LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 29 April 2019

MATHS (SOLVED IN STEPS) ODD MAN - 03

21. Find the odd man out. 3, 8, 18, 38, 78, 158, 316
A. 38              B. 158                C. 316             D. 8
Answer : Option C
Explanation :
3
3 × 2 + 2 = 8
8 × 2 + 2 = 18
18 × 2 + 2 = 38
38 × 2 + 2 = 78
78 × 2 + 2 = 158
158 × 2 + 2 = 318
Hence, 316 is wrong and 318 should have come in place of that

22. Find the odd man out. 5, 6, 14, 45, 185, 925, 5556
A. 5556               B. 925              C. 185               D. 6
Answer : Option C
Explanation :
5 × 1 + 1 = 6
6 × 2 + 2 = 14
14 × 3 + 3 = 45
45 × 4 + 4 = 184
184 × 5 + 5 = 925
925 × 6 + 6 = 5556
Hence, it is clear that 184 should have come instead of 185


23. Find the odd man out. 23, 27, 36, 52, 77, 111, 162
A. 162               B. 111                    C. 52                D. 27
Answer : Option B
Explanation :
 23+2²=27
27+3²=36
36+4²=52
52+5²=77
77+7²=162
Hence, 113 should have come in place of 111

24. Find the odd man out. 241, 263, 248, 271, 255, 277, 262
A. 277               B. 271                  C. 263               D. 241
Answer : Option B
Explanation :
Alternatively 22 is added and 15 is subtracted from the terms. Hence, 271 is wrong
241
241 + 22 = 263
263 - 15 = 248
248 + 22 = 270
270 - 15 = 255
255 + 22 = 277
277 - 15 = 262

25. Find the odd man out. 125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
A. 165                 B. 142                C. 153              D. 130
Answer : Option A
Explanation :
Prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13 are added successively. Hence, 165 is wrong


26. Find the odd man out. 5, 10, 40, 81, 320, 640, 2560
A. 40               B. 81                   C. 320                   D. 2560
Answer : Option B
Explanation :
Alternatively 2 and 4 are multiplied with the previous terms
5
5 × 2 = 10
10 × 4 = 40
40 × 2 = 80
80 × 4 = 320
320 × 2 = 640
640 × 4 = 2560
Hence, 81 is wrong. 80 should have come in place of 81.

27. Find the odd man out. 12, 21, 32, 45, 60, 77, 95
A. 95                   B. 45                   C. 32                   D. 21
Answer : Option A
Explanation :
12 + 9 = 21
21 + 11 = 32
32 + 13 = 45
45 + 15 = 60
60 + 17 = 77
77 + 19 = 96
Hence, 95 is wrong. 96 should have come in place of 95

28. Find the odd man out. 3, 5, 15, 75, 1120, 84375
A. 84375                  B. 1120               C. 15                    D. 3
Answer : Option B
Explanation :
Pattern : 1st * 2nd = 3rd, 2nd * 3rd = 4th, etc.
3
5
3 × 5 = 15
5 × 15 = 75
15 × 75 = 1125
75 × 1125 = 84375
Hence, 1120 is wrong. 1125 should have come in place of 1120


29. Find the odd man out. 3576, 1784, 888, 440, 216, 105, 48
A. 105                B. 216               C. 888              D. 1784
Answer : Option A
Explanation :
3576
(3576-8)/2 = 1784
(1784-8)/2 = 888
(888-8)/2 = 440
(440-8)/2 = 216
(216-8)/2 = 104
(104-8)/2 = 48
Hence, 105 is wrong. 104 should have come in place of 105

30. Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255
A. -5            B. -145             C. -255            D. -195
Answer : Option B
Explanation :
30
30 - 35 = -5
-5 - 40 = -45
-45 - 45 = -90
-90 - 50 = -140
-140 - 55 = -195
-195 - 60 = -255
Hence, -145 is wrong. -140 should have
come in place of -145
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Ratio and Proportion
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Progressions
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Percentage
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Surds and Indices
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Calendar
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Square and cube
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Simplification
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Average
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> HCF & LCM 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Profit and Loss
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Trains 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Problems on Age 
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> Pipe and Cisterns
* MATHS (SOLVED IN STEPS ==> TIME & WORK



Related Links
* KERALA PSC EXAM PROGRAMME - Click here
LDC/ LGS/ VEO Questions and Answers Click here
CURRENT AFFAIRS (ENGLISH) ---> Click here
GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS (English) ---> Click here
Information Technology (Questions & Answers )  ---> Click here
GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS (English) - Click here
FACTS ABOUT INDIA - Click here
FACTS ABOUT KERALA Click here
GEOGRAPHY AND ECONOMICS Click here
FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS Click here
PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
NEW JOBS Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment