LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 29 April 2019

MATHS (SOLVED IN STEPS) ODD MAN - 01

1. Find the odd man out. 1, 3, 9, 12, 19, 29
A. 12    B. 9    C. 1    D. 3
Answer : Option A
Explanation :
12 is an even number. All other given
numbers are odd

2. Find the odd man out. 24,36,52,72,96
A. 72          B. 52         C. 36         D. 24
Answer : Option B
Explanation :
All except 52 are multiples of 6


3.  Find the odd man out. 1, 8, 27, 64, 125, 196, 216, 343
A. 64              B. 196           C. 216          D. 1
Answer : Option B
Explanation :
The pattern is 1³, 2³, 3³, 4³, 5³, 6³, 7³
196 is not a perfect cube

4. Find the odd man out. 15, 25, 30, 51, 85, 90, 115
A. 15          B. 25           C. 51            D. 90
Answer : Option C
Explanation :
All except 51 are multiples of 5

5. Find the odd man out. 187, 264, 386, 473, 682, 781
A. 386         B. 187          C. 781        D. 682
Answer : Option A
Explanation :
In all numbers except 386, the middle digit is the sum of other two digits.


6. Find the odd man out. 12, 24, 34, 48, 64, 84
A. 48         B. 34          C. 24        D. 12
Answer : Option B
Explanation :
All numbers except 34 are multiples of 4

7. Find the odd man out. 362, 482, 551, 263, 344, 284
A. 362          B. 482          C. 551          D. 344
Answer : Option D
Explanation :
In all numbers except 344, the product of first and third digits is the middle digit.

8. Find the odd man out. 742, 743, 633, 853, 871, 990, 532
A. 532          B. 990         C. 633         D. 742
Answer : Option D
Explanation :
In all numbers except 742, the difference of third and first digit is the middle digit.

9. Find the odd man out. 6, 13, 18, 25, 30, 37, 40
A. 40                 B. 30                C. 37              D. 25
Answer : Option A
Explanation :
The difference between two successive terms from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7, 5
Hence, in place of 40, right number is 37+5=42


10. Find the odd man out. 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4
A. 25               B. 109             C. 46          D. 221
Answer : Option C
Explanation :
To obtain next number, subtract 3 from the previous number and divide the result by 2
445
(445-3)/2 = 221
(221-3)/2 = 109
(109-3)/2 = 53
(53-3)/2 = 25
(25-3)/2 = 11
(11-3)/2 = 4
Clearly, 53 should have come in place of 46 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Ratio and Proportion
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Progressions
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Percentage
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Surds and Indices
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Calendar
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Square and cube
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Simplification
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Average
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> HCF & LCM 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Profit and Loss
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Trains 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Age 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Pipe and Cisterns
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> TIME & WORK



Related Links
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment