LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 3 April 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MARCH (Question Paper-07)

2019 - MARCH (Question Paper-07)
* KERALA PSC- ENGINEERING APTITUDE TEST - ONLINE
Date of Test: 09/03/2019 Saturday
Exam Details: Click here

Question1:-The newly launched Vande Bharat Express (Train 18) runs from Delhi to which destination station
        A:-Varanasi
        B:-Puri
        C:-Rameshwaram
        D:-Dehradun
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Carlos Ghosn was the former CEO of which company
        A:-Nissan
        B:-GM
        C:-Toyota
        D:-Tesla
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Chief Minister Pawan Kumar Chamling received the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Gold Award recently as his ruling state becoming the ?rst-ever organic state in the world. In which state is Chamling the Chief Minister
        A:-Arunachal Pradesh
        B:-Sikkim
        C:-Mizoram
        D:-Tripura
        Correct Answer:- Option-B

Question4:-Which country is home to nearly 50% of the world's cobalt-the metal that lies at the heart of the rechargeable batteries powering the next generation of cars, homes and even aircraft?
        A:-Congo
        B:-Zimbabwe
        C:-South Africa
        D:-China
        Correct Answer:- Option-A

Question5:-Gita Gopinath was recently appointed as the Chief Economist of which organization?
        A:-World Bank
        B:-IMF
        C:-Bombay Stock Exchange
        D:-Govt of Kerala
        Correct Answer:- Option-B

Question6:-The 2018 Nobel Prize for Literature was awarded to
        A:-Svetlana Alexievich
        B:-Bob Dylan
        C:-Kazuo Ishiguro
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-Who is the Chief Election Commissioner of India, who will be playing a major role for the smooth conduct of the forthcoming Lok Sabha elections?
        A:-Sunil Arora
        B:-O.P. Rawat
        C:-Ashok Lavasa
        D:-Sushil Chandra
        Correct Answer:- Option-A

Question8:-George Fernandes, who was the industry minister in the post-Emergency Morarji Desai government, wanted Coca-Cola Company to not just transfer 60 percent of the shares of its Indian firm but also the formula for its concentrate to Indian shareholders. The company said it was agreeable to transferring a majority of the  shares but not the formula, which it contended was a trade secret. The company exited the Indian market as the government denied a licence to import Coke concentrate. Subsequently, a substitute indigenous drink was introduced. What was it called?
        A:-76 cola
        B:-77 cola
        C:-78 cola
        D:-79 cola
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Cyril Ramaphosa, who was the Chief Guest at this year's Republic Day parade is the President of which country
        A:-Singapore
        B:-Thailand
        C:-Vietnam
        D:-South Africa
        Correct Answer:- Option-D

Question10:-Banyan, Lexington, Bello and Schumpeter are columns in which well-established magazine devoted to current a?airs
        A:-Frontline
        B:-The Economist
        C:-TIME
        D:-Fortune
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-This is a model foundation where we all live in brotherhood without the dividing wall of caste, religion etc. ''In which place the Malayalam equivalent of these words were inscribed in a temple during Kerala renaissance?   
        A:-Aluva
        B:-Vaikom
        C:-Sabarimala
        D:-Aruvippuram
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Who was the leader of Savarna Jatha organised to support Vaikom Sathyagraha?
        A:-G.P. Pillai
        B:-Kesari Balakrishna Pillai
        C:-K. Kelappan
        D:-Mannathu Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-The newspaper founded by Vakkom Maulavi
        A:-Swadesabhimani
        B:-Desabhimani
        C:-Kerala Patrika
        D:-Vivekodayam
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Author of Jathikkummi, an in?uential literary work of Kerala renaissance
        A:-Mahakavi Vallathol
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Kumaranasan
        D:-Sarasakavi Mooloor
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-The organisation founded by Poikayil Sree Kumara Gurudevan
        A:-SNDP
        B:-NSS
        C:-PRDS
        D:-SJPS
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Leader of Kallumala movement of Perinad, who was also a member of SreeMoolam Assembly
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-Ayyankali
        C:-V.T. Bhattathirippadu
        D:-C.V. Kunhiraman
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-The renaissance poem in which the central characters are Chathan and Savitri
        A:-Chandalabhikshuki
        B:-Veenapoovu
        C:-Sree Budha Charitham
        D:-Duravastha
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-The Philosophical work of Chattambi Swamy
        A:-Nijanandavilasom
        B:-Darsanamala
        C:-Advaidadeepika
        D:-Brahmavidya Panchakam
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-The ?rst renaissance organisation of Kerala is said to be formed along the lines of advice given by Swamy Vivekanandan. To whom he gave the advice?
        A:-Narayana Guru
        B:-Dr. Palpu
        C:-Swamy Satyavrathan
        D:-T.K. Madhavan
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-The work from which the well known dictum ''One Caste, One Religion and One God for Man'' is extracted
        A:-Jati Lakshanam
        B:-Daivadasakam
        C:-Atmopadesasatakam
        D:-Jati Nirnayam
        Correct Answer:- Option-D
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here

PSC RANK LISTS & SHORT LISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment