LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 23 March 2019

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-02)

31. Who was known as ‘Japan Gandhi’?
(a) Toyihiko Kagava (b) Aung San Su Kyi
(c) U Nu (d) None of these
Answer: (a)

32.  The disciples who were present there   when Gandhiji passed away:
(a) Manu and Aabha (b) Patel and Nehru
(c) Rajaji and Nehru (d) Patel and Vinoba
Answer: (a)

33.  In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929   (b) 1930
(c) 1931  (d) 1932
Answer: (c)

34. The period mentioned in the autobiography of Mahatma Gandhi is from childhood to:
(a) 1920 (b) 1925
(c) 1926 (d) 1927
Answer: (a)

35.  In which day Gandhiji was assassinated?
(a) Thursday (b) Friday
(c) Saturday (d) Sunday
Answer: (b)

36.  Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?
(a) C.Sankaran Nair (b) V.D.Savarkar
(c) B.R.Ambedkar (d) Syamaprasad Mukherjee
Answer: (a)

37.  Who wrote ‘Waiting for the Mahatma’?
(a) KM Munshi   (b) Louis Fischer
(c) R.K.Narayan (d) None of these
Answer: (c)

38.  In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
(a) 1919 (b) 1920
(c) 1921 (d) 1922
Answer: (b)

39. In which year Gandhiji est abolished Ahmedabad Textile Union?
(a) 1915 (b) 1916
(c) 1917 (d) 1918
Answer: (c)
40.  Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan   (b) Navjeevan
(c) Young India (d) Satyagrahi 
Answer: (c)

41. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer (b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborough (d) None of these
Answer: (c)

42.  In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English  (b) Marathi
(c) Hindi (d) Gujarati
Answer: (a)

43.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45        (b) 55              
(c) 50        (d) 61
Answer: (a)

44.‘After me, he will speak my language’ Gandhiji made this statement on 15th January 1941 before AICC, intending:
(a) C.Rajagopalachari (b) Sardar Patel
(c) Jawaharlal Nehru (d) None of these
Answer: (c)

45. In which jail the assassins of Gandhiji were executed?

(a) Pune (b) Mumbai
(c) Ambala (d) Kolkata
Answer: (c)

46. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur (b) Kolkata 
(c) Lucknow (d) Belgaum
Answer: (b)

47.  Who said, “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave (d) Mahatma Gandhi
Answer: (d)

48.  Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg (b) Milk
(c) Meat (d) Fish
Answer: (c)

49. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore (b) Gandhiji
(c) Gokhale (d) BG Tilak
Answer: (b)

50.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918 (b) 1919
(c) 1920 (d) 1921
Answer: (c)

51. During which war Gandhi organized the Indian Ambulance Corps to help the British?
(a) Boer War (b) First World War
(c) Second World War (d) None of these
Answer: (a)

52. In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934 (b) 1935
(c) 1936 (d) 1937
Answer: (a)

53. Who was known as ‘Saint of Sabarmati”?
(a) Vinoba Bhave (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahadev Desai (d) Jamnalal Bajaj
Answer: (d)

54. What was the old name Porbander, the birthplace of Gandhiji?
(a) Karnavati (b) Sudamapuri
(c) Patliputra (d) Gandhara
Answer: (b)

55.  In which organisation Gandhiji became a member when he was a student in England?
(a) Vegetarian congress (b) Vegetarian Society
(c) Vegetable Association (d) Fabian Society
Answer: (b)

56. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14            (b) 6            
(c) 3             (d) 4
Answer: (b)

57.  In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala (b) Thihar
(c) Pune (d) Yerwada
Answer: (b)

58.  Belgaum, where the INC session in which Gandhiji presided was held, is in the state of:
(a) Gujarat (b) Rajasthan an
(c) Maharashtra (d) Karnataka
Answer: (d)

59. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram (b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram (d) Sare Jaham Se Achcha
Answer: (a)

60.  Madanlal made an attempt to assassinate Gandhiji on 20th January 1948 at:
(a) Kolkata  (b) Mumbai
(c) Pune (d) New Delhi
Answer: (d)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment