LATEST

Saturday, 23 March 2019

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-03)

61. The leader who passed away the previous day of Gandhiji launched Non-cooperation movement:
(a) Bal Gangadhar Tilak                (b) Gopala Krishna Gokhale
(c) Pheroz Shah Mehta                  (d) C.R.Das
Answer:(a)

62. Kheda where Gandhiji conducted Satyagraha is in the state of :
(a) Maharashta                       (b) Gujarat
(c) Rajastan                       (d) Bihar
Answer:(b)

63. The number policemen killed by the mob in Chauri Chaura incident:
(a) 12                               (b) 22
(c) 32                                (d) 42
Answer:(b)

64. In which year the first issue of Young India was published under the editorialship of Gandhiji?
(a) 1919                             (b) 1920
(c) 1921                             (d) 1922
Answer:(a)

65. Due to which disease Gandhiji was compelled to leave England to India in 1914?
(a) Tuberculosis                         (b) Piles
(c) Scurvy                             (d) Pleurisy
Answer:(d)

66. In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English                            (b) Marathi
(c) Hindi                               (d) Gujarati
Answer:(a)

67.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45                                (b) 55
(c) 50                                (d) 61
Answer:(a)

68. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur                                   (b) Kolkata
(c) Lucknow                                    (d) Belgaum
Answer:(b)

69.  Who said “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave                         (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave                           (d) Mahathma Gandhi
Answer:(d)
70.  The ideal state envisaged by Gandiji:
(a) Ram Rajya                         (b) Grama Swaraj
(c) Hind Swaraj                        (d) Dharma Rajya
Answer:(a)

71.  The year of Chauri-Chaura incident which compelled Gandhiji to repeal Non cooperation movement:
(a)1921                                 (b) 1922
(c) 1923                                 (d) 1924
Answer:(b)

72.  The first countrywide agitation launched by Gandhiji in India:
(a) Champaran Satyagraha                   (b) Kheda Satyagraha
(c) Non Cooperation movement         (d) Civil Disobedience Movement
Answer:(c)

73. In Chauri Chaura incident the mob attacked:
(a) Court                              (b) Prison
(c) Police Station                      (d) Collectorate
Answer:(c)

74.  Who advised Gandhiji to make a visit to the whole country before entering into Indian politics?
(a) Dadabhai Navroji                     (b) Pheroz Shah Mehta
(c) Gopala Krishna Gokhale               (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer:(c)

75. Why Gandhi opted very little cloth for dressing?
(a) To show his solidarity to poor people
(b) Due to humid weather
(c) As per the direction of Congress party
(d) None of these
Answer:(a)

76. Whom Gandhiji called ‘the prince of patriots’?
(a) Tagore (b) C.Rajagopalachari
(c)Subhas Chandra Bose          (d) Jawaharlal Nehru
Answer:(c)

77. In which language, the autobiography ofGandhiji was published for the first time?
(a) English                  (b) Hindi         
(c) Gujarati        (d) Marathi
Answer:(c)

78.   Who compared Gandhi’s Dandi March to the historic journey of Sri Rama to Lanka?
(a) Motilal Nehru                       (b) Tagore
(c) Jawaharlal Nehru                  (d) Subhas Chandra Bose
Answer:(a)

79.  Who called Gandhiji as ‘half naked fakir’?
(a) Lord Mountbatten                          (b) Winston Churchill
(c) Clement Atlee                            (d) Lord Wavell
Answer:(b)

80. Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg                                      (b) Milk
(c) Meat                                    (d) Fish
Answer:(c)

81. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore                             (b) Gandhiji
(c) Gokhale                           (d) BG Tilak
Answer:(b)

82.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918                               (b) 1919
(c) 1920                                (d) 1921
Answer:(c)

83.   In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934                             (b) 1935
(c) 1936                              (d) 1937
Answer:(a)

84. In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
(a) 1919                              (b) 1920
(c) 1921                               (d) 1922
Answer:(b)

85. In which year Gandhiji established Ahmedabad Texile Union?
(a) 1915                            (b) 1916
(c) 1917                            (d) 1918
Answer:(c)

86. Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan                        (b) Navjeevan
(c) Young India                (d) Satyagrahi
Answer:(c)

87. In which year Gandhiji established Satyagraha ashram at Kochrab near Ahmedabad?
(a) 1914                       (b) 1915
(c) 1916                       (d) 1917
Answer:(b)

88. After the demise of which leader, Gandhiji was emerged as the eminent leader of the Indian National Congress?
(a) GK Gokhale                 (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpath Rai             (d) Feroz Shah Mehta
Answer:(b)

89. The first Satyagraha conducted by Gandhiji in India:
(a) Kheda                      (b) Ahmedabad
(c) Champaran                 (d) Nagpur
Answer:(c)

90. Who led the Salt Satyagraha when Gandhiji was arrested?
(a) Jawaharlal Nehru             (b) Sardar Patel
(c) Abbas Tyabji                  (d) Vinoba Bhave
Answer:(c)



Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. DEGREE LEVEL QUESTIONS & ANSWERS ---> Click here
3. TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...