LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 23 March 2019

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-06)

136. Gandhiji believed that:
(a) End justifies means
(b) Means justify end
(c ) Neither end justifies means nor means justify the end
(d) End and means both should be justified
Answer: (d)

137. Gandhiji founded Sathyagraha Sabha in the year:
(a) 1919      (b) 1921    
(c) 1923 (d) 1924
Answer: (a)

138. Gandhiji met Tagore for the first time in:
(a) 1901   (b) 1903     
(c) 1905  (d) 1915
Answer: (d)

139. Gandhiji was the first Indian to become a lawyer in Natal High Court. In which year did Gandhiji become a lawyer there?
(a) 1896      (b) 1895      
(c) 1894 (d) 1893
Answer: (c)

140. How long did Gandhiji's marriage life with Kasturba last?
(a) 65 years    (b) 70 years    
(c) 55 years    (d) 62 years
Answer: (d)

141. How many fasts were undertaken by Gandhiji throughout his life?
(a) 30       (b) 35   (c) 25        (d) 40
Answer: (a)

142. How many times was Gandhiji arrested in South Africa during the Satyagraha?
(a) 6      (b) 4       
(c) 3 (d) 2
Answer: (a)

143. The  second mass movement launched by Gandhi in India was :
(a) Non-cooperative movement
( b) Civil disobedient movement
 (c) Quit- India movement
(d) Khilafat movement.
Answer: (b)

144. The name of the farmer as per whose constant request, Gandhiji reached Champaran to help the indigo farmers?
(a) Rajkumar Shukla (b) Parchure Shastri
(c) Paluskar (d) Kalelkar
Answer: (a)

145. What did the judge ask Gandhiji to do on the first day of his pleading in the court in South Africa?
(a) To take off the turban
(b) To wear clean dress
(c) To remove dirty shoes
(d) To remove the stick
Answer: (a)

146. When was Mahatma Gandhi arrested during the Quit India Movement  of 1942
(a) 7th August 1942 (b) 30th April 1942
(c ) 9th August 1942 (d) 5th July 1942
Answer: (c)

147. Where did Gandhiji deliver his first public speech after returning from South Africa?
(a) At Benarus Hindu University
(b) Congress session
(c) Public meeting in Rajkot
(d) None of these
Answer: (a)

148. Where did Gandhiji launch his civil disobedience movement in South Africa?
(a) Durban (b) Pretoria
(c) Cape Town (d) Johannesburg
Answer: (d)

149. Where was the Satyagraha Ashram established on Gandhiji s return to India?
(a) Wardha     (b) Porbander  
(c) Rajkot     (d) Kochrab
Answer: (d)
150. Which jail was described by Gandhiji as his Home away from home?
(a) Tihar    (b) Yervada    
(c) Poonamalli   (d) None of these
Answer: (b)

151. Which tool did Gandhiji promote to achieve economically, and ultimately complete independence from the British Empire?
(a) Spinning Wheel (b) Sewing Machine
(c) Plough (d) Weaving stool
Answer: (a)

152. Where was Kasturba's parental home?
(a) Rajkot       (b) Porbander    
(c) Sabarmati (d) Karachi
Answer: (b)

153. Who gave Saigaon village as a gift to Gandhiji?
(a) Kalelkar (b) Jamnalal Bajaj
(c) Mahadev Desai (d) None of these
Answer: (b)

154. Who had prepared the rules and regulations of the Congress Party before Gandhiji joined the party?
(a) Gokhale (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Dadabhai Navroji (d) Feroz Shah Mehta
Answer: (a)

155. Who was called Psychological son of Mahathma Gandhi?
(a) Vinoba Bhave (b) Jamnalal Bajaj
(c) Jawaharlal Nehru (d) Muhammad Ali
Answer: (b)

156. Whose English translation of the Bhagavad Gita influenced Gandhiji?
(a) Tolstoy (b) John Ruskin
(c) Edwin Arnold (d) None of these
Answer: (c)

157. Birla Mandir, where Gandhiji was assassinated, is in:
(a) Kolkata     (b) Ahmedabad      
(c) Pune   (d) New Delhi
Answer: (d)

158.  During which agitation Gandhiji gave the slogan  Do or die?
(a) Salt satyagraha (b) Champaran Satyagraha
(c) Quit India movement        (d) Kheda satyagraha
Answer: (c)

159.  For how many days Gandhiji was imprisoned in South Africa?
(a) 219        (b) 249       
(c) 256       (d) 233
Answer: (b)

160. Gandhiji conducted Champaran Satyagraha for:
(a) Cotton farmers (b) Indigo farmers
(c) Groundnut farmers (d) Jute farmers
Answer: (b)




PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment