LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 3 April 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MARCH (Question Paper-06)

2019 - MARCH (Question Paper-06)
* KERALA PSC-  ASSISTANT PROFESSOR IN PAEDIATRICS - MEDICAL EDUCATION - ONLINE
Question Code: 07/2019/OL
Date of Test: 27/03/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question1:-Who among the following person was appointed as the constitutional adviser to the Indian Constituent Assembly?
        A:-C. Rajagopalachari
        B:-G.V. Mavalankar
        C:-Benegal Narsing Rao
        D:-Balwantrai Mehta
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-The Indian constitution borrowed the idea of 'single citizenship' from
        A:-Canada
        B:-Britain
        C:-France
        D:-Germany
        Correct Answer:- Option-B

Question3:-Which Article of the Indian constitution is related with the 'Abolition of untouchability'?
        A:-Article 17
        B:-Article 20
        C:-Article 12
        D:-Article 15
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-What is the time limit to get the information under R.T.I. Act of 2005?
        A:-7 days
        B:-14 days
        C:-45 days
        D:-30 days
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-When was the National Food Security Act passed?
        A:-2013
        B:-2007
        C:-2009
        D:-2012
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who among the following started the system "A school along with every church" to make education available to
all sects of people?
        A:-Herman Gundert
        B:-Edward Brennen
        C:-Rev. Meed
        D:-Rev. Fr Kuriakose-Elias Chavara
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-The first General Secretary of S.N.D.P is
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Kumaranasan
        C:-N. Krishnan
        D:-C.V. Kunhiraman
        Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who among the following person became the martyr in the Paliyam Sathyagraha of 1947-'48?
        A:-Velukkutty Arayan
        B:-A.G. Velayudhan
        C:-C. Kesavan
        D:-C.V. Kunhiraman
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who was the leader of the Kayal Sammelanam of 1913, a meeting against the restriction for lower caste people
in assembling any common place?
        A:-Pandit K.P. Karuppan
        B:-Sahodaran Ayyappan
        C:-Ayyankali
        D:-Dr. Palpu
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-The channar agitation took place during the time of which Travancore king
        A:-Avittom Thirunal Balaramavarama I
        B:-Chithira Thirunal Balaramavarma II
        C:-Sreemoolam Thirunal Ramavarma
        D:-Uthram Thirunal Marthandavarma
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-The founder of the Ezhava Mahasabha is
        A:-C. Kesavan
        B:-Nataraja Guru
        C:-Dr. Palpu
        D:-Bodhananda Swamikal
        Correct Answer:- Option-C

Question12:-Who was the volunteer captain of the Guruvayoor Satyagraha?
        A:-K. Kelappan
        B:-P. Krishnapillai
        C:-A.K. Gopalan
        D:-Mannath Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who is known as the Father of Malayalam journalism?
        A:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
        B:-Chengulathu Kunhirama Menon
        C:-Kandathil Varghese Mappilai
        D:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-Kerala Sangeetha Nataka Academy is located at
        A:-Kannur
        B:-Thiruvananthapuram
        C:-Ernakulam
        D:-Thrissur
        Correct Answer:- Option-D

Question15:-Who among the following person is known as the 'Jhansi Rani of Travancore'?
        A:-Accamma Cherian
        B:-Parvathi Nenmenimangalam
        C:-A.V. Kuttimalu Amma
        D:-Arya Pallam
        Correct Answer:- Option-A

Question16:-When is the National Science Day?
        A:-February 28
        B:-January 11
        C:-December 11
        D:-September 13
        Correct Answer:- Option-A

Question17:-Who wrote the poem 'Ente Gurunathan' in praising Mahatma Gandhi?
        A:-Ulloor S. Parameswara Iyer
        B:-Vallathol Narayana Menon
        C:-G. Sankara Kurup
        D:-Changampuzha Krishnapillai
        Correct Answer:- Option-B

Question18:-Who was the founder and publisher of the newspaper 'Swadeshabhimani'?
        A:-Kuttippuzha Krishnapillai
        B:-Swadeshabhimani Ramakrishnapillai
        C:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
        D:-Kesari Balakrishnapillai
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Which of the following country will host the FIFA 2022 World Cup Football?
        A:-Sharjah
        B:-China
        C:-Qatar
        D:-Russia
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-'Madad' is the name given to the recent Flood Relief Operation by the
        A:-Navy
        B:-Airforce
        C:-Fishermen
        D:-Army
        Correct Answer:- Option-D

This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here

PSC RANK LISTS & SHORT LISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment