paper-06)

2019 - FEBRUARY (Question Paper-06)
HSST JUNIOR - JOURNALISM - HIGHER SECONDARY EDUCATION - ONLINE TEST
Question Code: 03/2019/OL
Date of Test: 26/02/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

Question1:-The first Indian man to win Asian Marathon Championship
        A:-I.M. Gopikrishna
        B:-Gopi Thonakal
        C:-Milka Singh
        D:-Anil Sinha
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Who was the first Non-Brahmin to ring the temple bell of Guruvayur ?
        A:-K. Kelappan
        B:-Ayyankali
        C:-P. Krishna Pillai
        D:-C. Kesavan
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-On which day observed as World Fisheries Day ?
        A:-Nov. 21
        B:-Nov. 15
        C:-June 25
        D:-April 22
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Original name of Thycaud Ayya
        A:-Ramayyan
        B:-Nanu Moopan
        C:-Sivanandan
        D:-Subharayan
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-Who introduced Pidiyari System in Kerala ?
        A:-Kuriakose Elias Chavara
        B:-Mar Sapir iso
        C:-Poikayil Yohannan
        D:-Dr. Abraham Malpan
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who is known as Madan Mohan Malavya of Kerala?
        A:-V.T. Bhattathiripad
        B:-Ayyankali
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Mannath Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-The American writer who won Man Booker Prize in 2017
        A:-Samuel George
        B:-George Saunders
        C:-Stephenson
        D:-Thomas James
        Correct Answer:- Option-B

Question8:-Name the leader who participated in the "Rajadhani March" held in 1938 to Kawadiyar palace
        A:-Anna Chandi
        B:-Arya Pallam
        C:-Akkamma Cheriyan
        D:-Sethulakshmi
        Correct Answer:- Option-C

Question9:-Founder of Chera Mahajana Sabha
        A:-Brahmananda Sivayogi
        B:-Pampadi John Joseph
        C:-Abraham Malpon
        D:-A.K. Gopalan
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Where did India International Science Festival 2017 took place ?
        A:-Mumbai
        B:-Jharkhand
        C:-Chandigarh
        D:-Chennai
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-Which is not a characteristic of teaching?
        A:-An interactive process
        B:-Attitude of teacher is important
        C:-A professional activity
        D:-A specialised task
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-Identify an advantage of objective type questions.
        A:-Standardisation is possible
        B:-Provide qualitative interpretation
        C:-Measure originality and initiative
        D:-Measure conceptual calarity
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Which is not a professional development activity of teacher ?
        A:-Publication of research articles in journals
        B:-Participation in orientation programmes
        C:-Presentation of paper in seminars
        D:-Valuation of answer scripts
        Correct Answer:- Option-D

Question14:-'Scaffolding' and 'Zone of Proximal Development' are the terms associated with
        A:-Behaviourism
        B:-Cognitivism
        C:-Social constructivism
        D:-Discovery learning
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The inductive method in teaching indicates
        A:-Presentation of whole area at first and focusing to special problems later
        B:-Presenting the specific issues at first and gives general idea later
        C:-Brain storming of ideas without preparation
        D:-Demonstrating specific skills in teaching
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Identify a purely quantitative research
        A:-Historical
        B:-Philosophical
        C:-Survey
        D:-Case study
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-In the process of research, 'Formulation of Hypothesis' is followed by
        A:-Survey of Related Literature
        B:-Analysis of Data
        C:-Collection of Data
        D:-Selection of Research Tools
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-Interview schedule is a
        A:-Research method
        B:-Measurement technique
        C:-Tool for data collection
        D:-Data analysis technique
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-The research in which the independent variables cannot be manipulated is
        A:-Non-experimental research
        B:-Experimental research
        C:-Fundamental research
        D:-Exploratory research
        Correct Answer:- Option-A

Question20:-Identify a secondary source for research
        A:-Oral testimony
        B:-Report of an interview
        C:-Remains
        D:-Original records
        Correct Answer:- Option-B
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment