LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 2 February 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JANUARY (Question Paper-02)

2019 - JANUARY (Question Paper-02)
* KERALA PSC-  ASSISTANT GEOLOGIST - MINING  & GEOLOGY  - OMR TEST
Question Code: 002 /2019  
Date of Test: 24/01/2019 Thursday
Exam Details: Click here

1. Which river is known as Dakshina Bhageerathi?
(A) Kaveri (D) Periyar 
(C) Pamba (D) Krishna
Answer: (C)

2. Zemu Glacier can be seen in:
(A) Kashmir   (B) Sikkim          
(C) Arunachal Pradesh (D) Jammu 
Answer: (B)

3. Chilka Lake is in: 
(A) Odisha (B) Kerala 
(C) Pulicat (D) Kashmir
Answer: (A)

4. Name the largest mangrove forest of the world :
(A) Deccan (B) Malwa 
(C) Garo (D) Sunderbans 
Answer: (D)

5. Name the social reformer who became the member of the Sree Mulam Praja Sabha in 1911. 
(A) Sree Narayana Guru (B) Ayyankali
(C) Ayyappan            (D) T.K. Madhavan
Answer: (B)

6. First War of Indian Independence took place during the period of : 
(A) Lord Lytton          (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Mountbatten      (D) Lord Canning 
Answer: (D)

7. The policy of which group of Indian Leaders was known as 'Political Mendicancy'?
(A) Socialist leaders (B) Moderate leaders
(C) Extremist leaders (D) Revolutionary loaders
Answer: (B)

8. The term Ghadr means:
(A) Rebellion (B) Swaraj (C) Freedom (D) Solidarity
Answer: (A)

9. In which language' was the newspaper 'Kesari' published?
(A) Bengali (B) Tamil (C) Marathi (D) Gujarathl 
Answer: (C)

10. Name the freedom fighter who formed the Forward Bloc in 1939.
(A) Gandhiji (B) Gokhale
(C) Lal Bahadur Shastri (D) Subhash Chandra Bose
Answer: (D)

11. Who proposed the Sarvodaya Plan?
(A) M.N. Roy (B) J.P. Narayanan (C) Gandhiji
(D) Tilak 
Answer: (B)

12. Which soil is formed as a result of the monsoons?
(A) Black Soil (B) Red Soil
(C) Alluvial Soil (D) Laterite Soil
Answer: (D)

13. Name the player who won the Golden Boot Award in 2018 FIFA World Cup. 
(A) Luka Modric  (B) Harry Kane 
(C) Christian Eriksen (D) Dele Alli
Answer: (B)

14. Which model was introduced in the First Five Year Plan? 
(A) Harrod-Domar model (B) Mahalanobis model 
(C) Open Consistency model (D) Nehruvian model
Answer: (A)

15. In 2017 Manushi Chhillar was selected as the : 
(A) Miss Asia-Pacific (B) Miss World 
(C) Miss Earth (D) Miss Universe
Answer: (B)

16. Who was the Bangladeshi economist and social entrepreneur to win the Nobel Peace Prize in 2006 ? 
(A) Iqbal Quadir (B) Shirin Ebadi 
(C) Sheikh Hasina (D) Muhammed Yunus
Answer: (D)

17. From the given options find out the player who was honoured with Rajiv Gandhi Khel Ratna' in 2018? 
(A) Tarak Sinha (B) Hima Das 
(C) Mirabai Chanu (D) P.V. Sindhu
Answer: (C)

18. Which Indian pair won a gold medal in Men's Double Tennis at 2018 Asian Games?
(A) Rohan Bopanna and Diviji Sharan (B) Leander Paes and Mahesh Bhupathi 
(C) Rohan. Bopanna and Vishnu Vardhan (D) Diviji Sharan and Mahesh Bhupathi
Answer: (A)

19. Who authored the book Jati Lakshanam?
(A) Shankaracharya       (B) Sree Narayana Guru
(C) Ayyankali             (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (B)

20. Who won the Best Director Award in the 65th National Film Awards?
(A) Ridhi Sen     (B) Ganesh Acharya
(C) Jayaraj      (D) Adoor Gopalakrishnan
Answer: (C)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

PSC RANK LISTS ---> Click here
PSC SHORT LISTS -> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment