LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 22 April 2019

DEFENCE RELATED QUESTIONS AND ANSWERS - 02

DEFENCE RELATED QUESTIONS AND ANSWERS - 02
36. Headquarters of South Air command is at. 
Answer: Thiruvananthapuram

37. Operation Blue Star is related to ............?
Answer: Liberation of Golden Temple from Khalistan terrorists (1984) 

38. India's first Overseas Military base is located at:
Answer: Farkhor, Tajikistan 

39. Research and Analysis VVing (RAW) was formed in: 
Answer: 1968

40. The highest war field in the world is.
Answer: Siachen Glacier 

41. Indian Military captured the majority of Siachen Glacier in 1984 by an operation named:
Answer: Operation Meghdoot 

42. Who is the first woman Air Marshal of Indian Air Force? 
Answer: Padmavathy Bandopadhyay

43. Who is the first sportsperson to be awarded the honorary rank of Group captain by the Indian Air Force?
Answer: Sachin Tendulkar 

44. -------------- is the oldest Para Military Force in India. 
Answer: Assam Rifles

45. Operation Polo is related to ......... Annexure of Hyderabad state to
Answer: Indian union, in 1948 

46. Assam Rifles was founded in .......
Answer: 1835 

47. ......... Para Military Force is also known as 'The sentinels of the North - East.
Answer: Assam Rifles 

48. The old name of Assam Rifles is:
Answer: Cachar Levy 

49. Where is the Headquarters of Assam Rifles? 
Answer: Shillong

50. Where is the National Defence Academy situated?
Answer: Khadakwasla (Pune) 

51. Indian Air Force day is celebrated on: 
Answer: Octobers 

52. Admiral Gorshkov, the Soviet aircraft carrier imported by India is now named -
Answer: INS Vikramaditya

53. Indian Army’s counter-insurgency school is situated in
Answer: Vairengte

54. Indian Military Training Team (IMTRAT) imparts training to army officers of
Answer: Bhutan

55. In 2013, the Indian Navy inducted the Boeing P-8I Aircraft at Naval Station, Rajali. To serve what purpose the aircraft has been inducted?
Answer: Long Range Maritime Reconnaissance

56. The Navy Day celebrated in India?
Answer: December 4

57. What was the name given to the operation conducted by National Security Guard in 2008 against a terrorist attack in Taj hotel, Mumbai?
Answer: Operation Black Tornado

58. Lt Commander Abhilash Tomy of the Indian Navy became the first Indian to complete a solo, unassisted, non-stop circumnavigation of the world in 2013. What was the name of the vessel used by him?
Answer: INSV Mhadei

59. The biennial joint multi-nation Naval exercise held in the Indian Ocean is named – (The exercise was recently held in February 2014)
Answer: Milan

60. Daulat Beg Oldie, a well-known airstrip for the supply of provisions to the armed forces is located in -
Answer: Ladakh

61. What was the name given to the operation conducted by National Security Guard in 2008 against the terrorist attack in Taj hotel, Mumbai?
Answer: Operation Black Tornado

62. In 2013, the Indian Navy inducted the Boeing P-8I Aircraft at Naval Station, Rajali. To serve what purpose the aircraft have been inducted?
Answer: Long Range Maritime Reconnaissance

63. Indian Military Training Team (IMTRAT) imparts training to army officers of
Answer: Bhutan

64. Indian Army’s counter-insurgency school is situated in
Answer: Vairengte

65. Who is known as the father of Indian army?
Answer: Major Stringer Lawrence

66. Who is the first commander in chief of Indian Army?
Answer: Major Stringer Lawrence  

67. 1st Indian to became Commander in Chief of Army?
Answer: Km Kariyappa

68. Who is known as Kipper?
Answer: Km Kariyappa

69. Who is the first commander in chief of the Indian air force in Independent India?
Answer: Thomas Walker Elmhirst 

70. Who is the first commander in chief of Indian Navy?
Answer:  R D Kathari

PSC RANK LISTS & SHORT LISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment