LATEST

Monday, 29 April 2019

MATHS (SOLVED IN STEPS) ODD MAN - 02

11. Find the odd man out. 1, 5, 11, 17, 23, 29
A. 29         B. 17         C. 11          D. 1
Answer : Option D
Explanation :
All given numbers except 1 are prime numbers.
One is not a prime number because it does not have two factors. It is divisible by only1

12. Find the odd man out. 2, 3, 5, 9, 12, 17, 23
A. 12 B. 9 C. 23 D. 2
Answer : Option B
Explanation :
2
2 + 1 = 3
3 + 2 = 5
5 + 3 = 8
8 + 4 = 12
12 + 5 = 17
17 + 6 = 23
ie, 8 should have come in place of 9

13. Find the odd man out. 7,13,19,25,29,37,43
A. 19         B. 29         C. 25          D. 43
Answer : Option C
Explanation :
All given numbers except 25 are prime numbers.

14. Find the odd man out. 1, 9, 16, 51, 121, 169, 225
A. 169           B. 51            C. 16          D. 1
Answer : Option B
Explanation :
Each of the given numbers except 51 is a perfect square

15. Find the odd man out. 1, 4, 9, 17, 25, 36, 49
A. 1            B. 9            C. 17             D. 49
Answer : Option C
Explanation :
The patter is 1², 2², 3², 4², 5², 6², 7²  
But, instead of 4², 17 is given


16. Find the odd man out. 2, 5, 10, 17, 26, 38, 50, 65
A. 50           B. 38             C. 26              D. 65
Answer : Option B
Explanation :
The pattern is (1×1)+1 , (2×2)+1 , (3×3)+1 ,
(4×4)+1 , (5×5)+1 , (6×6)+1 , (7×7)+1 , (8×8)+1
Hence, in place of 38, the right number was (6×6)+1 = 37

17. Find the odd man out. 18, 16, 12, 24, 11, 34, 46
A. 16          B. 46            C. 16                D. 11
Answer : Option D
Explanation :
11 is the only odd number in the given series

18. Find the odd man out. 1, 27, 216, 512, 1024, 1331
A. 1024               B. 512              C. 27             D. 1
Answer : Option A
Explanation :
All given numbers except 1024 are perfect cubes

19. Find the odd man out. 1, 16, 81, 255, 625, 1296
A. 255          B. 1296             C. 81                D. 1
Answer : Option A
Explanation :
The patter is 1⁴, 2⁴, 3⁴, 5⁴, 6⁴
Hence, in place of 255, the right digit is 4⁴ = 256


20. Find the odd man out. 1050, 510, 242, 106, 46, 16, 3
A. 46 B. 106 C. 510 D. 1050
Answer : Option B
Explanation :
1050
(1050 - 30)/2 = 510
(510 - 26)/2 = 242
(242 - 22)/2 = 110
(110 - 18)/2 = 46
(46- 14)/2 = 16
(16- 10)/2 = 3
Hence, 110 should have come in place of 106
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Ratio and Proportion
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Progressions
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Percentage
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Surds and Indices
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Calendar
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Square and cube
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Simplification
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Average
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> HCF & LCM 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Profit and Loss
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Trains 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Age 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Pipe and Cisterns
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> TIME & WORK



Related Links
* KERALA PSC EXAM PROGRAMME - Click here
LDC/ LGS/ VEO Questions and Answers Click here
CURRENT AFFAIRS (ENGLISH) ---> Click here
GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS (English) ---> Click here
Information Technology (Questions & Answers )  ---> Click here
GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS (English) - Click here
FACTS ABOUT INDIA - Click here
FACTS ABOUT KERALA Click here
GEOGRAPHY AND ECONOMICS Click here
FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS Click here
PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
NEW JOBS Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment