LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 23 March 2019

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-04)

91. Gandhiji addressed Tagore as:
(a) Guruji                    (b) Gurudev
(c) Mahamanya                (d) Lok Manya
Answer:(b)

92. In which year Gandhiji announced his decision to resign from Congress?
(a) 1933                         (b) 1934
(c) 1935                           (d) 1936
Answer:(b)

93. Gandhiji led Khilafat movement along with:
(a) Bose brothers                    (b) Ali brothers
(c) Patel Brothers                   (d) Ghosh brothers
Answer:(b)

94. The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh massacre:
(a) Pune                           (b) Mumbai
(c) Ahmedabad                     (d) New Delhi
Answer:(b)

95. In which medicinal system Gandhiji believed?
(a) Naturopathy                    (b) Unani
(c) Homoeopathy                  (d) Allopathy
Answer:(a)

96. The place that was selected by Gandhiji to break salt law:
(a) New Delhi                            (b) Dandi
(c) Vedaranyam                   (d) Sabarmati
Answer:(b)

97. From whom Gandhiji got the idea ‘Civil Disobedience’?
(a) Tolstoy                        (b) John Ruskin
(c) Henry David Thoreau              (d) Gokhale
Answer:(c)

98.  In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala                                   (b) Thihar
(c) Pune                            (d) Yervada
Answer:(d)

99. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14                                (b) 6
(c) 3                                  (d) 4
Answer:(b)
100. Belgaum, where the INC session in which Gandhiji presided was held, is in the state of:
(a) Gujarat                        (b) Rajasthan
(c) Maharashtra                 (d) Karnataka
Answer:(d)

101. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram          (b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram                 (d) Sare Jaham Se Achcha
Answer:(a)

102. In which year Gandhiji landed India after ending his stay in South Africa?
(a) 1915                       (b) 1916
(c) 1917                   (d) 1918
Answer:(a)

103. In which year Gandhiji founded All India Harijan Samaj aiming at the abolition of untouchability?
(a) 1931                 (b) 1932
(c) 1933                 (d) 1934
Answer:(b)

104.  Who formulated the Sevagram project?
(a) Vinoba Bhave         (b) Mahatma Gandhi
(c) Mahadev Desai        (d) Tagore
Answer:(b)

105. The Congress at which Gandhiji and Nehru met for the first time was that of 1916.  It was held at:
(a) Faizpur                  (b) Kolkata
(c) Lucknow             (d) Belgaum
Answer:(c)

106. In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1929                        (b) 1930
(c) 1931                          (d) 1932
Answer:(c)

107. The number of volunteers who followed Mahathma Gandhi in Dandi march:
(a) 78                                 (b) 88
(c) 98                          (d) 68
Answer:(a)

108. The venue of Round Tabel Conference:
(a) Kolkata                        (b) London
(c) New Delhi                    (d) Glasgow
Answer:(b)

109. The year of the Round Table Conference in which Gandhiji attended:
(a) 1930                          (b) 1931
(c) 1932                         (d) 1933
Answer:(b)

110. In which year Gandhiji visited Kerala in association with the Vaikom Satyagraha?
(a) 1924                              (b) 1925
(c) 1926                           (d) 1927
Answer:(b)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment