LATEST

Saturday, 23 March 2019

Questions Related to Mahatma Gandhi - (Chapter-07)

161. Gandhiji got primary education in:
(a) Mumbai (b) Rajkot
(c) Karachi (d) Gandhinagar
Answer: (b)

162. Gandhiji s father passed away in:
(a) 1885    (b) 1886 (c) 1887      (d) 1888
Answer: (a)

163.  Gandhijji was undergone for imprisonment for ...... days.
(a) 2338      (b) 1338      
(c) 3338 (d) 3120
Answer: (a)

164. In 1915 who advised Gandhi to keep his ears open and his mouth shut for a year, and see India?
(a) Feroz Shah Mehta(b) G.K.Gokhale
(c) M.G.Ranade (d) G.G.Agarkar
Answer: (b)

165.  In which journal, the autobiography of Mahatma Gandhi was published for the first time?
(a) Young India (b) Harijan
(c) Navjeevan (d) Satyagrahi
Answer: (c)

166. In which language Gandhiji wrote Hind Swaraj?
(a) English (b) Hindi
(c) Gujarati (d) Marathi
Answer: (c)

167. In which Round Table Conference Gandhiji attended?
(a) First (b) Second
(c) First (d) None of these
Answer: (b)

168. In which year Gandhiji married Kasturba?
(a) 1883    (b) 1885       
(c) 1887 (d) 1890
Answer: (a)

169.  In which year Gandhiji presided over the Wardha Educational Conference?
(a)  1935       (b) 1936    
(c) 1937 (d) 1938
Answer: (c)
170.  In which year Gandhiji was arrested for the first time in India?
(a) 1917      (b) 1918     
(c) 1919 (d) 1920
Answer: (a)

171. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
(a) 1935      (b) 1936       
(c) 1937 (d) 1938
Answer: (d)

172. In which year was the Champaran Satyagraha?
(a) 1917        (b) 1918     
(c) 1919 (d) 1920
Answer: (a)

173.  The candidate whom Gandhiji supported when the election was conducted to the post of president of Indian National Congress in 1939?
(a) Nehru (b) Rajendraprasad
(c) JB Kripalani (d) Pattabhi Seetharamaiah
Answer: (d)

174. The date in which Gandhiji started the Dandi March:
(a) 1930 April 12 (b) 1930 March 12
(c) 1930 May 12 (d) 1930 April 6
Answer: (b)

175.  The first person to have appeared in the stamp of independent India:
(a) Nehru (b) Sardar Patel
(c) Mahatma Gandhi (d) jendra prasad
Answer: (c)

176. The institution in England where Gandhiji studied law :
(a) Inner Temple (b) Inner Court 
(c) Lincoln's Inn (d) None of these
Answer: (a)

177. Whom Gandhiji called the great sentinel?
(a) Rajendra Prasad (b) Subhas Chandra Bose
(c) Rabindranath Tagore (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

178. Whom Gandhiji met on his way back to India after the Round Table Conference?
(a) Adollf Hitler (b) Mussolini
(c) Stalin (d) Lenin
Answer: (b)

179. In which railway station of South Africa, Gandhiji was thrown out of a train?
(a) Durban (b) Pretoria
(c) Petermaritzberg (d) Johannesburg
Answer: ()

180.  Anasakthiyogam is the interpretation written by Gandhiji on:
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Bible (d) Bhagavat Gita
Answer: (d)

181.  From where Gandhiji passed matriculation?
(a) Rajkot (b) Bhavnagar
(c) Ahmedabad (d) Porbandar
Answer: (c)

182.  Gandhiji conducted Dandi March as the part of the civil disobedience movement in:
(a) 1929     (b) 1930      
(c) 1931 (d) 1932
Answer: (b)

183.  Gandhiji was assassinated in:
(a) Sabarmati (b) Pune
(c) Kolkata (d) New Delhi
Answer: (d)

184.  Gandhiji was imprisoned for the first time in:
(a) Mumbai (b) Durban
(c) Johannesburg (d) London
Answer: (c)

185. Gandhiji called for Quit India movement in:
(a) 1940 (b) 1941
(c) 1942 (d) 1943
Answer: (c)



PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment