LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 3 April 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MARCH (Question Paper-02)

2019 - MARCH (Question Paper-02)
* KERALA PSC- FULL-TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER -HINDI -SR FOR SC-ST -GENERAL EDUCATION DEPARTMENT KOLLAM DIST.  - OMR TEST
Question Code: 13/2019
Date of Test: 08/03/2019 Friday
Exam Details: Click here

1. Annulment of Bengal Partition was in 
(A) 1905 (B) 1911
(C) 1921  (D) 1915
Answer: (B) 

2. Indian leader who participated in all three Round Table Conferences was 
(A) Gandhi (B) Jawaharlal Nehru 
(C) B.R. Ambedkar 
(D) Mohamed Iqbal Answer: () 
Answer: (C) 

3. Mountbatten plan is otherwise known as 
(A) June 3rd plan (B) Cabinet Mission plan
(C) Vavel plan  (D) Division plan
Answer: (A) 

4. "Siddhu' and 'Kanu' were the leaders of 
(A) Fakir Revolt     B) Poligar Revolt 
(C) Sanyasi Revolt    D) Santhal Revolt
Answer: (D) 

5. Who introduced the “Subsidiary Alliance'? 
(A) Lord Canning B) Lord Rippon
(C) Lord Wellesley (D) Lord Lytton 
Answer: (C) 

6. Who won the ‘Man Booker Prize' 2018? 
(A) Anna Burns (B) Chetan Bhagat
(C) Richard Powers  (D) Daisy Johnson 
Answer: (A) 

7. Who was the Indian flag bearer of 2018 Common Wealth Games inaugural Ceremony? 
(A) Marry Kom  (B) P.V. Sindhu 
(C) Jenson Joseph  (D) Abhinav Bindra 
Answer: (B) 

8. Who won the Vallathol prize 2018? 
(A) Sara Joseph B) M. Mukundan
(C) Subash Chandran  (D) Ambikasudan Mangad 
Answer: (B) 

9. Who is the author of the famous novel, “Eni Nhan Urangatte"? 
(A) M.T. Vasudevan Nair (B) P.K. Balakrishnan 
(C) P.K. Gopi (D) Zakaria
Answer: (B) 

10. Who is the author of Malayalam story, “Biriyani”? 
(A) C.V. Balakrishnan (B) Basheer 
(C) Gracy (D) Santhosh Aichikanam 
Answer: (D) 

11. Kalamandalam Haiderali belongs to which art form? 
(A) Mappilappattu (B) Kolkali 
(C) Kathakali song (D) Koodiyattom 
Answer: (C) 

12. "Thunchan Matam' situates in which district? 
(A) Kollam       B) Palakkad
(C) Thrissur  (D) Malappuram 
Answer: (D) 

13. Who among the following is not included in the five-judge bench which opened the doors of Sabarimala temple to women devotees of all age group? 
(A) Dipak Mishra (B) T.S. Thakur 
(C) R.F. Nariman (D) A.M. Khawilkar 
Answer: (B) 

14. Name the native state known as the 'Nursery of Bengal Army'. 
(A) Kanpur (B) Arrah 
(C) Avadh (D) Lucknow 
Answer: (C) 

15. Who among the following is not related to the Malabar Rebellion of 1921? 
(A) Mamburam Thangal (B) Seethikoya Thangal 
(C) Ali Musliyar (D) Variyankunnath Kunhamed Haji 
Answer: (A) 

16. Who is the first President of Travancore State Congress formed in 1938? 
(A) T.M. Varghese (B) C. Kesavan 
(C) N.V. Joseph  (D) Pattom Thanupillai 
Answer: (D) 

17. The famous 'Temple Entry Proclamation’ was in 
(A) 1936, October 12 (B) 1936, November 12 
(C) 1936, December 12 (D) 1936, May 12 
Answer: (B) 

18. The birthplace of Sri Narayana Guru 
(A) Aruvippuram (B) Varkala 
(C) Chempazanthi (D) Chirayinkeezh 
Answer: (C) 

19. Who published ‘Atmavidyakahalam’? 
(A) Vakbadanandha (B) Vakkom Moulavi
(C) Chattampi Swamikal  (D) Vaikunda Swamikal 
Answer: (A) 

20. The place in Kerala which was under the direct control of the British. 
(A) Kochi (B) Malabar 
(C) Travancore (D) Kollam 
Answer: (B) 

This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here

PSC RANK LISTS & SHORT LISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment