LATEST

Wednesday, 3 April 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MARCH (Question Paper-03)

2019 - MARCH (Question Paper-03)
* KERALA PSC-  JUNIOR INSTRUCTOR - WIREMAN - TECHNICAL EDUCATION DEPARTMENT - ONLINE
Question Code: 04/2019/OL
Date of Test: 06/03/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question1:-How many women members were there in the Indian Constituent Assembly?
        A:-12
        B:-15
        C:-18
        D:-19
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Who among the following was a martyr in Paliyam Satyagraha?
        A:-A.G. Velayudhan
        B:-T.K. Narayana Pillai
        C:-R.K. Shanmukhan Chetti
        D:-Kalkulam Govindan
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-The capital of Venezuela is
        A:-La Paz
        B:-Buenos Aires
        C:-Lima
        D:-Caracas
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Who is the author of the Malayalam Drama "Ningalenne Communistakki"?
        A:-K. Damodaran
        B:-N.N. Pillai
        C:-Thoppil Bhasi
        D:-V.T. Bhattatirippad
        Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who gave the name "Brahmananda Sivayogi" to Karat Govindankutty Menon?
        A:-Chengalath Kunhirama Menon
        B:-Dr. Ayyathan Gopalan
        C:-Manjeri Rama Iyyer
        D:-Puliyampatta Kunhikrisha Menon
        Correct Answer:- Option-B

Question6:-Which Article of the Indian Constitution ensures Freedom of Press in India?
        A:-Article 17
        B:-Article 21
        C:-Article 29
        D:-Article 19
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-"Pottiya Ezhakal", a collection of Malayalam stories is of __________.
        A:-Malayattoor Ramakrishnan
        B:-M.B. Bhattatirippad
        C:-Ponkunnam Varkey
        D:-Balamaniyamma
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Name the President of the People's Republic of China.
        A:-Xi Jinping
        B:-Wei Fenghe
        C:-Pham Binh Minh
        D:-Nguyen Xuan Phuc
        Correct Answer:- Option-A

Question9:-In which case did the Supreme Court hold that the Preamble is not the part of the Constitution of India?
        A:-Kesavananda Bharati State of Kerala, 1973
        B:-The Berubari Union Case, 1961
        C:-Indira Gandhi vs. Raj Narain, 1975
        D:-Mc Mehta v. Union of India, 1986
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Who among the following was not the leading activist of the PRDS founded by Poikayil Yohannan?
        A:-Simon Yohannan
        B:-Vellikkara Mathai Upadeshi
        C:-Kalayil Pathrose Mooppan
        D:-Kocheeppan Tharakan
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-The "Hindu Pulaya Samajam" was founded in 1917 by ___________.
        A:-Pandit K.P. Karuppan
        B:-Mahatma Ayyankali
        C:-Karumban Daivathan
        D:-Vellikkara Chothi
        Correct Answer:- Option-C

Question12:-The political party of Imran Khan that came to Pakistan in August 2018 is __________.
        A:-Tehreek-al-Islam
        B:-Hizb-e-Refah e Insaf
        C:-Tehreek-e-Insaf
        D:-Hezb-e-Congra-e Pakistan
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-The editor of the "Mithavadi" who campaigned against untouchability was _________.
        A:-C. Krishnan
        B:-K. Ayyappan
        C:-A.R. Menon
        D:-E. Ikkanda Warrier
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-As per the Constitution of India which right cannot be taken away during Emergency?
        A:-Right against exploitation
        B:-Right to personal liberty
        C:-Right to freedom of religion
        D:-Right to equality
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-The socio-religious reformer of Kerala who exhorted the workers not to work without wages was _____________.
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-Vagbhatananda
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-The social reformer known as "Vaikom Veeran" was
        A:-Mannath Padmanabhan
        B:-K. Kelappan
        C:-E.V. Ramaswamy Naikar
        D:-A.K. Gopalan
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-The Diwan of Travancore who issued an order permitting Channar women who became converts to Christianity
to cover their bodies with jackets was
        A:-Col. Munro
        B:-Muhammad Habibullah
        C:-C.P. Ramaswami Iyer
        D:-M.E. Watts
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-The constitutional principle of the basic structure was invented by the __________.
        A:-Legislature
        B:-Judiciary
        C:-President of India
        D:-Executive
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Which book is considered as the "Bible of Ayyavazhi"?
        A:-Vedadikara Nirupanam
        B:-Mokshapradeepam
        C:-Narayana Pandaram
        D:-Akhilathiruttu Ammanai
        Correct Answer:- Option-D

Question20:-The captain of the Volunteer Corps of the Guruvayur Satyagraha was
        A:-P. Krishna Pillai
        B:-K. Kelappan
        C:-A.K. Gopalan
        D:-M.C. Janardhana Pillai
        Correct Answer:- Option-C

This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here

PSC RANK LISTS & SHORT LISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment